В днешния ден често кърменето, захранването и детското хранене се възприемат като процеси, за които се изискват строги указания и неизбежна намеса. Наложените през последните десетилетия традиционни представи, че захранването на бебетата трябва да започне с пасирани и пюрирани храни или каши, ограничават избора и самостоятелното развитие на бебешкото хранене. От детето се очаква да изяде определено количество от дадена храна – то не взима почти никакво участие в процеса на хранене, който е воден от родителите.

Сякаш сме приели, че всичко трябва да протича под някакъв строг график или режим, че непременно трябва да спазваме определени дни и часове, таблици или инструкции. А става въпрос за съвсем естествени процеси, които не са болест или медицинско състояние. И в повечето случаи е необходимо просто да подходим с по-голямо доверие към природно заложените у нас и в бебето инстинкти. И да се съобразим с нашата и с неговата индивидуалност, защото всеки индивид е различен и е трудно да има общовалидни правила за всяка майка и бебе

споделя Мария Нориега, автор на „Захранване, водено от бебето“ (ЗВБ).

Този метод придобива популярност в цял свят и е все по-предпочитан от много родители в България, защото осигурява една различна възможност за въвеждане на твърдите храни в менюто на тяхното дете. ЗВБ предлага на бебетата един вид хранене, при който чрез естественото си любопитство  децата усвояват нови умения и изграждат личните си вкусове и предпочитания. Околко 6-ия месец след раждането, храносмилателната система на бебетата е вече достатъчно зряла, налице са и първите умения за самостоятелно хранене с други храни. В дългосрочен план се смята, че бебетата, захранени чрез този метод, са имали избор да опознават и избират сами новите храни и изграждат и за в бъдеще по-здравословни хранителни навици.

Ето какво разказва и автора на книгата за метода ЗВБ: (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed