10 симптома на безсъние

Как спиш напоследък? Чувстваш ли се постоянно изморен, разфокусиран и раздразнителен? Имаш ли усещането, че колкото и да спиш, не ти е достатъчно, а в същото време се будиш често през нощта и не спиш добре?  Дали пък не е безсъние?

Знаеш, че в момента тече предпродажбата за новата ни книга „Фабрика за сън“ и предполагам се досещаш…

Да, следващите седмици ще си говорим за съня, спането и това колко енергични се чувстваме сутрин, когато се събудим.

И никак не е случайно, че ще започваме с безсънието.

Какво представлява безсънието?

Безсънието или инсомнията е често срещано нарушение на съня, за което липсва строга дефиниция. То се проявява в три основни направления:

 • нарушения, свързани със заспиване
 • нарушения, явяващи се по време на сън
 • „лош сън” (краткотраен или сън с лошо качество, който не носи отмора).

Хората, страдащи от безсъние, изпитват продължителни трудности със заспиването, независимо от това, че си лягат достатъчно рано и то в подходяща за сън среда.

Безсънието е често срещан проблем, който засяга между 15 и 30 процента от европейците, като средно за един от девет от засегнатите, безсънието е с продължителност над 6 месеца. Последиците от тези хронични нарушения на съня водят до редица проблеми във всички аспекти на живота субективни, социални, икономически. С хроничното безсъние се свързва възникване на депресивни състояния, зависимости, повишена неработоспособност, риск от злополуки.

Макар че от безсъние се оплакват предимно възрастните хора, децата също не са пощадени от него. Броят на засегнатите лица под 18-годишна възраст непрекъснато се увеличава, което кара мнозина учени в сферата на съня да определят проблема с безсънието като скрита пандемия, която незабелязано се разраства.

Споделя консултантът по съня и автор на новата книга на Вдъхновения „Фабрика за сън“ Гергана Радович.

Кои са 10-те основни признака на безсъние?

 1. Трудности със заспиването
 2. Събуждане през нощта
 3. Много ранно събуждане
 4. Раздразнителност през деня
 5. Проблеми с концентрацията, вниманието и паметта
 6. Притеснения относно следващия период на сън или цялостната ефективност през деня
 7. Натрупване на излишни килограми
 8. Повишено кръвно налягане
 9. Понижена имунна функция
 10. Психически проблеми

 

Субективна оценка на степента на безсъние

Субективната самооценка включва  ограничения в различни аспекти: физическа и психическа умора, понижена работоспособност, лоша организация и изпълнение на задълженията, лошо настроение, раздразнителност, усещане за телесна болка, намалена физическа и социална активност, влошени социални умения като комуникация и работа в екип и други.

Какво е важно да проследиш, за да знаеш страдаш ли от безсъние?

Ако тези симптоми продължават повече от три месеца, без да има конкретна причина за това – раждане на дете, силен стресов период или заболяване, възможно е да страдаш от хронично недоспиване или безсъние.

 

Най-често срещаният симптом на безсънието

Един от най-често срещаните симптоми у хората, страдащи от лошо качество на съня е постоянното усещане за умора, която засяга и ограничава до много голяма степен личния, социалния и емоционалния живот на индивида.

Симптомите на умората се проявяват на всички нива – физически, емоционални и психически, но като цяло човек е по-способен да обърне внимание на симптомите на умората у другите, отколкото у себе си. Подобно на малките деца и възрастният човек не признава лесно, че е изморен и му се спи особено, ако е увлечен в дейност, която му е интересна или която задължително трябва да приключи.

Така безсънието е проблем, който понякога се диагностицира трудно, защото – заети в работата, можем да не му обърнем достатъчно внимание.

Точно поради тази причина преодоляването на безсънието изисква обективна самооценка на реалното състояние (в тези случаи поддържането на ежедневен дневник на съня е задължително), заедно със създаването на добри навици на сън и най-вече желание да положим усилия, за да променим ситуацията.

Как можеш да направиш това?

Всичко, което трябва да знаеш, за да спиш добре без да се будиш Е ТУК.

fabrika-za-san

Сбогом безсъние. Здравей фокус и енергия

Кажи край на лошия сън! Веднъж завинаги.

Поръчай книгата „Фабрика за сън“ с подарък „Дневник на съня“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed