Диетата на преден план! Диетата на преден план с д-р Изабела Уенц

Или каква роля може да изиграе храненето ни по пътя на излекуването

д-р-Изабела-Уенц
Днес споделяме гледната точка на д-р Избела Уенц. Пациент с Хашимото, който отказва да приеме реалността, такава каквато и я представят. И се мобилизира данамери начин да подобри състоянието си! А сега те оставяме с личната и история! И вярваме, че можеш и ти!

“Когато открих колко много ми помогнаха промените в начина на живот, в стила на хранене и тези следствие на прилагането на функционална медицина, исках да направя това широкоизвестно. Като лечител и емпат аз се натъжавах от факта, че милиони хора страдат, защото нямат достъп до тази променяща живота информация.

Винаги да съм била до известна степен резервиран и уединен (при все и приятелски настроен) човек. Но осъзнах, че тази информация е по-значима от мен и имах нужда да я споделя със света. Знаех, че моите уникални квалификации като фармацевт (тоест това, че съм обучена да бъда скептична към всичко неконвенционално) и пациент, който е бил на бойното поле, осигуряват перфектната комбинация, за да предам това послание на света.

След като веднъж установих, че мога да променя здравето си, се почувствах силна и с неограничени възможности.

Така реших да последвам своята отколешна мечта: да напиша книга за моя опит и за новопридобитите знания. Макар че в гимназията учителят ми по писане определяше писанията ми като мелодраматични и скучни. А опитите ми за хумор – като нескопосани, реших да изляза извън зоната си на комфорт и да публикувам своята първа книга. „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“, или „Първопричината“, както я наричаха читателите, излезе от печат през 2013 година и изненадващо стана бестселър на „Ню Йорк Таймс“.

Най-много бях шокирана от броя на хората, които се припознаха в книгата и ми казаха, че в нея са разпознали себе си, че съм уловила емоциите, с които и те са се сблъсквали. С удивление открих колко много хора с хашимото търсят начини, за да се погрижат за здравето си. Беше ми също приятно да получавам съобщения от хора, които казаха, че книгата се чете така леко. Че са я прочели на един дъх (и че моите изтъркани шеги са направили информацията по-лесносмилаема).

В „Първопричината“ посветих цяла глава на темата за различните режими на хранене, за които има изнесени данни, че обръщат хода на хашимото и други автоимунни заболявания. По онова време моята цел беше да насърча и да дам възможност на другите да намерят своите първопричини. Тоест отключващите фактори, довели до развитието на хашимото. Както и да им предоставя инструментариума на подход, с които да се почувстват по-добре.

Книгата беше наръчник за изцеление. Но по много начини беше от типа „направи си сам“.  Тоест изискваше основно самостоятелно действие. Човек трябваше да задълбае сам и да свърши много лична работа.

Докато този подход се оказа ползотворен за много читатели, на други им идваше прекалена и натоварваща необходимостта да вършат доста собствена „детективска“ дейност, свързана с тяхното здраве. Те искаха конкретен, добре организиран протокол. Един вид наръчник „направен по поръчка“ (както една моя читателка, Терезка, го нарече).

Затова се гмурнах обратно в зараждащата се наука в разрастващото се поле на функционалната медицина и направих оценка на своите лични експерименти и на личния си опит. Както и на работата си с пациенти с хашимото. Накрая успях да отсея всичката информация, която бях събрала. Събрах я в три изчерпателни и детайлно разработени протокола, които съставляваха сърцевината на моята втора книга, „Протоколът Хашимото“.

 

Всички-книгина-д-р-Изабела-Уенц

Фокусираният диетичен подход, разработен с насоченост към чувствителностите и/или прекомерно стресираните системи, общи за хората с хашимото, беше част от всеки от тези три протокола. „Протоколът Хашимото“ съдържа също задълбочени протоколи с фокус върху допълнителни интервенции за възстановяване на здравето, като оптимизиране на тиреоидните хормони и справяне с инфекции, токсини и травматичен стрес.

Модификациите в начина на хранене, включени в „Първопричината“ и „Протоколът Хашимото“, са от съществено значение за лечебния процес, но тъй като те са само част от процеса, а книгата има толкова много страници, читателите започнаха да искат да получат по-задълбочени насоки за храната и храненето. Много хора изявиха желание да получат по-ясна представа за това как да приложат диетата в реалния живот.

  • Дали не бих могла да споделя още от своите любими рецепти?
  • Какви са моите тайни на овкусяване на ястията?
  • Как става така, че човек яде истинска храна, без да готви по цял ден?
  • Как точно се храня днес, толкова много години, след като съм влязла в ремисия?

Макар че не съм професионален готвач, обичам да готвя и да споделям съвети за храненето с моето семейство, приятели, клиенти и читатели, така че реших да насоча вниманието си към готварска книга и наръчник по хранене. И ето го най-накрая във вашите ръце! За мен беше чест и удоволствие да пресея всичкото „зубраческо“ знание за вас и да споделя любимите на моето семейство рецепти на следващите страници.

Тук ще откриете също най-добрите стратегии за това как лесно да направите промените в режима на хранене част от вашия живот. За да превърна изцелението в достъпен и забавен процес, исках да създам най-полезната, информативна и практически ориентирана книга за хранене при хашимото за вас. Повечето от рецептите са наистина лесни за изпълнение.

Подбрах рецептите с мисълта за вас, тъй като знам какво значи човек да се чувства изморен, зает и претоварен.
Споделяйки тази книга с вас, споделям част от своето сърце.

По-голямата част от рецептите в тази готварска книга са любими за семейството ни. Такива, които аз и моят съпруг приготвяме в ежедневието си. Ще забележите, че в книгата има много рецепти за традиционно полски (и балкански) ястия. Голяма част от тях съм научила от моята майка, баба и леля. Тези традиционни рецепти са модифицирани. За да не включват реактивни съставки, но все пак да се запази характерният за ястията добър вкус.

С вълнение споделям с вас и вашето семейство тези рецепти! Надявам се, че ще ви бъде приятно да прочетете книгата и да приготвяте ястия по рецептите в нея така, както за мен беше удоволствие да я създам.

Надявам се, че като започнете да използвате книгата в ежедневието, това ще събуди вътрешните ви оздравителни сили. Ще ви помогне да се свържете с нуждите на тялото си. Целта на тази книга е да ви даде необходимия инструментариум, за да подхранвате тялото си подходящо.

Защото храненето е това, което може да изпраща сигнали за безопасност на тялото.

По този начин да му даде възможност и да го насърчава да се лекува. Хората с хашимото имат специфични хранителни нужди. Затова протоколите за лечебно хранене и рецептите в книгата са създадени, за да ви помогнат да задоволите тези нужди.

Освен това искам да ви предоставя достатъчно информация относно вашите хранителни нужди. Така че да се чувствате окрилени да се превърнете безапелационно в царя/царицата на своята собствена грижа за себе си. Това включва:

  • да разберете какво количество от всеки вид макронутриенти ще желаете да консумирате за оптимално протичане на лечебния процес,
  • кои витамини и микронутриенти ще бъдат от най-голяма значимост за вашето възстановяване и
  • какви добавки може да приемате, за да подпомогнете храносмилането.

В книгата „Хашимото: хранителна фармакология“ храната и храненето са основна тема, която е изчерпателно разгледана, и като читател вие получавате много задълбочен подход към въпроса как да се излекувате с хранене. С това не искам да кажа, че диетата може да излекува всичко – неслучайно и съвсем основателно в създадените от мен протоколи има други елементи от съществено значение. Стратегическите корекции в ежедневното ви хранене обаче може да доведат до значително подобрение в начина, по който се чувствате.

Тази книга е написана за хора, които не са специалисти по хранене (нутрициолози), нито са готвачи. Тя е предназначена за мъже и жени, които са готови да поемат отговорност за собственото си здраве. И имат нужда от лесен за използване и добре организиран наръчник, който да им предостави средствата и увереността за оптимизиране на храненето им. А също да осигури рецепти за вкусни ястия, които не изискват целодневен престой в кухнята.

Готови ли сте да скочите в дълбокото?

Полезни книги и хранителни протоколи
Полезни и практични книги и хранителни протоколи за връщане на тялото в баланс!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed