Хормон на растежа

Хормонът на растежа е хормон на изграждането, което означава, че той играе ключова роля в изграждането на мускулите и поддържането на костите здрави, като същевременно разгражда мазнините. Той е от основно значение и за отслабването. Проблемите с хормона на растежа може да се признават по-рядко при жените, отколкото при мъжете.

От решаващо значение е растежният хормон, който, в една от многобройните си роли, ни поддържа стройни, слаби и заредени с енергия. Когато всичко е под контрол, хормонът на растежа действа в хармония с хормоните ни кортизол и адреналин, за да изгаря мазнини и да изгражда мускули. Растежният хормон е компонент на хормоналния превключвател между изгаряне на глюкоза и изгаряне на мазнини. Понякога превключвателят зацикля в позиция „складиране на мазнини“, защото тялото изпитва твърде много стрес поради крайни срокове, ограничени калории или други сигнали за сериозно гладуване, претоварване с тренировки, недостатъчно сън или токсини.

Високите нива на растежен хормон, измерени чрез нивата на IGF-1 в кръвта, се свързват с по-добра когнитивна функция. Повечето хора смятат, че хормоните като хормона на растежа постепенно намаляват с възрастта и това до известна степен е вярно. Аз обаче установих, че спадът е по-рязък при моите пациентки жени, които имат проблеми с теглото си и преживяват твърде много стрес. Всъщност нивото на хормона на растежа ви в юношеството (тоест на възраст от 10 до 19 години според Световната здравна организация) е осемстотин пъти по-високо от нивото на други хормони, като този, който регулира производството на тиреоидния хормон, или онзи, който помага за контролиране на овулацията. (Знам, осемстотин изглежда като печатна грешка, но всъщност не е!) Представям си как, тъй като производството е толкова високо и след това намалява така експоненциално през ранната средна възраст, някои от нас може да бъдат засегнати и да го усетят особено силно.

Може би се чудите защо трябва да ви е грижа за хормона на растежа?

Ето за какво става дума. Когато нивата на растежен хормон (и на други хормони) са оптимални, можете да се наслаждавате на ползи като загуба на мазнини или лесно поддържане на теглото, повишена енергия и издръжливост и други. Проблемите започват, когато хормоните станат непокорни или тялото ви спре да произвежда достатъчно хормон на растежа. Проучванията показват, че нарушените нива може да увеличат мазнините, да разрушат мускулите, да намалят енергията и като цяло да направят живота ви нещастен и окаян. Ниското ниво на растежен хормон е дори един от маркерите за физическа слабост с напредване на възрастта. Ето някои други симптоми на дефицит на растежен хормон:

  • намалена крехка телесна маса;
  • повишено коремно затлъстяване;
  • повишена инсулинова резистентност, водеща до преддиабет и диабет от втори тип;
  • намалена мускулна маса;
  • хипертония (високо кръвно налягане);
  • високи триглицериди (високи нива на вид мазнини в кръвта);
  • тревожност и депресия;
  • фибромиалгия;
  • намалена костна плътност.

 

Искате ли да научите още?

Виж новата книга на д-р Сара Готфрид – „Жените, храната и хормоните. 4 седмичен кето план, специално разработен за жени“. В нея има цяла глава с информация и препоръки за това как да повишим растежния си хормон, включително и въпросник за определяне на нивата му.

Книгата „Жените, храната и хормоните“ е в ПРЕДПРОДАЖБА с подарък само до 30.04.2022 година. За повече информация виж тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed