Балансиране на метаболизма с етерични масла

Или как да укротим апетита и да регулираме кръвната захар с помощта на етерични масла

Наближават чудесни празници. Лично за мен това са най-вълнуващите празници от годината. И разбира се, са придружени с множество почивни дни. По традиция често се случва да излезем извън рамките на обичаното си хранене. Ето няколко ефективни техники за балансиране на апетита и метаболизма които особено след прием на сладки козунаци и престояване за по-дълго от обичайното време на масата имат свойството да се разрастват, до нетипични за ежедневието ни размери.
Затова и днес ще поговорим за регулиране на метаболизма, бързо справяне с повишения апети и регулиране на кръвната захар с помощта на етеричните масла. Избираме тази тема по две причини.

  1. Често през пролетта и началото на лятото водеща тема ни е влизането във форма. Кой има да сваля 2-3 килограма натрупани през зимата, кой повече – натрупани за по-дълъг период.
  2. И както по време на всички празници, колкото и да сме свикнали с рутината на хранене, ежедневна грижа за себе си, спорт и всички неща, които правим, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. По време на празници винаги кривваме малко от режима, който сме си избрали. В резултат на това седмицата след прословиутото празнично преяждане (Искрено се надявам се да успеем да го ограничим само до малко повече хапване и да не стигаме до преяждане. Но това е строго индивиуално!) можеш да изпитваш странно и непреодолимо чувствоа на глад, което неминуемо се дължи на дисбаланса на кръвната захар. И това е нормално! Но както винаги сме казвали, ако имаш правилните инструменти – ще ти е много по-лесно.

Ето нашият арсенал за бързо справяне със ситуацията.

Можеш да избереш 1-2 препоръки или да приложиш повече, ако имаш нагласа, време и желание.
И когато говорим за етерични масла – не пропускай новата ни книга „Етеричните масла. Древното лекарство” с трима водещи специалисти в областта на ароматерапията – д-р Джош Акс, Тай Болинджър и Джордан Рубин. Изключително практична, полезна със своите над 500 цветни страници, твърди корици и множество полезна информация, това е библия на ароматерапията, която всяко семейство заслужава да има! Но едно от най-важните неща, като говорим за новата книга е, че тя се фокусира не само върху ароматерапията, а събира няколко холистични подхода към здравето.

casia-eterichno-maslo

Касия

Намалява непреодолимото желание за храни. Смесете 1 капка етерично масло от касия с 1 капка етерично масло от лимон в чаша с вода и консумирайте, за да подпомогнете храносмилането и да се справите с пристъпите на глад.

Лавандула

Стимулира здравословните нива на кръвната захар. Маслото от лавандула показва обещаващи резултати в защитата на тялото от повишаване на нивото на глюкозата в кръвта. Нанасяйте върху задната част на врата и върху гръдния кош, дифузирайте или добавете 1 капка към чаша вода или чай.

Лайм

Подобрява лимфния дренаж. Етеричното масло от лайм помага за отстраняване на отпадъците и токсините от тялото, като по този начин повишава имунитета срещу патогени. За да подкрепите лимфния поток, смесете равни части етерични масла от лайм, дъхаво мушкато и розмарин с кокосово масло. Нанасяйте директно върху лимфните пътища.

Кориандър

Осигурява здравословни нива на кръвната захар. Семената на кориандъра съдържат съединения, които имат широк спектър от фармакологични действия, включително способността потенциално да допринасят за понижаване на холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар. За да балансирате кръвната си захар, приемайте вътрешно по 1 капка от етеричното масло при необходимост.

Силантро – листа от кориандър

Подпомага детоксикацията на тежките метали. Етеричното масло от листа на кориандър е показало, че свързва токсичните метали, като ги отделя от тъканите и подпомага елиминирането им от тялото. Приемайте вътрешно по 1 до 2 капки или дифузирайте маслото.

Осигурява подходящи нива на кръвната захар. Листата от кориандър помагат да се балансират нивата на кръвната захар. При необходимост приемайте вътрешно по 1 до 3 капки етерично масло от листа на кориандър като натурален лек за диабет.

Куркума

Подобрява чернодробната детоксикация. Изследванията показват, че куркумата оказва протективно действие върху черния дроб, което отчасти се дължи на нейните противовъзпалителни свойства. За да подобрите чернодробната детоксикация и здравето на черния дроб, приемайте етерично масло от куркума вътрешно или го нанасяйте топикално.

Лимонова трева

Понижава холестерола! Приемът на етерично масло от лимонова трева доказано поддържа здравословни нива на триглицеридите и понижава LDL холестерола в тялото. За да понижите нивата на холестерола, приемайте по 1 до 2 капки масло от лимонова трева вътрешно в капсула или с храна.

Роамзрин

Подкрепя чернодробната детоксикация и функцията на жлъчния мехур. Топикалното приложение на масло от розмарин може да подобри работата на жлъчния мехур и да помогне за предотвратяването на натрупване на токсини в тялото. Смесете 3 капки масло от розмарин с ¼ чаена лъжичка кокосово масло и нанасяйте върху областта на жлъчката два пъти дневно.

Подпомага детоксикацията на тялото. Етеричното масло от розмарин стимулира абсорбцията на хранителни вещества и помага за обръщане или предотвратяване на токсичното свръхнатоварване. Приемайте маслото вътрешно или прилагайте топикално 2 до 3 капки върху корема, за да детоксикирате тялото си.

eterichnite-masla-drevnoto-lekarstvo-women

Хвойна

Помага за намаляване на подуването на корема и газовете. Плодовете на хвойната действат като натурален диуретик, който помага на тялото да изхвърли излишните течности от пикочния мехур и уретрата. Този процес намалява подуването на корема и газовете. Нанасяйте по 1 до 3 капки върху корема или приемайте маслото вътрешно.

Подпомага прочистването на черния дроб. Хвойната може да стимулира производството на храносмилателни ензими и да улесни разграждането и абсорбцията на протеини, мазнини и хранителни вещества от храната. За естествено подпомагане на храносмилането и прочистване на черния дроб добавете няколко капки към смути, храна или употребявайте в капсула.

Цитронела

Детоксикира тялото и бъбреците. Маслото от цитронела може да увеличи потенето и уринирането, което изхвърля токсините от тялото. Смесете 2 капки с 1 чаена лъжичка суров мед, 2 капки етерично масло от лимон и гореща вода. Разбъркайте добре и изпийте. Тази комбинация може да подобри изхвърлянето на излишните мазнини, натрий, пикочна киселина и токсини.

Надяваме се, че нашата статия за балансиране на апетита и регулиране на кръвната захар с помощта на етерични масла ще ти е от помощ, не само след празниците. Пожелаваме ти успех и не забравяй да ни споделиш кое от изброените неща изпробва и дали ти помогна да се почувстваш по-добре.
От нас шарен Великден <3

1 коментар. Leave new

  • Илиана Тодорова
    май 9, 2021 4:56 pm

    Здравейте, къде могат да се закупят такива масла? Ако може бихте ли ме посъветвали нещо за справяне с наднормено тегло при хашимото? Благодаря

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed