10 причини да включиш повече спорт в ежедневието си

sport-10-prichini-da-sportuvame

Спортът е един от ключовите компоненти за здравето. Всички го знаем, но практикуваме ли го? Много пъти съм споделяла, че можем да получим резултати само от това, което в действителност правим. Не и от това, което знаем, но не практикуваме. И понеже перфекционизмът малко или много е заложен в нас (особено при жените), често се случва следното. Казваме, че ако не правим нещо перфектно, то по-добре да не го правим въобще. И се отказваме! Още преди да сме опитали. Точно затова днес искам да ти дам малка доза мотивация и вдъхновение. Споделям и личния си опит. Избрах да споделя с теб 10 причини да включиш повече спорт в ежедневието си, но извън отслабването. За здраве! А не за върхови спортни постижения.

Преди да ги изброя, искам да те помоля за нещо

Докато четеш следващите редове, се опитай да заглушиш перфекционизма и онова гласче, което ти нашепва куп причини да се откажеш, преди да си пробвал(а). Идеята да включим спорт в ежедневието си, не е, за да постигаме спортни резултати на триатлонски дисциплини. Не е, за да станем „нацепени батки“. Разбира се, ако спортните ти постижения са близо до това ниво, няма нищо лошо в това. Дори напротив. Но за повечето хора, които работят в офис или от къщи, това е малко нереалистично. И не, целта не е да се състезаваме с професионални атлети.

И моля те, зарежи деструктивния хумор, който се вихри из социалните мрежи, като например израза: „По-добре 1 седмица срам на плажа, отколкото 1 година мъки във фитнеса“. Защото такива реплики не ти помагат. Идеята на това да тренираме всеки ден или през ден за здраве е друга. Да повишим енергията си, да неутрализираме стреса, да се усмихваме повече. Да раздвижим телата си и да започнем да ги усещаме. Да възстановим връзката с тях.

Как можем да го направим?

На първо място, като започнем да го правим! На втори и трето, с правилната нагласа, с доза вдъхновение и с реалистични цели. Нека да запомним, че не се състезаваме с никого! Не гоним постижения, достойни за рекордите на Гинес. И да започнем с малки, но устойчиви крачки.

И да запомним, че това не е спринт! Маратон е! Нека да го пробягаме с нашето темпо и с усмивка. И да не спираме.

Хората, които живеят в големите градове, са тотално загубили връзката с природата. А оттам много често и със самите себе си. Нека направим малки крачки, за да възстановим тази връзка. Заобградени сме от бетон, цимент и допълнително сме сложили изолации на домовете си. Ясно е каква е причината – да се защитим, да сме по-малко податливи на атмосферните влияния, но това ни отдалечава от връзката ни с природата и с нас самите. Постоянно сме изложени на електромагнитни вълни от цялата електроника, която държим в домовете си, от безбройните рутери, които вече присъстват във всеки дом. И да, това е прогресът. Това е новият свят. Няма как да го спрем. Но точно заради това е добре да му противодействаме с други неща – разходка в природата, садене на цветя, подправки, плуване в морето, ходене с боси крака (по тревата или по пясъка) през лятото. Но по тази тема – заземяването ще подготвим статия през пролетта. За да можем да приложим препоръките веднага.

1. Спорт за по-добро настроение

Неизбежно е – след умерено натоварване със съответната продължителност (която е различна за всеки) винаги получаваме доза по-добро и по-оптимистично настроение. Не знам дали знаеш притчата за пътеката на щастието, но ще ти я разкажа още тук. Тя е свързана и с други от 10-те причини да включиш повече спорт в ежедневието си и гласи следното.

♥ Пътеката на щастието ♥

В един от храмовете в древен Китай имало пътека на щастието. Тя била направена от малки камъчета, които били заоблени, за да не се нарани човек, когато стъпва с боси крака по тях. Но достатъчно неравномерно поставени, за да може да усеща неравностите. Винаги, когато човек се чувствал тъжен, безпътен, гневен и т.н., мъдрецът на храма го приканвал да мине по пътеката на щастието с боси крака. Тя била дълга 1 километър. И на финала резултатът винаги бил един и същ. Човек излизал от нея много по-ведър, усмихнат и щастлив.

И винаги, когато разказвам тази притча, в този момент шегаджиите покрай мен добавят: „Ами да! Щастливи са, че пътеката най-накрая свършила“.

И да, може това наистина да е една от причините. Но погледнато от гледна точка на китайската медицина, истината е малко по-различна. Знаеш, предполагам, че по стъпалата на всеки човек има множество точки, които отговарят на всеки един от органите в човешкото тяло. Ако искаш да прочетеш повече, виж статията ни за рефлексологията. Минавайки по тази пътека, хората така хубаво раздвижвали цялото си тяло, че щастието ги озарявало отвътре.
Използвай тази притча за мотивация. И за илюстрация на това как в началото винаги е трудно и тъжно, но на финала неизменно сме доволни от резултатите.

2. Повече спорт за по-пълноценен сън

След тренировка с умерено натоварване и продължителност сънят доказано се подобрява. Разбира се, тези умерени нива са различни за всеки човек. Ако сега започваш 20-минутна разходка, вероятно ще ти се отрази много добре. Ако си в добра спортна форма, 20 – 30 минути бягане биха били подходящи. Важно е да отбележа, че ако имаш проблеми със съня, не е препоръчително да тренираш вечер, а сутрин, по обяд или най-късно до ранните часове следобед. На по-късен етап може да пробваш и вечерни, но не много интензивни, тренировки. Следи как е сънят ти в дните, в които тренираш, и с колко енергия се събуждаш сутрин. Това ще е добър измерител. И правилната обратна връзка от твоето тяло към теб.

3. Спортът подобрява аеробното дишане

Да, може и да не знаеш, но ние дишаме и чрез кожата си. Ежедневното раздвижване ни помага да подобрим състоянието на кожата си. Ето как се случва това. Ще го обясня без научни термини, така че да е ясно за всички. Когато раздвижваме тялото си, ние раздвижваме и лимфната си система или, казано по друг начин, повишаваме циркулацията на кръвотока в тялото. Това означава, че в клетките влиза повече кислород. Има и още един положителен аспект на тази засилена циркулация. И той е:

4. Спортът засилва детоксикиращите процеси

При аеробното дишане се случват два важни процеса. Клетките „вдишват“ кислород, който се пренася от кръвта, и „издишат“ отпадни продукти от метаболитните процеси. Или, с други думи, колкото повече кислород преминава през клетките ни, толкова повече отпадни продукти си заминават с него. Ако искаш да надградиш нещата, добави и сухо четкане. А ако имаш нужда от истински качествен детокс – препоръчваме чудесната програма на Надя Петрова „14 дни детокс“.

5. Спортът помага за по-изправена стойка

Дори и да не свалиш килограми вследствие на спорта! Знаеш, че за по-осезаеми резултати, свързани с теглото и добрата фигура, трябва комплексен подход. Ето идея как да започнеш, ако искаш по-драстични резултати. Но забележи, че дори и да не сваляш килограми, след като натоварваш мускулите си, в резултат на това ще започнеш и да ги усещаш. Спомни си последната мускулна треска. Често след сериозна мускулна треска хората споделят, че ги боли на места, на които не са предполагали, че имат мускули. Разбира се, това е неоснователен хумор от съблекалните на фитнес залите, защото всеки знае, че имаме хиляди мускулчета по цялото тяло. Но пък, от друга страна, във всяка шега има доза истина. Та, след като започнем да натоварваме по-осезаемо мускулите си и се научим да ги усещаме, неминуемо се учим и да ги използваме. За по-изправена стойка, по-прибран корем и по-елегантни движения – не спирай да тренираш!

6. Спортът ни помага за разтоварване от стреса

За мен това е лична причина номер едно! За себе си съм забелязала, че спра ли спорта за по-дълго време, неминуемо влизам в бърнаут. Това е така, защото много обичам работата си, имам весело и шумно семейство и си падам малко максималист. И водена от желанието всичко да се случва по най-добрия начин, не усещам как се претоварвам. Често, спирайки спорта, се оказвам в един неприятен реактивен режим и това неминуемо се отразява на здравето.

Научно доказано е, че спортът спомага за разтоварване от стреса! И знаеш ли, не ми вярвай! Пробвай и се убеди сам(а)! Следващия път, когато ти се случи да почувстваш изтощение, да се усетиш, че се прозяваш следобед в офиса, особено ако се хванеш, че започват да те връхлитат по-негативни мисли от обикновено… въобще, ако забележиш, нещо в живота и мислите си, което не ти харесва – отиди в залата, вземи си колелото или излез да тичаш навън. Или отиди на танци, но се раздвижи по подобаващ за теб начин, така че да се изпотиш хубаво, докато не се усмихнеш. Спомни си притчата за пътеката на щастието.

7. А също и да изразим негативните си чувства,

а не да ги трупаме и капсулираме в себе си

Много голяма част от интелигентните, възпитани и деликатни хора, са научени, че изразяването на негативни чувства е нещо лошо. Дали!? В действителност не знам как е при теб, но мен и връстниците ми никой не ни е учил на това. И най-голямото противоречие идва от това, че не само трябва да преглътнем неприятния факт, че е човешко да изпитваме негативни чувства. Но и ако ги изразим, то трябва да го направим така, че да не обидим и/или нараним човека отсреща. Защото ние сме възпитани, интелигентни и мислещи възрастни. Реално обаче точно като такива често не изразяваме негативните си емоции.

Измислили сме „по-умен“ начин да се справяме – таим ги в себе си! Капсулираме ги и ги затрупваме с фалшива самомотивация. Всъщност обаче е човешко и нормално понякога да сме тъжни, да сме наранени, да сме ядосани (дори разярени), да сме разочаровани, да изпитваме неутешима мъка от загубата на близък човек. И да, може и да не ни харесва, но това са част от емоциите на всеки човек. И всички ние имаме и изпитваме от целия спектър. И е ключово важно за здравето да се научим да изразяваме и тези емоции. Ако останат капсулирани в тялото ни, много вероятно е те да доведат до болестно състояние.

И така, какво да направим?

ако не искаме да викаме и да сме груби! Отново най-добре е да отидем в залата или някъде, където да се натоварим физически до краен предел. Важно! До собствения си краен предел. Даже и само30 минути интензивно ходене ще свършат чудесна работа. Но е от изключително значение да дадем някакво физическо проявление на негативните си чувства. Лично аз смятам това за по-конструктивно от чупенето на чинии, вдигането на скандали и изливането на неприлични думи по непознати хора.

Важно, когато следващия път срещнете непознат, който безпричинно излива гнева си върху вас (за съжаление, често срещана картинка от съвременния социален свят). НЕ се вбесявай! Не го приемай лично! Не се натъжавай и не питай „Какво направих“. Това е пример за човек, който не е изразил гнева си там, където е трябвало и го стоварва върху теб, защото ти си непознат. И това е пример за човек, който не е отишъл да вдига гири, за да се справи със ситуацията.

8. Повишава телесната температура

и през зимата чувстваш по-малко студ

Студени ръце, студени крака, чувството, че по гърба ти се разхождат снежинки – тези състояния означават, че в краката и ръцете не циркулира оптимално количество кръв. Състоянието може да се подобри осезаемо. Рецептата да не изпитваш студ през зимата. Или поне не толкова дискомфортно. Спорт и чай. Минимум 30-минутно раздвижване всеки ден или през ден и 3 – 4 топли чайчета на ден. Това повишава телесната температура и разбира се, раздвижва кръвообращението. Тук нека да сме реалисти. Не казвам, че ще можеш да излизаш по потник в снежен ден. Обличаме си се като за зимен сезон, но просто няма да ни е толкова студено. Когато съм във форма и тренирам, обикновено през зимата ходя по къс ръкав в помещение, в което хората стоят с пуловери. Но винаги излизам от къщи с палто.

9. Помага да изчистим съзнанието си

Да се фокусираме и да се концентрираме. Доказано е също, че спортът подобрява концентрацията. Няма да се спирам подробно на това. Има достатъчно информация – и в книгите ни, и в интернет. Тук искам само да го маркирам. Не ми вярваш? Добре, недей! Но го провери чрез личния си опит.

На мен лично нищо не може да ми изчисти съзнанието, да ми подреди мислите и да ме фокусира толкова, колкото един 30 – 40-минутен крос. И тук важното условие е да се концентрираш върху бягането. Не върху километрите, които ще изминеш, нито върху скоростта, с която ще ги изминеш, дори не толкова и върху времето, през което ще бягаш. Просто бягай с твоето темпо и колкото ти е приятно. Ако започваш сега, и 5 минути ще са по-добре от 0, нали! След седмица пробвай да ги увеличиш на 6, след още една – на 10 и така. За мен бягането е като медитация. Но не го правя постоянно. Обичам да сменям различни спортове, за да не се отегчава умът ми. И да натоварвам мускулите си по различен начин.

10. Спортът вдъхновява

По време на йога или усилени силови тренировки ми хрумват едни от най-вдъхновяващите идеи. Или лесни решения на проблеми. Особено ако в предишните дни е имало нещо, което съм искала да направя, но не съм намирала най-подходящия начин. След определена доза натоварване решението идва само. Точно като онези аха моменти! И тук ще ти препоръчам да го провериш отново в ежедневието си и през личния си опит. За мен работи това. За теб може да е нещо друго. Но и в двата случая е добра идея да пробваш.

Какво разбираме под спорт?

Често хората, които никога не са спортували, имат много погрешна представа за спорта. Пред погледа ни в социалните мрежи постоянно попадат перфектните изваяни тела на професионални атлети. И се случва, ако човек никога не се е занимавал със спорт, да се сравнява с тях. Казва си, че не може и не иска да прекарва по 3 часа в залата всеки ден. И реално е прав! Много често, сравнявайки се с другите, пропускаме една малка, но съществена подробност. Тези хора, които са превърнали спорта в своя професия, е нормално да изглеждат перфектно! Ние сме добри в други области, в които сме избрали да се развиваме.

И когато казваме спорт, често хората правят асоциация с професионалния такъв. Където постиженията са изключително високи, понякога почти нечовешки. И откровено казано, професионалният спорт е всичко друго, но не и здравословен. Защото в много случаи е извън баланса.
Реално за спорт могат да се броят и много доста приятни дейности. Изброявам няколко, но ти можеш да си допълниш списъка и да се стремиш да правиш по 2 – 3 различни, за да не се отегчаваш. Разбира се изброените по-долу не изключват фитнеса, силовите тренировки и по-сериозните спортове. Но ако си начинаещ, започни с някой от списъка по-долу.

  • Танци – спортни, модерни, народни, в дискотеката, латино, зумба
  • Разходка – 20 – 30 или повече минути интензивно ходене на ден
  • Излет в планината
  • Йога
  • Пилатес
  • Някои видове масаж
  • Изкачване на стълби до 6-ия и по-висок етаж особено ако сме натоварени с пазарски чанти

Реално всяко малко по-интензивно и малко по-натоварващо движение с продължителност над 5 минути се брои.
Затова просто намери своя спорт! Не се състезавай с други хора, особено с професионални атлети, и го практикувай всеки ден в идеалния случай. Или през ден, ако не можеш всеки ден. Следи да надграждаш натоварването и обръщай внимание как се чувстваш след спорт.

И помни: да напредваш с малки, но устойчиви крачки, е много по-успешна стратегия от програма максимум. Особено ако поддържаш последната за кратко и после съвсем зарежеш всичко.

1 коментар. Leave new

  • Гореописаното е до болка вярно! Усещам го при мен самата. Редовният спорт ме зарежда с енергия, по-спокойна и щастлива съм.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed