8 ползи от инфрачервената сауна за намаляване симптомите на хашимото и хипотиреоидизъм

Говорили сме и преди за сауната. Но за класическата, финландска сауна и как трябва  да употребяваме етерични масла в нея. Знаеш и че обичаме спа процедурите. Особено тези който можем да си приготвим сами у дома. Е, със сауната е малко сложно. Но винаги можем да посетим близкия фитнес или спа студио на някой по-малък хотел и да се насладим на сауна. Била тя инфрачервена (инфраред) или финландска. В днешната статия е се спрем на предимствата на инфрачервената сауна.

Предполагам знаеш, че сауната – инфрачервена или финландска, е един от най-ефикасните методи за детоксикация на организма. Но не всички хора могат да посещават финландската сауна. Например, за хората с Хашимото е препоръчително да не влизат във финландската сауна. Но пък те, а и не само те, могат да се насладят на ползите от инфрачервената сауна.

Няколко думи за изпотяването

Изпотяването е един от най-добрите начини да се отървем от токсините. Всъщност някои токсини, като кадмий и никел, са по-концентрирани в нашата пот, отколкото в урината. Можем да стимулираме изпотяването си по множество начини, като упражнения, бързо ходене, хот йога и горещи вани. Всъщност перфектният баланс е да правим от всичко изброено. Но сауните носят допълнителни ползи за здравето, които не получаваме от другите терапии.

В проучване, което д-р Изабела Уенц прави, сред повече от 2000 души с хашимото, 57% от хората съобщават, че използването на сауна може да ги накара да се чувстват значително по-добре. Около 53% съобщават, че се чувстват по-енергични и са наблюдавали допълнителни подобрения в настроението, здравето на кожата, нивата на болка и дори теглото! Някои от ползите може да се забележат веднага. Сауните повишават вътрешната ни телесна температура и по този начин щитовидната жлеза не трябва да работи толкова усилено, за да регулира метаболизма и топлината на тялото. Но има много други, дългосрочни ползи, които могат да се видят при редовното използване на сауни.

Каква е разликата между традиционната и инфрачервената сауна?

По времето на Римската империя е било обичайно да се отделя време за изкарване на токсините от ежедневието чрез потене в сауна. В тези времена сауните били използвани като начин за освобождаване от стреса и отпускане, бидейки едновременно място за социално мероприятие и начин за подобряване на здравето.

През вековете са били използвани различни форми на топлинна терапия за лечение на широк спектър от заболявания. През последните 20 години терапията с инфрачервена сауна стана популярна и по-широкодостъпна.

За да разберем ползите от инфрачервената топлина и начина, по който тя действа на организма, първо трябва да разберем разликата между традиционната сауна и инфрачервената сауна, както и между различните видове инфрачервена светлина.

Традиционните сауни разполагат или с дървени печки, или с електрически нагреватели, които загряват въздуха до около 60 – 80 °C. Влажността обикновено е 10 – 20%. Повечето хора, които посещават финландска сауна, остават в нея около 5 – 15 минути. Затопленият въздух в сауната е това, което загрява кожата, но топлината прониква в дълбочина само няколко милиметра в кожата.

От друга страна, инфрачервените сауни се загряват само до 40 –  60 °C. Те затоплят тялото директно, използвайки въздуха като средство за създаване на топлина. Получената топлина прониква много по-дълбоко и също така стимулира значително по-енергично отделянето на пот, отколкото при традиционната сауна. Докато в традиционната сауна топлината прониква едва на няколко милиметра в кожата, в инфрачервената сауна дълбочината на проникване достига 3 – 4 сантиметра в мастната тъкан и нервно-мускулната система. Това става дори когато се използва по-малко топлина от традиционната сауна и така се осигурява много по-релаксиращо и приятно изживяване.

Освен това натоварването на сърдечно-съдовата система е значително по-малко, така че тялото не трябва да върши повече работа, за да получи допълнителните ползи.

Има ли различни видове инфрачервени лъчи?

Инфрачервената светлина е невидима форма на електромагнитна енергия и дължината на вълната при нея е по-голяма от тази на видимата светлина. Може знаеш за други термини, свързани с инфрачервените вълни, като например далечни, средни и близки. Тези различни термини съответстват на различните дължини на вълните на инфрачервената радиация. Най-важното, което трябва да запомним, е, че различните дължини на вълните на инфрачервеното лъчение изпълняват различни цели по отношение на болестта на Хашимото.

Важно е да имаме предвид обаче, че споменатите ползи съответстват на различни дължини на вълните в инфрачервения спектър. Например далечният инфрачервен лъч, който е най-известният термин, е отговорен за дълбоката детоксикация и ползите за отслабването, свързани с инфрачервената сауна. Средната инфрачервена светлина помага за намаляване на болката и действа добре върху възпалението. Близката инфрачервена светлина най-често се свързва с обновяването на кожата и зарастването на рани.

Различните цели изискват различен вид инфрачервена сауна, така че е важно да знаем това, когато търсим подходящата сауна за личните си нужди.

 

Вредни ли са инфрачервените лъчи за мен?

Нека изясним всички митове или объркващи идеи относно инфрачервените лъчи. Инфрачервената светлина се усеща като топлина. Тя е невидима и е част от слънчевия спектър, който прониква в клетъчната тъкан; и реакцията от това проникване води до множество ползи за здравето. Изследванията, многократно потвърждават, че няма известни странични ефекти на инфрачервената топлина.

И все пак едно предупреждение: както при всяко лечение за детоксикация, най-добре е да се започне постепенно и полека-лека да увеличаваме времето на нашия престой в сауната. Точно както при започването на тренировъчна програма. Имай предвид, че след престой в инфрачервената сауна трябва да се чувстваш по-добре, а не по-зле. Ако се чувстваш по-зле след сауната, вероятно престоят ти е бил по-дълъг и трябва да коригираш съответно плана си за лечение.

Знаеш ли, че инфрачервените сауни могат да помогнат за следните области, проблеми и състояния:

 1. Релаксация и облекчаване на стреса
 2. Детоксикация и клетъчно здраве
 3. Облекчаване на болката и възпалението
 4. Подобряване на кръвообращението
 5. Отслабване – като вторичен ефект на детоксикацията
 6. Почистване на кожата /ефект срещу стареене
 7. Подобряване на сърдечната функция и кръвното налягане
 8. Заздравяване на рани

Уау, това е много обширен списък. А най-доброто е, че всичко е научно доказано! Можем да получим всички тези ползи, ако правим само едно нещо: използвате редовно инфрачервена сауна.

Целта е да се потим добре, без да се чувстваме така, сякаш ще припаднем, или да се усещаме уморени, замаяни, отмалели или дехидратирани. Ако се чувстваме замаяни или неразположени, трябва да излезем от сауната. Както споменах вече, точно както и при добрата тренировка, след използването на инфрачервена сауна трябва да се чувстваме по-добре, а не по-зле. Не е препоръчително да се насилваме и да страдаме в името на детоксикацията! С бавно темпо и постоянство към успех – това е печелившият подход.

Също така не забравяй да поддържаш добра хидратиратация. Ще се потим доста, така че е лесно да се дехидратираме. Препоръчително е да пием пречистена вода, за да знаем, че не вкарваме отново токсини в тялото си чрез водата. Добавянето на електролити също може да помогне за обезпечаване на хидратацията на тялото след добра сесия с потене в сауната. А също и по време на и след тренировка.

НЕ използвай сауна, ако:

 • Приемаш лекарства, които могат да повлияят на сърдечната дейност, на способността да се потиш или на нивото на бдителност – като диуретици, някои лекарства за сърце, опиати или успокоителни.
 • Имаш сърдечно заболяване, включително нестабилна ангина пекторис (нестабилна стенокардия), скорошен миокарден инфаркт или тежка аортна стеноза.
 • Имаш предразположеност към кръвоизливи.
 • Имаш треска/висока температура.
 • В менструация си.
 • Имаш импланти на гърдите.
 • По време на бременност.

Кой НЕ трябва да използва сауна:

 • Деца
 • Възрастни хора
 • Бременни жени

Извод:

Изпотяването може да бъде мощен инструмент за постигане и поддържане на здраве, а инфрачервената сауна предлага много ползи за хората с хашимото, включително облекчаване на стреса и болката, детоксикация, подобрено кръвообращение, отслабване, по-чиста кожа, понижено кръвно налягане и заздравяване на рани.

За да научиш повече за други полезни интервенции при заболявания на щитовидната жлеза, снабди се с книгите „Тиреоидит на Хашимото. Първопричината“ и „Протоколът Хашимото. 90-дневен план, с който да обърнете тиреоидните симптоми и да си върнете живота“. Можеш да ги поръчаш и в ПРОМОпакет тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed