Вяра Кънева: Всеки заслужава да бъде щастлив!

   Интервю на тема грижата за себе си

Мили читатели, в началото на празничния месец декември наш гост е психологът и психотерапевт Вяра Кънева. Тя ще ни разкаже защо е толкова важно да се грижим за себе си. И защо всеки заслужава да бъде щастлив!

С нейното интервю стартираме месеца с тема „Грижата за себе си“ в затворената фейсбук група към книгата „52 стъпки към щастието“.

Към всяка закупена книга, авторката Елица Стойчева, подарява и безплатно участие в затворената фейсбук група „52 стъпки към щастието“. В групата читателите ще могат да споделят своя опит, да получават допълнителна информация и предизвикателства за по-осъзнат и щастлив живот.

Моля представете се с няколко думи: 

Здравейте! Казвам Вяра Кънева, психолог и психотерапевт. Работя индивидуално и групово с деца и с възрастни, повече от 10 години. В практиката си съм водила  голям брой семинари, лекции и  терапевтични групи, в помощ на хората да открият пътя към себе си.  Да познават по-добре себе си и  да имат щастлив и хармоничен живот.

От десет години с моя колега водим авторски курс, който сме нарекли „Из света на мама“. Това е група за дами, търсещи подкрепа и отговори на въпросите възникнали в така важния момент на майчинството. Времето, когато се изправяме срещу различни предизвикателства – нови и непознати за нас. Срещу страхове, които никога до този момент не сме изпитвали и търсим изход от редица ситуации на слабост и несигурност.

От година съм лицензиран неврофийдбек терапевт. Това е метод, който цели да подобри функционирането на мозъка и да ни научи как да контролираме емоциите. Както и нивата на стрес и напрежение в тялото ни.

Невро-физиологичен консултант към International Neuro-Education Academy Pty (Сидни, Австралия) за КиндиРу Европа, неврологична програма подкрепяща развитието на децата от най-ранна възраст.

Какви са проблемите на съвременния човек?  Какво най-често според вас пречи на хората в днешно време да бъдат щастливи?

Най-основният проблем, който мога да изведа през психологическата си практика е това, че имаме невъзможност да се свържем със себе си (с нуждите си). Да се свържем със света, който ни заобикаля, което от своя страна пречи и на чувството ни за щастие и удовлетворение.

Причините за тези трудности са свързани до голяма степен с динамиката на съвременния живот. Цялото това забързано ежедневие, многото отговорности със семейството и близките, на работното място, ни карат да функционираме в като „роботи“. Това в един момент много неусетно ни отделя от човешката ни същност. Да сме щастливи, да обичаме, да сме свързани, да благодарим.

През последните години все повече хора говорят за така наречената „Пирамида на потребностите“. Различни автори определят тази пирамида с 4 или с 5 стъпала. Като общо мога да опиша, че във нейната основа седят нашите физиологични нужди – въздух, храна, вода, облекло, покрив над главата ни, финанси. Те задоволяват по-общата ни нужда от сигурност и безопастност. На следващото стъпало е нуждата от ефективност, да изследваме нашите силни и слаби страни. Когато имаме достатъчно натрупан опит в различни ситуации това ни изкачва на следващото стъпало, където е нуждата от точна самооценка. Когато я имаме и тя е стабилна, това вече ни води към върха на пирамидата ни, където са щастието, удовлетворението, мъдростта. За да достигнем върха обаче, не можем да пропускаме стъпала, защото пирамидата ни няма да е стабилна! Винаги започваме от основата и градим към върха!

Когато тези потребности не са задоволени, това ни кара да се чувстваме нещастни, неуспешни и дори можем да се разболеем.

Последните години има изключително много литература по темата, до каква степен психичното ни състояние влияе на физическото ни такова.  Преди няколко месеца прочетох статия, в която авторите твърдят, че 95% от болестите в съвременния живот се дължат на психическа дисфункция, а станалите 5% те оставят за вирусните заболявания и вродените малформации. Това в действителност е една изключително плашеща статистика, с която аз трябва абсолютно мога да се съглася. Особено изхождайки от професионалния си опит.

Когато здравословното ни състояние е влошено и отидем на лекар, винаги и на първо място, преди да ни дадат рецептата, лекарите казват да намалим нивата на стрес, да си почиваме и да се погрижим за себе си. Обикновено всеки от нас се стреми да изпълни този съвет, но след няколко дни, когато се почувстваме добре, отново ни въвлича забързания ден и се връщатаме към напрегнатото ежедневие.

Важно ми е да обясня, че стреса е естествена физическа реакция на тялото, когато имаме промяна в заобикалящата ни средата. Особено, която е неочаквана и ние не можем да контролираме. Когато тези състояния са чести и продължителни довеждат до дистрес. Това вече е състояние неблагоприятно за психиката и тялото ни. Освен стрес, ние започваме да чувстваме и страхове и несигурност, дори и паника.

С  огромно съжаление мога да споделя, че от пандемията до момента, всеки 2 клиент в кабинета идва да потърси помощ, защото страда от паник атаки. Много стряскащо е, че и все по-малки деца започват да страдат от тях. Последният ми случаи отпреди 2 месеца е на момче на 10 годишна възраст.

Причината за тези състояния до голяма степен се дължи на факта, че ние не може да имаме едни плавни флуктуации с неголеми амплитуди, между това да имаме напрегнати моменти и след това да ги редуваме с моменти на хармония и щастие.

Как разбираме грижата за себе си от психологическа гледна точка и какво ни дава тя?

Грижата за себе си естествено се разглежда, както в здравословния физиологичен аспект, така и в психологическия такъв. Ние като терапевти работим в посока на това хората да са стабилно свързани и задоволяващи техните  потребности, за да усещат щастие, пълнота, баланс и хармония.

За достигането на това състояние хората минават по различни пътища и отнема различно време. За да започне един човек са полага грижи за себе си често се връщаме първо назад в миналото, за да разберем какви са причините да не го правим. Понякога е, защото не са ни научили, друг път, защото не знаем как, а може и да не си го позволяваме, защото сме изградили вярване, че не го заслужаваме.

Каквато и да е причината първата ни стъпка по пътя на щастието е да разберем, че то е наше изконно право! Всеки заслужава да бъде щастлив! Дори да сме бъркали, трябва да можем да си простим и да започнем да се грижим за себе си и да се обичаме!

Може би това е най-тежкия и труден участък от пътя към щастието. Когато вече той е зад гърба ни продължаваме с формулирането на нуждите си. Този път не коства усилия, колкото предходния, но понякога отнема време, за да успеем да се свържем с нашата автентична същност. Като последен участък по пътя към щастието започваме да конкретизираме дейностите и действията, които ще задоволят по най-удовлетворяващ начин тези потребности, което ще доведе до заветната цел да се чувстваме щастливи!

Какви са вашите наблюдения от практиката за хората в България? Дали успяваме в грижата за нас самите или пък робуваме все още на нефункционални модели от миналото и какви са те? 

Бих казала със съжаление, че едва последните години започваме да обръщаме внимание и да си даваме сметка колко всъщност е важна грижата за самите нас. Когато преди 17 години започнах да уча психология, всички мои близки ми казваха, че това няма никакво бъдеще. Това по никакъв начин няма да е перспективно. Хората нямат нужда от това и какъв е смисълът да си губя времето в университета?

Към днешна дата мога да кажа, че хората са все по-осъзнати, за това всъщност колко е важно менталното здраве и как се отразява то на качеството ни на живот? Категорично, сме много подвластни на едни стари и не добре работещи модели от миналото. Ежедневно в кабинета чувам думи като: „Какво ще кажат хората?“; „Не показвай емоции!“; „Мъжете никога не плачат!“; „Трябва да си премълчиш!“; „Важно е близките ми да са добре, а пак аз ще се оправя някак!“. Все послания, които сме чули от нашите родители, баби и дядовци.  Те ни карат да не си позволяваме да изразим това от какво всъщност ние имаме нужда и кои са нещата, които нас ни правят щастливи.

Как най-често човек сам пречи на щастието си и как може да се справи с основните си саботьори?

Най-често сами пречим на щастието си, когато живеем в илюзията, че то се определя от обратната връзка на хората, които ни заобикалят. Иначе казано, когато контрола над живота ни е локализиран извън нас.

Ние не можем винаги да се срещаме и обграждаме с хора, които ще ни дадат позитивна обратна връзка и ще ни харесват. Когато нямаме стабилна самооценка. Кои сме и на какво сме способни винаги ще се колебаем дали човекът срещу нас не ни подкрепя позитивно, защото ни е близък или защото има някаква изгода и иска да ни съблазни. Ще се колебаем притежаваме ли качествата, за които той говори или не. Трудно ще изграждаме доверие и стабилни връзки, което може да ни изолира от света.

Много често клиентите ми говорят за това, че искат да намерят начин нещата в живота им да се случват по съвършен и идеален начин. Всеки го иска за себе си/ Саамо че е много важно да си дадем сметка, че съвършенството само по себе си не съществува за всички по един и същи начин! Ние трябва да се стремим към съвършенството и идеалното, така както го виждаме ние. Когато нямаме доверие в себе си е много лесно да бъдем несигурни в изборите си, което постоянно ни кара да се чувстваме колебливи. Колебанието само по себе си води до страхове. Страх дали няма да сгрешим, страх дали няма да се провалим и страх, че ще ни обвинят или накажат. Да, страховете са това, което пречат на нашето щастие!

Как можем да се справим със страховете?

Като променим нагласата си към тях! Страха и гнева са нашите защитници. Може би ви изненадах с това или  ви звучи странно, но те наистина се появяват тогава, когато ние се чувстваме заплашени. Ако приемем, че те са нашата червена лампа, че нещо около нас може да ни уязви или по някакъв начин да ни разруши. Ако нашата реакция е да не им се поддадем да ни завладеят и контролират. А по-скоро абсолютно рационално да намерим разрешение и елиминираме заплахата от средата. Ние ще получим  удовлетворение за това, че сме се справили с предизвикателството и ще благодарим на страха или гнева, че са ни предупредили за заплахата.

Кои са основните навици, които всеки трябва да развие, за да бъде по-осъзнат и щастлив?  

Не мога да изброя основни навици, но мога по-общо да кажа, че трябва да се научим да се свързваме с нуждите си. Тук бих предложила една интересна техника. Да навиете пет аларми в различни часове от деня например в 10:27;  в 12:36; 15:47; 18:11; 20:56. По необичайни часове от деня. Когато чуете , че алармата ви известява, спрете за секунда и се опитате да се усетите: Как се чувствате в този момент? Разпознайте, от какво имате нужда и го направете.

Така постепенно започваме да създаваме връзка със себе си. Опознаваме се. Естествено ще е да започнем с физиологичните си нужди. В този момент може да сме жадни или може да сме гладни. Може да имаме нужда да станем и да се разходим. Просто го направете. Как се чувствате след това?

Постепенно ще започнете да навлизаме и в по-дълбоките нива на вашите нужди. Като например: Искам някой да се погрижи за мен; Някой да ме прегърне; Някой да ме разбере и подкрепи в този момент; Имам нужда от обич и  внимание; Имам нужда сигурност; Имам нужда от стабилност; Имам нужда от увереност и да се чувствам значим.

Правейки това редовно много неусетно ще развите възможността си да разпознавате какви са нуждите ви във всеки момент и съответно да предприете действията, които да ги задоволят. А когато нуждите ни са задоволени, можем смело да кажем, че това ни носи чувство за на щастие и хармония.

Какво ни помага да се справяме с предизвикателствата по-лесно и да мотивираме себе си да работим за нещата, които искаме? 

Това, което ни помага във предизвикателните за нас моменти е нашата стабилна, ясна и точна представа за това кои сме. Какво можем, кои са нашите силни и слаби страни, какво ни кара да бъдем щастливи, за какво мечтаем. Това ни дава спокойствие и увереност във всяка ситуация как ще се справим.

От друга страна, когато първичните ни базисните нужди са задоволени. И когато сме сигурни, че имаме стабилна връзка със самите себе си, това изключително много зарежда тялото, дава ни енергия, а енергията сама по себе си е мотивация. Познаването на нуждите много по-ясно ни дава възможност да формулираме целите си и  да изграждаме пътя, по който да ги достигнем. Преди да е цел почти всяко нещо се е родило като мечта. Какво по-хубаво и ощастливяващо от това да сбъдваме мечтите си?!

Какви са ползите за съвременния човек от системната грижа за собственото му щастие и благополучие. Как воденето на дневник може да го подкрепи в  този процес? 

Щастливият човек е човек с харизма, човек с присъствие, човек с хармония в душата си, човек, който може да изгражда стабилни отношения. Човек, който е уверен в знанията и уменията си, човек с успешна кариера. Човек с щастливо семейство и с деца, които израстват безгрижно.

Щастието ни кара да мечтаем. Щастието ни дава вдъхновение. Щастието ни дава възможност да създаваме. Щастието ни прави запомнящи се. Хубаво е да си водим дневник, защото не винаги съумяваме да бъдем щастливи. Но когато си записваме всички хубави моменти в живота си, изпаднем ли в трудна ситуация винаги може да отворим дневника си. И така да се сетим за някое добра стратегия, която ни е помогнала в предишен труден момент. Или просто да си напомни, че това е само миг, който ще премине и ние отново ще бъдем щастливи.

Освен това дневника на нашето щастие може да бъде едно прекрасно наследство за нашето поколение, което съм убедена, че след години, когато го отвори, ще намери изключително полезни съвети. Сила и мъдрост, които да му помогнат да върви и да надгражда всичко това, което ние сме създали и постигнали през живота си.

Ако си задавате въпроси какви са първите стъпки, за да потърсите щастието си. Книгата „52 стъпки към щастието“ е прекрасен пътеводител за всеки, които иска да се впусне в това приключение. Авторът Елица Стойчева е подбрала 52 прекрасни предизвикателства. Целта им е всеки да се обърне към себе си по един изключително интригуващ и различен начин.

Следвайки нейните идеи всеки ще успее да огледа себе си от различни страни; ще открие и развие неподозирани силни страни; ще успее да организира ежедневието си, така че то да ни носи наслада, удовлетворение и щастие; ще ни позволи да изградим успешни партньорски отношения, да се обградим от верни приятели, да постигаме с лекота целите си. Тази книга може да помогне на всеки да постигне екзистенциалната нужда на човек – да познава себе си, да се приема и да се обича! Приятно пътешествие… на края на пътя ви очаква ЩАСТИЕТО!

Искам да завърша с думите на едно невръстно дете попитано какво иска да стане, когато порастне. „Когато порастна искам да съм щастлив!“

Стремежът ни към щастие ни дава възможността да се подобряваме  и всеки следващ ден да бъдем по-добрата версия на себе си.

Не се отказвайте да преследването на щастието! Всеки има право да бъде щастлив!

Как да имаш един по-добър живот и сбъднеш целите си, можеш да научиш от КНИГАТА-ДНЕВНИК „52 стъпки към щастието“.

КНИГАТА-ДНЕВНИК „52 стъпки към щастието“ е изключително подходяща за хора, които искат да:

✅ напреднат бързо и уверено, без да имат никаква предварителна подготовка и без да отделят часове на ден работа
✅ повишат своята осъзнатост и вярата в себе си
✅ започнат да се радват повече на живота и да поставят себе си на първо място
✅ изградят навика да се грижат за себе си всеки ден
✅ случват целите и мечтите си с усмивка и лекота
✅ имат повече енергия и да спрат да саботират сами себе си
✅ се научат как да избират своето щастие и себе си всеки ден

ВНИМАНИЕ!Всички те са представени МАКСИМАЛНО достъпно и синтезирано. Основният фокус на книгата е действието, а не затрупването с поредната теория за щастието, която често остава без реално приложение.

🎀Предпродажба с ДВА ПОДАРЪКА!🎁 „52 стъпки към щастието“ е в предпродажба.

ПЪРВИ ПОДАРЪК – Електронна книга „Живей според собствените си стандарти“. В тази безценна работна книга има добре структурирана и практична информация. Тя ни помага да разберем кои са наистина важните за нас неща. Как да изградим живота си според личните си еталони за успех и щастие.

ВТОРИ ПОДАРЪК Участие във фейсбук група, която ще се води лично от авторкатa, Елица Стойчева.🍃Групата е затворена само за читатели на книгата. В нея те ще могат да споделят личен опит за това как минават през предизвикателствата в този дневник. Да черпят допълнителна мотивация, информация и инструменти за повишаване на усещането си за щастие в ежедневието.

 

Най-вълшебното време от годината е тук!🎁

Време за вдъхновяващи срещи! ВНИМАНИЕ🎀 Издателство „Вдъхновения“ участва в Софийския международен панаир на книгата. Можеш да ни намериш в НДК ВСЕКИ ДЕН в периода 5-10 декември ОТ 10:00 ДО 20:00 часа.

За графика на срещите, моля следи събитието, както и профилите ни в социалните медии.

Започваме с темата щастие, защото щастието краси човека! За да го постигнем ще ни помогне Елица Стойчева, един от новите вдъхновяващ автори на издателство Вдъхновения. Ела на среща с Елица Стойчева, където можеш да си вземеш и личен автограф от нея на 06.12 (сряда). Намираме се в НДК на ПОЛУЕТАЖ ИЗТОК ЩАНД Б13 от 18:00 – 19:00 часа.

Не забравяй! НЕДЕЛЯ💜 е денят ни за лични срещи с по-голямата част от нашите вдъхновяващи автори. Сред тях са: Габриела Цулин, Генади Генадиев, Иван Неделчев и Александър Николов.

Зарадвай себе си и своите близки и тези новогодишни празници с прекрасни подаръци! Книги за здраве, сабеусъвършенстване, ароматни натурални свещи, стилни чаши с мотивиращи послания и чудесни НОВИ ПРОМО ПАКЕТИ с най-любимите ти заглавия!

Очакваме те с нетърпение на щанда ни!💃

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed