Хормони в баланс? Да! Мисията възможна!



Малко е сложно, защото хормоните са много. Особено при нас, жените. Нека си го кажем точно – понякога ни идват в повече, дори доста в повече. Всички знаем, че те трябва да са в перфектния баланс, за да сме и ние. Знаем, че лесно се разстройват, знаем, че и ние се разстройваме още по-лесно след тях. На темата има посветени цели поредици вицове. Но знаем ли действително какво означава хормони в баланс?

Разбира се, както с почти всичко, можем да срещнем доста разнородни, разнопосочни и объркващи, дори често противоречащи си мнения, твърдения и препоръки. Затова и решихме да стартираме една мини поредица, която цели да разшири знанията ни по темата какво точно представлява хормоналният баланс. Не, не е химера! И да, всяка от нас може да го постигне.

Ето какво ни провокира да подготвим следващите няколко публикации.

Съвременните жени са изправени пред необявена епидемия от хормонален дисбаланс. Непрекъснатият стрес, очакванията към нас да бъдем супержени и дезинформацията на тема хормони са довели до разразяването на истинска криза. Предлагат ни се бързи диети, хапчета за сън или лекарства за тревожност. В наши дни една на всеки четири жени, повечето от които са на възраст от четирийсет години нагоре, приема отпускано с рецепта лекарство поради тревожност, депресия, панически атаки и/или психични проблеми. Лекарите са ни накарали да вярваме, че това е то, остаряването. Казват ни, че е нормално да се чувстваме уморени, тревожни, изтормозени, несекси, затлъстели и раздразнителни.

Всички или повечето от тези проблеми се дължат на едно: хормонален дисбаланс. Какво представлява той? Какво означава хормони в баланс и как да разберем дали определен хормон в тялото ни е балансиран, ще научиш от поредицата статии, които сме ти подготвили.

1. КОРТИЗОЛ

КОРТИЗОЛ

 

2. ПРОГЕСТЕРОН

Признаци на балансиран прогестерон

Признаци на балансиран естроген

Признаци на балансирани андрогени (и липса на СПКЯ)

5. ТИРЕОИДНИ ХОРМОНИ

6 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed