Хроничен стрес – как да се справим?

9 лесни стратегии

В курса на базата на който е написала най-новата си книга Край на умората на надбъбречните жлези д-р Изабела Уенц ни показва как инкорпорирането на промените в начина на живот в ежедневната ни рутина може да балансира отговора ни на стреса и да ни помогне да намалим или дори да премахнем препятствията, с които се сблъскваме всеки ден. Така наречния хроничн стрес има силата да отнема значителна част от енергията ни. И част от тези ежедневни стресори, дори биха могли да забавят излекуването ни. Не е ли време да се научим да си даваме по малко любов и положителна енергия, всеки ден? Самата Изабела споделя в книгата си:

Насърчавам ви да възприемете поведение, което ще ви помогне да извлечете максимума от тази програма. Нещата, за които съм установила, че най-често носят успех, са:

1. Осигурете си положителна, конструктивна нагласа

С оптимистични очаквания е по-лесно да предприемате нови стратегии, докато повишавате самоувереността и устойчивостта си. Ако се чувствате зле от известно време, е напълно нормално да се усещате победени и дори да откажете да действате от страх, че нищо няма да сработи. Помнете обаче, че дори малките положителни стъпки, като промяната в мисленето, може да ни насочат по пътя към излекуването.

2. Бъдете готови да предприемете действия

Не позволявайте на състоянието познато като “анализа – паралза” да ви попречи да изпробвате диетата или другите стратегии. Това е състоянието, в което само обмисляме, премисляме и често дори търсим причини, за да не предприемем действие. Но дори и да сме отделили достатъчно време, за да изградим перфектната стратегия, ако ние не предприемем действие оставаме в това състояние “анализа – парализа” и не се придвижваме напред. Накратко – дори и да имаме най-перфектната стратегия, разписана стъпа по стъпка, ако не действаме, то тя няма да ни помогне по никакъв начин.

3. Доверете се на тялото си

Изслушвайте и почитайте сигналите, които тялото ви ви изпраща, и им се доверявайте да ръководят действията ви. Това включва почивка, когато имате нужда от нея.

4.  Приемете подкрепата

Може да бъде на любящ партньор, приятел, член на семейството или мрежа за подкрепа. Подпрете се на хората, които ви желаят най-доброто. Не е необходимо да преминавате през това пътуване сами.

5.  Бъдете благодарни за малките победи и подобрения и празнувайте дребните успехи.

Всяка положителна промяна в здравето и благополучието ви си струва да бъде отбелязана. Заслужили сте си я!

6. Вярвайте, че си струвате

Заслужавате да се чувствате добре и си струва да се излекувате. Вложете времето, усилията и ресурсите, с които се чувствате комфортно, за да посрещнете нуждите си.

7. Продължавайте „да живеете“

Живейте живота си пълноценно. Опитайте се да не се оттегляте от света и да не отлагате мечтите и амбициите си за след като оздравеете. Ако се боите да разперите крилата си заради симптомите, които изпитвате, спрете да се страхувате! Установих, че хората, които не спират да живеят само защото имат здравословен проблем, са тези, които изпитват по-бързо, по-дълбоко и по-всеобхватно излекуване.

8. Откажете се от нуждата си да контролирате всяка ситуация

Прочетете го пак “Откажете се от нуждата си да контролирате всяка ситуация“. Пускането на контрола може да бъде трудно (знам го от първа ръка!), но тази нужда допринася за стресовото ви натоварване и забавя излекуването ви. Дори само нуждата да контролирате всичко и всички е достатъчна, за да ви въведе в състояние на хроничен стрес, който да изземва цялата ви енергия и да не ви остават сили за други жизненоважни ежедневни дейности.

9. Бъдете търпеливи и постоянни

Промяната в здравословното ви състояние няма да се случи за една нощ или заради само една интервенция.  Новата ми книга ще ви води през цялото време. Ще ви хване за ръка и ще ви преведе през протоколите, за да ви помогне да стигнете до първопричините за адреналния си дисбаланс, но само с постоянство и търпение ще откриете какви са уникалните нужди на тялото ви, за да можете да възстановите равновесието. И да станете устойчиви на хроничен стрес. Дори повече! Да се научите да не влизате в него!

Преди всичко бъдете мили и щадящи към себе си!

Излекуването е пътуване. Не е необходимо да бъдете съвършени, за да оздравеете. Всяка малка стъпка към излекуването е стъпка в правилната посока.

Вие сте тук и вече вършите важна работа!

Виж статията в картинки. Забележи, че са направени във вертикален формат. Можеш да си ги снимаш и да ги използваш за wallpaper на телефона ти! За да те подсеща, коя е твоята практика. Ще ти е много по-лесно да се връщаш към нея по няколко пъти на ден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed