Странични ефекти от противозачатъчните

Как да се справим?

Тази и следващите седмици ще са посветени на малко неудобни теми. И точно защото са някак неудобни, заблудите по тях са изключително много. Днес сме с д-р Джолийн Брайтън, която ни разказва как можем да спрем множеството странични ефекти от противозачатъчните и как да се справим с тях.

Избрахме да публикуваме тази важна книга точно защото има много голяма нужда от допълнителна информация по темата. И не само. Посвещаваме издаването на тази книга на български език на всички момичета, на които се изписват противозачатъчни заради хормонален дисбаланс, акне, регулиране на цикъла, ендометриоза, дори още преди да са започнали да водят полов живот. Тази книга се посвещава на всички жени, които искат най-накрая да разберат своя месечен цикъл и да се разделят с неприятните симптоми около, по време на и след него.

Сподели тази статия с приятелка, за която знаеш, че има проблемна менструация и/или знаеш, че пие противозачатъчни. Може да ѝ е от реална полза.

А сега те оставяме с д-р Брайтън.


 

Ден след ден в кабинета си се занимавам с множество теми. Без съмнение, вие сте наясно, понеже в моя блог аз говоря за тях през цялото време. Синдром на поликистозните яйчници, рак, хормонален дисбаланс, изобщо всякакви проблеми, които измъчват жените ежедневно. Тази публикация не прави изключение – всичко е свързано с едно от най-големите притеснения на моите пациентки: спирането на страничните ефекти при прекратяване на приема на противозачатъчни. Ето един пример.

Историята на Пейдж

Пейдж беше спряла противозачатъчните от раз и след 4 месеца, страдаща и едва въздържаща се да не прибегне отново към тях, тя дойде при мен. При Пейдж спирането на хапчетата имаше странични ефекти: на 33 години тя страдаше от акне; косата ѝ капеше изобилно; а цикълът ѝ, сякаш за отмъщение, беше станал отново тежък и болезнен както преди. Пейдж нямаше представа какво се случва в тялото ѝ. Единственото решение, което нейният лекар ѝ предлагаше, беше да мине отново на противозачатъчни, за да се регулира менструацията ѝ. (П.П.: Противозачатъчните реално не регулират менструацията ви.) Всъщност именно страничните ефекти са онази значима причина, поради която спирането на противозачатъчните може да бъде толкова трудно.

Пейдж преживяваше синдрома след спиране на противозачатъчните – нещо, което наблюдавам в кабинета си всеки ден.

Тя сподели с мен, че е започнала да приема противозачатъчни още на 16-годишна възраст. Тогава не само е имала акне, но и спазмите ѝ по време на цикъл са били толкова тежки, че са я карали да повръща всеки месец. Страхът от тази омаломощаваща болка я беше принудил да пие противозачатъчни в продължение на повече от 15 години. А и можем ли да я обвиняваме? Лекарят ѝ я беше уверил, че дългосрочният прием на противозачатъчни не е никакъв проблем. Както и че когато е готова да има бебе, тя ще може да ги спре без каквито и да е сътресения или отклонения в нейната плодовитост или менструация.

Веднага след спиране на противозачатъчните Пейдж установила точно обратното. Менструацията ѝ отключвала сериозни симптоми на посттравматично стресово разстройство. И за капак я сполетяло болезнено кистозно акне.

Обясних на Пейдж, че медикаментите са контролирали менструалния ѝ цикъл и хормоните ѝ повече от 15 години. За нея беше утеха да научи, че много жени страдат по подобен начин след спиране на противозачатъчните хапчета и че това е нещо, с чието лечение имам значителен опит.

Докато обсъждахме как се бяха развили нещата при Пейдж след спиране на противозачатъчните, беше очевидно, че това не ѝ е донесло единствено и само негативи – сега тя определено имаше по-добри нива на енергията.

В тази статия искам да споделя с вас някои от често срещаните странични ефекти при спиране на противозачатъчните, както и да ви дам съвети, които са помогнали на пациентите ми, включително на Пейдж, да се отърват от тях и да се излекуват. Макар да е възможно синдромът след спиране на противозачатъчните да доведе до голяма болка в яйчниците, има и някои положителни последствия. Продължавайте да четете, защото ще говорим и за тях.

5 от най-често срещаните странични ефекти при спиране на противозачатъчните

1. Тежки и/или болезнени менструации след спиране на противозачатъчните

Пейдж сподели, че в деня, когато за първи път след спирането на противозачатъчните се е върнала естествената ѝ менструация, тя е била на йога. Усетила прилива на кръв и топлина между бедрата си, когато менструацията ѝ отново направила своя голям дебют (за сметка на любимия ѝ клин за йога). „Изпаднах в паника, грабнах постелката си и избягах от стаята“, споделя тя. Това я беше накарало да се почувства така, сякаш преживява отново дните в гимназията, когато тежката ѝ менструация оставяла неприятни, понякога даже незаличими следи по нейните любими дрехи и саботирала социалния ѝ живот.

Мисля, че мнозина от нас ще се припознаят в тази ситуация. И аз имам истории от поредицата „цикълът ми съсипваше живота“ от времето в гимназията.

Ако обилните менструации са причината да започнете да пиете противозачатъчни, има вероятност, когато спрете хапчетата, те да се завърнат със същата сила и тежест. Тоест, ако не предприемете стъпки, за да се отървете от излишния естроген, да намалите възпалението и да поддържате запасите си от хранителни вещества.

2. Аменорея след спиране на противозачатъчните

За разлика от Пейдж, менструацията на някои жени просто изчезва, когато престанат да приемат противозачатъчни. Всъщност доста жени може да изпитат така наречената аменорея след спиране на приема на контрацептиви. В този случай няколко месеца след спиране на хапчетата нямате цикъл.

Ако сте жена, която преди започване на противозачатъчните е имала редовен менструален цикъл, тогава трябва да очаквате менструацията ви да се възстанови отново в рамките на 3 месеца след спирането на хапчетата. Минаха ли повече от 3 месеца? Значи е време да разберете защо менструацията ви е изчезнала.

Ако, преди да минете на противозачатъчни, сте имали нередовни менструации, може да отнеме до 6 месеца, за да си върнете цикъла.

В моята клинична практика препоръчвам на жените да пристъпят към проучване на причините за аменореята си след тримесечна липса на менструация. Колкото по-дълго нямате цикъл, толкова по-трудно може да бъде възстановяването му. Да не кажа, че е възможно и да е почти неуспешно. Имала съм пациентки, чийто цикъл се възстановява отново едва след повече от 10-годишна липса.

3. Акне след спиране на противозачатъчните

О, как само може да пламне това акне навсякъде! Пъпки, кистозно акне, акне по гърба и черни точки на места, където никога преди не сте имали такива – при мен са идвали пациентки с всички тези „хубавини“. Но трябва да ви кажа, че има много неща, които можете да направите по въпроса, преди да спрете противозачатъчните, за да предотвратите това. Ако това е проблем за вас, тогава ще се радвате да знаете, че този проблем е засегнат в моята програма за възстановяване от синдрома след спиране на противозачатъчните, описана подробно в книгата ми.

otvad-hormonite

В случай че вече сте спрели противозачатъчните, не се тревожете! Има много неща, които може да се направят за подобряване на състоянието на кожата и премахване на акнето завинаги. Консумация на богати на пробиотици храни, прием на повече цинк с храната, изключване на млечните продукти и спиране на хормоналните добавки са само някои от мерките, които може да предприемете за възстановяване на кожата си.

Акнето, което ви е споходило заради синдрома след спиране на противозачатъчните, обикновено е най-тежко през първите три до шест месеца. При някои жени състоянието на кожата започва да се подобрява след 6 – 8 месеца, но според моя опит тенденцията е акнето ту да се появява, ту да изчезва, докато не се вземат целенасочени мерки за справяне с него. В моята практика съм лекувала жени, които са преживявали безмилостно акне в продължение на години след спиране на противозачатъчните. Добрата новина е, че те успяха да се справят по естествен път, без да се налага да потискат хормоните си.

4. Промени в настроението и тревожност след спиране на противозачатъчните

Нека не забравяме, че докато приемате противозачатъчни, мозъкът и яйчниците ви не си общуват. Така че може да се очаква, че след като се откажете от хапчетата, ще им е нужно известно време, за да влязат в ритъм и да започнат да си комуникират отново. И когато започнат пак да си говорят, за някакъв период настроението ви може да е променливо и ту да бъде приповдигнато, ту да е лошо. Възможно е това да доведе до симптоми на тревожност след спиране на противозачатъчните.

Вашето тяло е преминало през комбинация от възпаление, блокирана овулация и изчерпване на хранителни вещества – всяко от тези неща само по себе си може да доведе до проблеми с настроението.

В моята клинична практика съм виждала жени, които през целия период на прием на противозачатъчни са имали различни симптоми. Те варират от тревожност и омаломощаващи пристъпи на паника до усещане за депресия и загуба на радостта от живота.

Вероятно ви изглежда страшно да спрете противозачатъчните, но знайте следното: без противозачатъчни може да направите много повече за настроението си, отколкото когато приемате такива хапчета. Без значение колко дълго ги пиете, те изчерпват хранителните вещества в организма ви, причиняват възпаление и правят много неща, които влияят негативно на настроението ви.

Препоръчвам на жените да работят с психолог, ако след спиране на противозачатъчните изпитват тревожност или екстремни пикове и спадове в настроението си. Работата с психолог, заедно с лекар по натуропатична или функционална медицина, може да ви помогне да получите достатъчно подкрепа при раздялата с тези хормонални таблетки и да преоткриете „себе си без противозачатъчни“.

5. Липса на либидо и умора след спиране на противозачатъчните

Имаше още нещо, за което Пейдж също не беше особено щастлива. Виждате ли, нейният лекар ѝ беше казал, че решението за намаленото ѝ либидо е съвсем просто: да спре противозачатъчните. Като лекар, който е помогнал на хиляди жени да възстановят хормоните си след използване на синтетични хормонални контрацептиви, мога да ви уверя, че липсващото либидо след спиране на противозачатъчните е по-скоро норма, отколкото изключение. Либидото и енергийните нива като цяло вървят ръка за ръка. Ето защо след прекратяване на приема на противозачатъчни може да страдате и от умора, което само влошава положението още повече. И точно както с настроението ви, единственият начин да си върнете либидото, е да спрете противозачатъчните и да предприемете стъпки за възстановяване на хормоните.

Консумацията на поддържащи либидото храни, като черен шоколад, ананас, спанак и стриди, е полезна за възвръщането на баланса и вашето желание за секс.

Подхранването на надбъбречните жлези е значима част от пъзела за възстановяване на цялостното хормонално здраве, включително на сексуалния живот. Ето защо това е сред ключовите теми, които разглеждам в програмата си за възстановяване на хормоналния баланс след спиране на противозачатъчните. При Пейдж адаптогените, заедно с благоприятна за хормоните диета и ежедневни практики за ума и тялото, бяха точно това, от което тя се нуждаеше, за да се радва отново на добро либидо и да изведе оргазмите си на следващото ниво. (Да, жените съобщават за по-добри оргазми след спиране на противозачатъчните!)

6 позитивни ефекта от спирането на противозачатъчните

1. По-добро настроение

За някои жени спирането на противозачатъчните означава по-добро настроение и повишено либидо. Едно от най-големите предимства, които Пейдж видя след прекратяване на приема на хормонални контрацептиви, беше, че тревожността ѝ изчезна.

2. Здравей, либидо!

Макар в началото да беше разбираемо фрустрирана заради либидото си, Пейдж се развълнува много в деня, в който осъзна, че нуждата ѝ от лубрикант е намаляла, тъй като вече няма проблеми с вагиналната сухота.

Хапчетата за контрол на раждаемостта може да доведат до вагинална сухота, което означава, че жената може да се нуждае от допълнителна подкрепа в моментите на интимност. Ако това се отнася за вас, не забравяйте да изберете продукти без фталати и петрол. В случай че се чудите дали наистина е толкова важно лубрикантът да е екосъобразен, отговорът е „ДА“.

Пейдж подкрепи хормоните си, експериментира с партньора си и радикално възстанови либидото си.

3. Гъбички и други вагинални инфекции

Пейдж също така имаше много по-малко вагинално дразнене и сърбеж. Откакто се помнеше, поне няколко пъти годишно трябваше да лекува вагинална инфекция и винаги усещаше бельото си малко неудобно. „Трябваше да бъда като войник по отношение на рутинните си хигиенни процедури след секс; в противен случай ме сполетяваше инфекция на пикочните пътища или гъбички“, споделя тя.

Ако сте жена, която е преживяла хронични вагинални инфекции, докато е приемала противозачатъчни, спирането им може да означава край на инфекциите и много по-щастлива вагина.

4. Отслабване

Някои жени напълняват, докато приемат противозачатъчни. В случай че това важи за вас, един от най-добрите начини да започнете да се отървавате от излишните килограми, е да спрете тези силно възпалителни хапчета. Въпреки че изследванията показват умерено повишаване на теглото при прием на противозачатъчни, много жени съобщават, че са качили 5 – 10 килограма, които просто не могат да свалят, докато приемат противозачатъчни.

5. Увеличаване на енергията

Противозачатъчните ви лишават от хранителните вещества, от които клетките ви се нуждаят, за да произвеждат енергия. Освен това те сериозно възпрепятстват хормоните, които ви помагат да бъдете енергични и активни. Ефектът: симптоми на умора при прием на противозачатъчни. Много жени съобщават, че техните нива на енергия постепенно се повишават след прекратяване на приема на хапчетата. Разбира се, допълнителният импулс от адаптогените, който дадохме на Пейдж, определено ѝ помогна да възстанови енергията си и да избегне следобедните ѝ сривове.

6. Невероятна коса, кожа и нокти

Пейдж беше започнала да губи коса, но в рамките на 6 месеца главата ѝ се покри с мъх – радостен знак за нов растеж на косата! Някои жени имат повече акне при приема на определени хормонални контрацептиви, а други преживяват косопад, сърбеж или други кожни проблеми. Каквито и да са вашите симптоми, за тях има някаква първопричина и можете да подкрепите тялото си, за да се излекува.

Пейдж успя да изчисти кожата си, да подпомогне естествения растеж на косата си и да се радва на блестящи пищни къдрици.

Как да възстановите хормоните си
след спиране на противозачатъчните

Макар кожата на Пейдж и обилните болезнени менструации вероятно да са изглеждали като голям проблем за нея, те всъщност ни предоставиха невероятно полезни данни за биохакване на хормоните ѝ и възстановяване на цикъла. Ето какво направихме, за да възстановим хормоните на Пейдж.

1. Подхранваща хормоналния баланс диета

Първата стъпка беше да попълним запасите от хранителни вещества в организма на Пейдж. Накарахме я да се придържа към режим на хранене с цели, противовъзпалителни, богати на хранителни вещества храни, за да попълни хранителните си запаси, които бяха изчерпани от противозачатъчните. Тъй като беше приемала хапчетата толкова дълго без никаква хранителна подкрепа, Пейдж започна с витамини за бременни. Нейните кръвни изследвания разкриха, че желязото ѝ е ниско, въпреки че все още не беше анемична. Това вероятно се дължеше на обилните ѝ менструации. Добавката с желязо ѝ помогна да предотврати анемия и попречи на менструацията ѝ да стане по-тежка. Това също беше част от плана за възстановяване на хормоните ѝ.

В рамките на няколко седмици енергията на Пейдж се повиши. Тя каза, че се чувства по-мотивирана и колегите ѝ са отбелязали, че е по-фокусирана и адекватна на работа. „Като динамо съм и никога не съм се чувствала по-жизнена, енергична и влюбена в живота.“, обясни Пейдж при последващ контролен преглед.

Още вдъхновяващи истории на повече пациентки на д-р Джолийн Брайтън можеш да прочетеш в книгата ѝ.

otvad-hormonite-2

2. Хормонална поддръжка чрез детоксикация

Накарахме Пейдж да мине на така необходимата ѝ детоксикация за поддръжка на нивата на естрогена. Всички симптоми и резултати от лабораторни изследвания на Пейдж насочваха към естрогенова доминантност. Затова трябваше да се уверим, че черният ѝ дроб е добре снабден с най-полезните хранителни вещества, които да помогнат за свързването на този естроген и за извеждането му от тялото.

Включването на повече зеленчуци от семейството на броколите и лука, заедно с 14-дневна програма за детоксикация на професионално ниво, описана в книгата, допринесе за подпомагане на естествените пътища за детоксикация на Пейдж.

Това беше от полза за кожата ѝ и спомогна за намаляване на спазмите и тежкото кървене, като изчисти естрогена.

3. Насочена към хормоналния баланс медицина за ума и тялото

Подпомогнахме Пейдж и с някои практики за подкрепа на ума и тялото. Трябваше да намалим стреса и доколкото е възможно, даже да го елиминираме, за да може да започне отново да овулира и нивата на прогестерона ѝ да се повишат. Намаляването на стреса може да бъде от полза за повишаване на прогестерона, който противостои на всичкия този допълнителен естроген. При Пейдж се наблюдаваше нисък прогестерон, естрогенова доминантност и твърде много хормони на стреса. Но тя успя да се справи с този проблем чрез някои прости ежедневни практики за възстановяване на баланса на ума и тялото.

4. Спиране на противозачатъчните хапчета и свеждане до минимум на страничните ефекти

След три месеца на моя протокол кожата на Пейдж изглеждаше по-добре отпреди и менструациите ѝ бяха напълно управляеми. Вече не ѝ се налагаше да носи резервни дрехи за преобличане на работа. Не й се налагаше и да изпразва по няколко пъти на ден менструалната си чашка през първите няколко дни от менструацията си. Това беше огромно облекчение за нея.

След като толкова дълго беше разчитала на хапчетата за контрол на раждаемостта, за да овладее акнето и менструациите си, Пейдж беше радостна отново да се чувства добре в тялото си и пак да е в хармония с хормоните си. И за първи път без противозачатъчни имаше една от онези „леки менструации“, за които беше чувала.

Докато страничните ефекти от спирането на противозачатъчните може да изглеждат прекалено големи и неприятни, искам да знаете, че имате подкрепа чрез моята програма за възстановяване от синдрома след спиране на противозачатъчните. Възможно е да балансирате хормоните си по естествен път. И въпреки че може да изглежда страшно, спирането на тези хапчета ще ви донесе някои доста значими ползи.

Цялата програма за детоксикиране и овладяване на страничните ефекти от противозачатъчните, както и тестове, вкусни рецепти и още вдъхновяващи истории на мои пациентки ще откриете в книгата ми „Отвъд хормоните“. Разгледайте я тук .

otvad-hormonite-3

Източник: https://drbrighten.com/stopping-birth-control-side-effects/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed