Холистичен подход в парфюмерията

„Холистичен“ най-просто казано означава цялостен. Думата идва от гръцки език – holos, което в превод означава цял. Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – физическо тяло, емоции, енергия и душа. Разбира се, ние във „Вдъхновения“, сме почитатели на холистичния подход. Знаем, че всяко тяло е една микровселена, тоест не се състои от отделни органи, които не си взаимодействат един с друг, а точно обратното. Няма как и да отделим душата от тялото. Това са само две от многобройните причини да разглеждаме човека в неговата цялостност – ум, душа, тяло.

Към холистичните методи спадат ароматерапията, хомеопатията, употребата на цветните есенции на Бах и Буш, Аюрведа, китайската и тибетската медицина, хомеопатията, кинезиологията и други. В холистичния подход се разглеждат зависимостите между емоциите, физическите и психическите неразположения и взаимовръзката им с природата, отношенията между хората и социума. Ползите от холистичния подход за човека са много и ценни. Този подход ни дава свобода и осъзнатост, физическо и емоционално здраве, по-добро разбиране на околния свят и на самите нас.

В тази връзка натуралната парфюмерия може да бъде разглеждана като един от холистичните методи, чрез който постигаме добър баланс между емоции, физика и дух. Натуралните парфюми, приготвени с помощта на етерични масла и чисти натурални съставки, са горещо препоръчвани от водещите холистични лекари и специалисти по функционална медицина в света.

Натуралните парфюми и въздействието им върху хормоните

На физическо ниво натуралните парфюми имат фино въздействие върху хормоните, отделяни от жлезите с вътрешна секреция. Правилно подбрани, те действат балансиращо и успокояващо. Някои от веществата в етеричните масла са феромони.

Феромоните са молекули, произведени от ендокринната система, които пренасят сигнали вътре в организма – като пратеници, които командват биологичните функции на тялото. Те са молекули, произведени от различни органи на тялото, и се използват от животните за комуникация помежду им.

Феромоните в човешкото тяло бихме могли да обясним нагледно със следващия пример:

Случвало ли ви се е да изпитвате силно привличане към определен човек, без да имате обяснение защо точно към него? Усещали ли сте тръпки по тялото след приближаването си до някого? Е, всичко това се дължи на феромоните. Те представляват малки молекули, които се секретират от жлези в областта на подмишниците и гениталиите. След като се отделят, феромоните попадат във въздуха и биват улавяни от рецепторите на обонянието на човек от срещуположния пол. Сигналите от тези рецептори достигат до центрове в мозъка и предизвикват силно влечение и дори сексуално желание към съответния човек.

Въпреки че феромоните се отделят от жлези под мишниците и около гениталиите, те могат да бъдат доловени по всяка една част на кожата.

Интересът на изследователите към феромоните не се дължи толкова на техния химичен състав, колкото на поведенческия отговор, който предизвикват.

Връщаме се отново на етеричните масла. Както вече казахме, някои етерични масла имат релаксиращ ефект. Други проявяват стимулиращо действие, като насърчават отделянето на ендорфини (хормони на щастието).

Тук ще отворим една кратка скоба и ще поясним как се случва така, че натуралните парфюми да влияят на физиката и в частност на хормоналния баланс.

В натуралната парфюмерия ние влагаме етерични масла, СО2 екстракти, абсолюта, конкрети и други. Всички тези съставки са естествено добити от семена, плодове, смоли, корени, кора или листа на различни растения. Въпреки че са натурални, те са изградени от сложни химични съединения. Някои масла имат способността да ни отпускат, други – да ни ободряват, трети влияят върху вътрешната секреция на хормоните.

Как чрез натуралната парфюмерия ние извличаме ползите от естествените съставки, които са вложени в натуралния парфюм?

Как и къде нанасяме парфюмите?

Свикнали сме да пръскаме парфюмите в областта на шията и зад ушите, по китките. Когато ги нанасяме върху кожата, особено там, където има пулсови точки – зад ушите, по врата и на китките, ароматите навлизат през порите в кожата, свързват се с кръвните капиляри под дермалните слоеве и така попадат в кръвообращението. Достигнали до кръвта, те се разнасят из цялото тяло. В зависимост от етеричните масла, които сме вложили в натуралния парфюм, ние получаваме както прекрасен, деликатен и натурален аромат, така и терапевтичния ефект на всяко едно етерично масло.

Ето един кратък пример: ако използвам натурален парфюм, в чийто състав се съчетават ароматите на портокал, грейпфрут, роза дамасцена и тамян картери, аз не само ще получа прекрасен аромат, но и несъмнено ще усетя прилив на радост и свежест (от портокала), вяра, че ще се справя с важните и трудни задачи (от грейпфрута), подобряване на самочувствието и сърдечния ритъм (от роза дамасцена) и не на последно място – увереност и усещане за покой (от тамян картери). Тамянът също ще подобри работата на щитовидната жлеза, като балансира секретирането на тиреоидните хормони. Това е само малка част от ползите при употреба на натуралните парфюми.

По-подробно на това как влияят етеричните масла върху физическото и психическото ни здраве можеш да разбереш от новата ни книга „Тайните на натуралната парфюмерия“. Там нагледно се обяснява влиянието на маслата, вложени в натуралния парфюм.

Най-осезаемо обаче натуралните парфюми действат върху психиката и емоциите, затова ще разгледаме по-подробно психологията на ароматите и тясната им връзка с цветовете. Следи блога на сайта ни за повече информация по темата.

За да навлезеш уверено в света на натуралната и професионална парфюмерия поръчай новата ни книга  „Тайните на натуралната парфюмерия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed