FSC – Сертификатът, който защитава горите

svetoven-den-na-gorata

На 21 март се чества Световният ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971 година), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите.

Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти. Горите представляват също среда за живот и развитие на голямо разнообразие от растения и животни.

Как защитаваме този безценен ресурс в издателство „Вдъхновения“?

Вероятно си забелязвала едно лого на кориците на книгите ни. Ето това:

А ето го и тук на някои от кориците на книгите ни:

fsc-dnevnik                         fsc-kbm-2021                        fsc-lechebnata-sila

Какво трябва да знаеш за него?

FSC е сертификат, създаден от Съвета по управление на горите (Forest Stewardship Council). Той е глобален стандарт, който гарантира отговорното управление на горите по цял свят.

Строгите изисквания на FSC сертификата гарантират, че управлението на горите е не само икономически изгодно, но и че съблюдава правата на местните общности и работниците и че защитава природата. Например FSC не позволява естествените гори да се превръщат в плантации или в друг вид земеползване и забранява генетично модифицираните организми и употребата на опасни пестициди в тях.

Какво означава една хартия да е сертифицирана по FSC?

Това означава, че освен че се следват принципите на биодинамичното земеделие, дървесината, която се използва за направа на хартия, е само и единствено от дървета, които са прекалено стари. За да се запази еко равновесието, старите дървета трябва да бъдат изсечени и на тяхно място да се посадят нови такива. За да се „подмладява“ гората.

Ако купуваш книги, които носят логото на FSC, това означава, че те са напечатани на хартия, направена само и единствено от стари дървета, които така или иначе трябва да бъдат отсечени.

С използването на FSC сертифицирани хартии издателство „Вдъхновения“ се приобщава към световното Зелено семейство.

Направи го и ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed