В следващите  няколко седмици ще предложим на вниманието ти поредица от статии, в които ще те запознаем с 13 от най-полезните хранителни протоколи при тиреоидит на Хашимото, описани от д-р Изабела Уенц. Тази седмица ще разгледаме по-обстойно темата хранене без млечни продукти. Протоколите и тяхното приложение се основават на откритията в нейните книги:

Parvoprichinata 800 x 800              Hashimoto 800 x 800                   Hranitelna farmakologia 800 x 800

Абонирай се тук за нашия бюлетин, за да си сигурна, че няма да пропуснеш статия.

Хранене без млечни продукти

Днес ще разгледаме още една трудна тема, която маркирахме в предишната статия от поредицата на д-р Изабела Уенц. Както вече уточнихме, храненето без млечни продукти често върви успоредно с храненето без глутен. Съчетаването на двата режима прави нещата още по-трудни, макар и по-полезни. Добрата новина обаче е, че не са невъзможни!

В тази статия искаме да ти дадем още малко теоретична подготовка, но и практични решения в стъпки и рецепти.

Общ преглед

Млечните продукти са друга храна, която често предизвиква нежелани реакции при хора с хашимото, но не само. Някои хора са с първична чувствителност към млечните храни, докато други може да развият такава впоследствие (вторична чувствителност) заради пораженията,причинени на червата от глутена. Хората с хашимото обикновено имат чувствителност към млечните протеини казеин и суроватка. Според проучването на д-р Уенц, проведено сред 2232 души с хашимото, 79% съобщават за подобрение в състоянието след изключване на млечните продукти.

Важно е да кажем, че и тук, както при глутеновата чувствителност, важи принципът, че не е 100% вярно за всички хора. Включително и за тези с хашимото. Единственият начин да провериш дали се отнася до теб или не, е само чрез елиминационна диета. За по-добри резултати в комбинация – и без глутен, и без млечни продукти.

Още по темата глутен и млечни, както и  други спорни въпроси, касаещи храненето, можеш да откриеш в прекрасната книга на Надя Петрова „В търсене на истината за храната и здравето“.

Как да приложим режима? 

Избягвай следните храни: 

  1. Всички продукти от краве мляко, включително прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко (йогурт), кефир, скир, сладолед и масло.
  2. „Полезните“ протеини на прах, които съдържат суроватка – така наречените суроватъчни протеини, също трябва да бъдат изключени.
  3. Някои немлечни сирена е възможно да съдържат казеин – най-проблематичния млечен протеин. Ето защо чети внимателно етикетите.
  4. Преработените храни също може да съдържат млечни протеини, затова е най-добре да бъдат избягвани.
  5. Маринатите на всякакви продукти, включително маслини, също е възможно да съдържат млечен протеин. Отново – чети етикетите!

Включи следните храни:

  1. Пресни меса.
  2. Пресни зеленчуци.
  3. Пресни плодове.
  4. Ядки и семена.
  5. Яйца.

Варианти за замяна на млечните продукти:

zamestiteli-na-mlechnite-produkti
Заместители на млечните продукти.

Важно: Яйченият протеин има вероятност да причини нежелана реакция.

Кога да се придържаш към хранене без млечни?

Ако не си почувствала пълно облекчение след спирането на глутена, може да се наложи да изключиш млечните продукти за три до шест месеца. Много хора възвръщат способността си да толерират млечни продукти след шест месеца, но на някои ще им се наложи да ги избягват за неопределено време.

За страдащите от чревна пропускливост е препоръчително да избягват млечните продукти, наред с глутена и соята.

Най-добри практики, които да спазваш

Елиминационната диета може да помогне за установяването на непоносимост към млечните продукти (наред с много други непоносимости). А два варианта на елиминационна диета без глутен можеш да намериш в книгите „Спектърът на възпалението“ и „Протоколът Хашимото“.

Още по темата хранене без млечни продукти

Повечето протеини на прах на пазара съдържат соя и млечни протеини, а те може да бъдат доста проблемни за хора с хашимото. Протеините на яйчения белтък по принцип са по-приемлив вариант, но за съжаление, ако започнеш да ги консумираш често и имаш хашимото, ще установиш, че си развила нова чувствителност към яйцата, защото белтъкът се храносмила трудно от хора с пропускливи черва. Протеините, които се толерират най-добре от хората с хашимото, са граховият протеин и хидролизираният телешки протеин. И двата са хипоалергенни и лесносмилаеми.

Примерен хранителен план при хранене без млечни:

zeleno-smuti-na-parvoprichinata
закуска: Зелено смути на първопричината
pileshka-supa-s-kokos
обяд: Пилешка супа с кокос по тайландски
salata-s-pueshko
вечеря: Салата с пуешко

 

 

 

 

 

 

 

Виж как да приговиш тези вкусни рецепти в линковете по-долу:
Зелено смути на първопричината
Пилешка супа с кокос по тайландски
Салата с пуешко

Множество рецепти ще откриеш и в книгата на д-р Изабела УенцХашимото: хранителна фармакология“.

За още рецепти без млечни виж блога ни тук и тук.

Източници:
Хашимото. Първопричината“; „Протоколът Хашимото“; „Хашимото: хранителна фармакология“.

1 коментар. Leave new

  • Даниела Тодорова
    март 27, 2021 9:33 am

    Много Ви благодаря! Въприки, че имам всички книги на Изабела Уенц, нямам достатъчно време да препрочитам,така че Вашите статии са ми интересни. Интересувам се повече за вредата от млечните продукти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed