Сладки картофи със сос “Тахини”

Непреодолимото желание за въглехидрати е често срещано при депресия, а намирането на начини за задоволяване на това желание, като същевременно осигурявате на мозъка си хранителните вещества, от които се нуждае, е част от трика за хранене за победа над депресията и тревожността. Растенията с цветовете на дъгата осигуряват по-здравословни, „бавни“ въглехидрати, както и фитонутриенти, които се борят с възпалението. Сладките картофи и семена, кремообразността от тахана и привкусът на билки се комбинират, за да направят това изобилие от различни храни по-вкусно. Лилавите сладки картофи също са една от опциите. И с тях ястието става невероятно – опитайте ги следващия път, когато ги видите на пазара.

 

Днешната рецепта е вдъхновена от новата ни книга с автор д-р Дрю Рамзи.

Взехме оригиналната му рецепта за Хрупкави картофи на тиган и я персонализирахме малко. Като пропуснахме сотирането на печените картофи на тиган и добавихме щедри дози зеленолистни, микрорастения, малко киноа и още много много полезни нутриенти.
Тази рецепта е идеална за фаза 3 на режима Ключът към бързия метаболизъм. Чудесен вариант за гости, и всяка ежедневни и празнична трапеза.
Насладете им се!

Необходими продукти за 6 порции:
  • 1,3 килограма сладки картофи (4 средно големи, в идеалния случай с ширина не повече от 5 – 6 сантиметра)
  • ½ чаша зехтин, разделен, плюс още, ако е необходимо
  • морска, каменна или хималайска сол
  • ½ чаша тахан
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици топла вода, плюс още, ако е необходимо
  • 1 скилидка чесън, настърган
  • ¼ чаша нарязани билки с мек вкус, като кориандър, магданоз и/или босилек
  • 3 супени лъжици семена, като сусам, тиквени семки и/или слънчоглед
  • ¼ чаена лъжичка червен пипер на люспи
Допълнително и по желание: 
добави щедри дози зеленолистни зеленчуци, микрорастения, а може и по малко сварена киноа или сварен нахут.

 

Начин на приготвяне:
  • Загрей предварително фурната на 220 °C.
  • Сложи сладките картофи в плитка тава и ги набоди навсякъде с вилица. Натрий ги с ¼ чаша зехтин. Поръси кората със сол.
  • Печи от 45 минути до 1 час, докато при набучване с нож картофите са меки. Не забравяй да провериш готовността на всеки отделен сладък картоф, ако са с различна големина.
  • Междувременно в средно голяма купа разбий тахана, лимоновия сок, топлата вода, ½ чаена лъжичка сол и чесъна до гладкост. Първоначално сместа ще бъде много гъста, но продължавай да разбиваш. Ако е необходимо, добавяй по още 1 супена лъжица топла вода, след което бъркай до постигане на консистенция за заливане. За по-бърз и лесен процес – използвай пасатор.
  • Остави сладките картофи да се охладят за поне 20 минути. Нарежи всеки сладък картоф наполовина надлъжно, след което го намачкай с вилица, като направи назъбени каналчета в месестата част. Не е проблем, ако кората се разкъса малко.
  • Залей сладките картофи със соса с тахан, след това поръси с билки, семена и люспи червен пипер (по желание).

2 коментара. Leave new

  • Какъв тахан? Има значение за вкуса.

    Отговор
    • Разбира се, че ще има разлика във вкуса. Въпрос на лично предпочитание е.
      Ако е светъл сусамът ще се усеща по-малко и ще има по-деликатен вкус.
      Ако е тъмен, т.е. пълнозърнест, вкусът на сусама ще е по-осезаем, но ние предпочитаме тъмния. Съчетанието със сладостта на сладките картофи, според нас е по-сполучливо. А и пълнозърнестият тахан има повече полезни вещества.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed