Червата и нервната система

 

 

Вече говорихме за пеперудите и къркоренето в стомаха като доказателство за връзката между червата и чувствата, но разбира се, това явление е много по-дълбоко от тези краткотрайни усещания. Червата и мозъкът са сложно свързани до голяма степен от един аспект на нервната система. Той се нарича ентерална (чревна) нервна система.

Ентералната нервна система  е част от периферната нервна система, която всъщност „живее“ в стените на стомашно-чревния тракт. Има около 200 до 600 милиона неврона на ентералната нервна система, вградени в лигавицата и мускулите, които изграждат червата. Те са разположени от самото начало на храносмилателния тракт (устата) до самия му край (дебелото черво).

Ентералната нервна система взаимодейства директно с централната нервна система, за да модулира храносмилането.

Взаимодействат си главно в процеси като започване на преглъщане и освобождаване на храносмилателни ензими, които помагат да усвояваме храната си. Но също така участва в други телесни процеси, включително реакцията на стрес. Ентералната нервна система комуникира направо с централната нервна система. Всъщност двете системи изпращат съобщения в едната и в другата посока през целия ден и дори докато спите. Това означава, че всеки път, когато почувствате пристъп на безпокойство или срам, или щастие, или вълнение, мозъкът и червата ви си комуникират и реагират по съответния начин.

Как емоционалното здраве може да бъде толкова голям разрушител на здравето?

Като се има предвид това е лесно да се разбере как емоционалното здраве може да бъде толкова голям разрушител на здравето на храносмилането. Помислете за това: вашата нервна система може да активира и да спира храносмилането, да влияе на чревните ви бактерии и дори мигновено да повлияе на чревния мотилитет.

Когато говорим за храносмилателни проблеми е лесно да се фокусираме изцяло върху храната.

Но съществуването на чревната нервна система означава, че храната е само част от уравнението.

Така че, макар искрено да вярвам, че храната може да действа като лекарство или отключващ фактор за заболяване, това не е краят на разговора! Ако сте се хранили здравословно, но продължавате да имате проблеми с храносмилането, има голяма вероятност нивата на стрес – и ентералната нервна система – да играят роля. Изследванията не лъжат:

 

  • Известно е, че стресът повишава чревната пропускливост, което води до състояния като пропускливи черва.
  • Стресът повишава податливостта ви към хронично възпаление на дебелото черво и стомашно-чревния тракт.
  • Стресът е свързан със стомашно-чревни заболявания! Включително функционални разстройства на червата, възпалителни заболявания на червата, пептична язва и гастроезофагеална рефлуксна болест.
  • Стресът е известен като отключващ фактор за обостряне на възпалителни заболявания на червата, като болестта на Крон и улцерозния колит.
Да сте подложени на хроничен продължителен стрес, може да саботира храносмилането ви до такава степен, че практически без значение какво ядете, да имате проблеми с храносмилането по начин, който не просто създава дискомфорт, но и ви пречи да усвоявате и да използвате хранителните вещества от храната, която консумирате. Защо?

Заради почти безкрайните връзки между мозъка и червата, започващи с ентералната нервна система.

Знаеш къде можеш да научиш повече по темата, плюс да откриеш ефективен пан за действие. В новата книга на д-р Уил Коул.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed