11 начина да подготвите дъщеря си за първата ѝ менструация

11-nachina-kak-da-podgotvite-dashterya-si-za-parvata-i-menstruaciya

Като образоваме дъщерите си за това как действа менструалният цикъл, какво представлява менструацията и как хормонитесе променят през отделните периоди от месеца, това вероятно ще помогне да направим годините им на навлизане в полова зрялост не толкова объркващи. В тази статия ще разгледаме как да говорим с дъщерите си за първата им менструация, така че всички да сме добре подготвени.

За много родители обсъждането на менструацията с децата им може да бъде също толкова неудобно, колкото и обсъждането на секса, въпреки че наистина не би трябвало да е така, защото това е нормална част от това да бъдеш жена. Не забравяйте, че да преживеете малко неудобство, е по-добре от това да навлезете в пубертета, без да знаете какво да очаквате. И ако се чувстваме по този начин, има голяма вероятност никой да не е подготвил нас самите, когато сме били на тази възраст. Сега имаме възможност да направим нещата по различен начин за децата си.

Провеждането на открити, честни разговори с подрастващите (както с момичетата, така и с момчетата) за това какво представлява менструацията и как се случва ще премахне стигмата, която я съпътства. Така ще научим и дъщерите си, че няма нищо срамно в нормалното женско ежемесечно кървене.

1. Отговорете на всичките ѝ въпроси за менструацията

Ако сте майка, несъмнено сте имали няколко менструации. Опитайте се да си спомните какво е било странно и объркващо за вас, особено в началото. След това уверете дъщеря си, че нито един въпрос не е глупав или забранен.

Ако сте баща, първо се образовайте и бъдете готов да отговорите на въпросите на дъщеря си. В случай че сметнете това за полезно, обърнете се за съдействие към приятелка или роднина, на която дъщеря ви има доверие – с нейно разрешение, разбира се.

Да, това може да породи усещане за неудобство. Но то ще бъде изключително полезно за дъщеря ви, която ще научи безценна информация за фазите на своята менструация и за тялото си. Освен това, отговаряйки на нейните въпроси и обсъждайки притесненията ѝ, вие си гарантирате, че тя няма да получи цялата информация онлайн и от приятели, тъй като и двете могат да бъдат неточни, объркващи и нерядко негативни.

Разбира се, можете да споделите тази статия, статията за фазите на менструалния цикъл или някоя от статиите, които можете да намерите в уебсайта на д-р Джолийн Брайтън. Просто не оставяйте дъщеря си с бремето да разбира всичко сама.

Книгата Celebrate Your Body (and It Changes, Too!) от Sonya Renee Taylor  е внушаващ положителен образ за тялото ресурс, който може да ви помогне да насочвате разговорите си за половото съзряване. При любопитство и желание от нейна страна дъщеря ви може да прочете в книгата за това какво е менструацията и какво представлява пубертетът. Д-р Брайтън също препоръчва тази книга.

2. Вслушвайте  се в това, което дъщеря ви споделя като личен опит

Нейните менструации може да не са същите като тези на другите момичета на нейната възраст. Циклите ѝ може да не приличат на вашите. Изслушвайте я, за да разберете какво е нейното лично преживяване, и ѝ вярвайте. Проблемите с цикъла са широкоразпространени, но определено не са нещо нормално.

За съжаление, мнозина от нас са принудени да смятат, че менструацията трябва да е изключително болезнена, да е предшествана от омаломощаващ предменструален синдром или като цяло да бъде период на страдание, неразположение и неприятни усещания. Нищо от тези не е точно така и от нас зависи да променим това за бъдещото поколение.

Ако дъщеря ви има симптоми, които са извън нормалното, или просто не се чувства комфортно, съдействайте ѝ при срещата с лекар. Бъдете до нея и я подкрепяйте.

3. Обяснете ясно какво представлява ПМС и какво да очаква

ПМС (предменструален синдром) засяга около 75% от жените. ПМС често се пренебрегва и нерядко се приема като нормална част от менструалния цикъл. ПМС обаче може да бъде причинен от хормонален дисбаланс, като излишък на естроген или нисък прогестерон.

Симптомите на ПМС включват:
 • Главоболие
 • Подуване на корема
 • Проблеми със съня
 • Промени в настроението
 • Спазми в долната част на корема
 • Пъпки
 • Чувствителност на гърдите
 • Умора
 • Раздразнителност и избухливост

Нека го кажа още веднъж: важно е да уведомите дъщеря си, че може да изпитва всички тези симптоми, нито един от тях или съвсем различни. Тя може също да ги усеща няколко дни преди началото на менструацията си или до седмица преди това.

Тежките симптоми на ПМС, които се появяват седмица или повече преди менструацията, може да бъдат признак на предместруално дисфорично разстройство (ПМДР). ПМДР не е същото като ПМС и не трябва да се неглижира.

4. Разговаряйте за симптомите на менструацията

Отличителната черта на менструациите е кървенето. През първите няколко цикъла дъщеря ви може да кърви много малко и кръвта да е по-скоро с ръждив цвят, отколкото истински червена.

Поговорете с нея за различните цветове на кръвта, които може да наблюдава по време на менструацията си (червена, кафява, розова и т.н.), и обяснете какво е нормално и за какво трябва да бъде бдителна.

По време на менструацията дъщеря ви може да усеща тежки спазми в долната част на корема. Много жени преживяват менструални спазми и в такива случаи прибягват към НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

НСПВС действат, като блокират простагландините (които причиняват спазми на матката). Съществуват обаче естествени начини да се смекчат ефектите на простагландините, за да се облекчи менструалната болка. Разбира се, не бих желала дъщеря ви да страда поради изтощителна болка, така че, ако има нужда от бързо облекчение, НСПВС могат да предложат такова. Можете обаче да успокоите болката с хранителни вещества (като магнезий), локално затопляне (например чрез загряваща възглавничка или топла вана) и диетични промени. Повече за тях можете да прочетете в книгата на д-р Джолийн Брайтън „Отвъд хормоните“.

5. Успокойте я за свързаните с цикъла промени в настроението

За много жени промените в настроението са нещо обичайно всеки месец. От изблици на гняв до неконтролируем плач – свързаните с цикъла промени в настроението могат да бъдат стресиращи. Нека дъщеря ви знае, че не е сама и че тези промени в настроението ще отминат. Ако промените в настроението продължават или тя ги усеща като неуправляеми, потърсете помощ.

6. Научете я как да използва тампони и превръзки

Намирането на най-добрите продукти за менструацията на дъщеря ви зависи от това какво ѝ е удобно. Най-често се използват тампони и дамски превръзки. Предлагат се също менструални чашки и менструално бельо. Препоръчително е като родители да проучим всички възможности и да ги предложим на дъщерите си. Нека те да преценят кое е най-комфортно за тях.

Тампони

Тампоните се вкарват във влагалището (с помощта на апликатор или с пръсти). Веднъж вкарани, те абсорбират менструалната кръв. Тампоните трябва да се сменят редовно, за да се намали рискът от синдрома на токсичен шок (СТШ). СТШ е рядкост, но дъщеря ви трябва да е наясно с това, за да знае колко важно е да сменя редовно тампона си.

Смяната на тампона на всеки 4 – 8 часа е най-добрата практика.

Дамски превръзки

Дамските превръзки се прикрепят към бельото и абсорбират кръвта, когато тя напуска вагината. Предлагат се както такива за еднократна употреба, така и за многократна употреба. Всички видове дамски превръзки трябва да се сменят редовно. Обичайно момичетата започват с дамски превръзки.

Бельо за менструация

То е точно това, което подсказва името му – бельо, което носите по време на менструация, за да „улавя“ менструалната кръв. Често този вид бельо е подходящо за дните с по-леко кървене. Може да се наложи да носите по няколко чифта със себе си през деня и да имате чанта, в която да поставяте използваното.

Менструални чашки

Менструалните чашки са силиконови чашки, които се поставят във влагалището с пръсти. Те се вмъкват така, че да прилепнат плътно и да „запечатат“ изхода. По този начин те улавят менструална кръв без изтичане. Менструалните чашки може да се носят около 12 часа, след което трябва да се изпразнят, да се измият много добре и после отново да се поставят във влагалището.

Няма нищо лошо в използването на менструална чашка от самото начало, но превръзките и тампоните може да са по-лесни за начинаещи.

7. Научете дъщеря си как да проследява своя цикъл

Научавайки дъщеря си как да следи менструалния си цикъл, вие ѝ давате безценен инструмент. Проследяването на менструалния цикъл е чудесен начин жените да се приспособят към естествените хормонални промени в тялото си през различните периоди на месеца.

Първият ден от менструалния цикъл е първият ден, в който дъщеря ви вижда кръв. Продължителността на менструалния цикъл е броят на дните между всяко първо забелязване на кръв.

За да проследява цикъла си, помолете дъщеря си да отбелязва:
 • датата, когато за първи път вижда кръв всеки месец (това ще ѝ помогне да следи колко е дълъг цикълът ѝ);
 • колко дни продължава кръвотечението;
 • дали има някаква болка (и колко силна е тя);
 • какви други симптоми (като акне или чувствителност в гърдите) се появяват;
 • цвета на кръвта (например червен или тъмнокафяв);
 • колко тежка е нейната менструация;
 • дали има кръвни съсиреци, по-големи от малка монета (което може да показва необходимостта от посещение при лекар).

Това също е подходящ момент за запознаване с принципите на методите за следене на фертилността. Сега ви виждам как сбръчквате вежди, защото методите за следене на фертилността обикновено се използват като средство за предотвратяване на бременност без хормонална контрацепция.

Методите за следене на фертилността всъщност са прекрасен начин дъщеря ви да работи с естествения си менструален цикъл, така че тя да знае какво е нормално и здравословно за нея.

Научавайки дъщеря си на осъзнато отношение в отделните моменти от нейния цикъл, вие също така я научавате какво представлява овулацията, какво означава и какви са признаците ѝ.

Това е и подходящ момент да обясните, че след началото на менструацията повечето жени навлизат във фертилните си години, което означава, че бременността е нещо, което трябва да се има предвид.

8. Подчертайте колко нормално нещо е менструацията

Няма думи, с които да кажа колко важно е това. Менструацията носи стигма. Можете да видите това в ежедневието: в жените, които се стараят да скрият тампоните в количките си за пазаруване; в измъчената усмивка на тези, които стоически се опитват да изкарат работния ден въпреки омаломощаващата менструална болка, и в нивото на тайнственост, което все още съпътства разговорите за менструацията.

Нека нашите дъщери знаят, че половината от населението има цикъл. Това е напълно естествен процес и няма от какво да се срамуват. Също така е добра идея да образоваме синовете си по темата, така че те да бъдат съпричастни към преживяванията на своите сестри и връстнички в онези моменти от месеца.

9. Вдъхнете ѝ увереност във връзка с нивата на болка и кръвотечение по време на менструация

Менструалните болки могат да бъдат плашещи, особено за девойките, които може би никога преди не са изпитвали подобен вид болка.

Информирайте дъщеря си, че много жени преживяват менструални болки и че известно ниво на дискомфорт е обичайно за повечето жени. Подчертайте обаче, че тя трябва да ви предупреди в случай на силна, нетърпима болка, защото това може да е симптом на ендометриоза.

Кажете също на дъщеря си, че тя вероятно ще кърви най-много през първите два дни от менструацията си. Обяснете ѝ обаче, че силното кръвотечение не е същото като кръвотечение, което напоява преизобилно тампона или превръзката ѝ само за няколко часа или редовно оставя следи от кръв върху дрехите ѝ. Необичайно обилните менструации също може да бъдат признак на ендометриоза или сигнал за друг проблем.

10. Споделете някои хитринки за справяне с менструацията

Жените имат цикъл през голямата част от живота си. Всяка жена използва свои собствени хитринки за справяне с този период от месеца и предаването на това знание на младите жени може да им помогне да се справят по-добре с менструацията си.

Ето някои хитринки, които бих споделила:
 • Дръж подръка загряваща възглавничка за облекчаване на менструалните болки.
 • Винаги носи резервни дамски превръзки или тампони, когато излизаш от къщи.
 • Хранителни вещества като магнезий и омега-3 мастни киселини може да облекчат менструалната болка.
 • Въпреки че по време на менструацията си може да копнеем за преработена захар и рафинирани въглехидрати, тези храни е възможно да направят ситуацията по-неприятна. По-добре е вместо това да се ядат много зеленчуци, протеини и здравословни мазнини. Е, шоколадът май е задължителен за повечето от нас (или само за мен?)… И да се поддадеш на желанието, не е най-лошото нещо, което можеш да направиш.
 • Практикувай добро управление на стреса (например чрез медитация).[AT9]

11. Планирайте какво да направи дъщеря ви, ако първата ѝ менструация дойде, когато е далеч от къщи.

Ако подозирате, че дъщеря ви е на път да получи първата си менструация, и смятате, че това може да се случи далеч от дома (например в училище, докато е навън с приятели и т.н.), измислете план за намаляване на стреса, в случай че това стане.

Може да е добра идея дъщеря ви да носи резервен комплект бельо в училище, както и дамски превръзки (тя може да не знае как да използва тампон и ако не е у дома, вероятно вие няма да сте до нея, за да ѝ съдействате).

Ако сте родител, оставете ни коментар и ни споделете какво сте установили като полезно при подготовката на дъщеря ви за първата ѝ менструация.

Източник: https://drbrighten.com/11-ways-to-prepare-your-daughter-for-her-first-period/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed