Ако следиш постовете ни във „Фейсбук“, особено тези, които споделям в личния си профил, то вероятно вече знаеш какво е мнението ми по най-актуалната тема през последните две седмици. И то е, че страхът и паниката, които ни завладяха, са много по-опасни от самия вирус! Затова днес пак сме на вълна ароматерапия – един от любимите ни холистични методи за лечение и връщане на тялото в баланс.

Така че запази спокойствие и се опитай да не се поддаваш на масовата психоза, в чието създаване участваме всички (някои повече, други по-малко). Запази способността си да разсъждаваш трезво. Запази силите си за по-важни неща, като да вярваш в доброто, да помагаш, ако се наложи. Използвай времето да направиш нещо хубаво за себе си, което си отлагала през последните месеци. Нещо, което те усмихва и не е свързано със социални контакти, пазаруване или други външни стимули. Нещо лично твое. Аз например рисувам, пея и танцувам с децата. И чета повече книги.

Моля, не приемай горните съвети като залитане в другата крайност или личен отказ от отговорност, основан на неподплатен оптимизъм. Напротив, и аз те приканвам да вземеш мерки. Аз, семейството ми и целият екип на „Вдъхновения“ сме взели такива и ги спазваме стриктно. Спазвай ги и ти!
В тази статия ще ти споделя какви мерки за превенция предприех за себе си и за семейството си. Това са общи насоки за справяне и/или превенция на грип, извадени от книгите на „Вдъхновения“.

ВАЖНО! Това не са препоръки за лечение на коронавирус, защото все още, не ни е известно да има такива.

Та по темата. Това, което направих за себе си и за семейството, беше да извадя цялата информация на тема грип (има се предвид общи щамове, а не конкретен) и превенция и да проверя домашната си аптечка. Обобщих с какво разполагам и какво мога да приложа в случай на спешност или за превенция. Акцентирам, че не съм се втурнала да се запасявам с всичко, “което може да ми потрябва”а разчитам на това, с което разполагам в момента. Съветът ми е и ти да постъпиш така. Личното ми мнение е, че на този етап не мога да направя повече от това да спазвам мерките за безопасност и превенция срещу грипа.
На първо място ще обобщя кои етерични масла имат противовирусни свойства. Не е нужно да имаш всички, но ги изброявам с идеята, че можеш да ползваш поне 1 – 2 от тях.

ВАЖНО! Ако не разполагаш с тези етерични масла, може да пиеш чайове и/или сокове от съответните билки/подправки или да ги прилагаш повече в готвенето и така пак да увеличиш консумацията им, респективно превенцията.

Мащерка от линалолов хемотип (Thymus vulgaris ct. linalol)

Действие: антибактериално; противовирусно; против инфекции; противогъбично.
Приложение: при всички инфекции, включително вирусни, слузни секрети, настинки, грип, мускулни болки, артрит, бронхит, пневмония, туберкулоза, млечница, кашлица, инфекции на гърлото, брадавици, облекчаване на болка.

Евкалипт (Eucalyptus radiata)

Действие: против инфекции; антибактериално; противовъзпалително; експекторантно.
Приложение: при бронхит, катарални възпаления, кашлица, настинки, грип, треска, синузит, главоболие, астма, ухапвания от насекоми, обриви, акне и др.

Равенсара (Ravensara aromatica)

Действие: противовирусно; антибактериално; против инфекции.
Приложение: при настинки, грип, бронхит, диария, треска, херпес, синузит, магарешка кашлица (коклюш), дребна шарка (варицела), морбили, мускулни болки, подути лимфни жлези (възли).

Джинджифил (Zingiber officinale)

Действие: противовъзпалително;регулира влагата и повишава телесната температура; успокоява и облекчава стомашни неразположения; регулира работата на червата.
Приложение: при заболявания, причинени от студ или влага, грип, ревматизъм, настинка, главоболие, напрежение в мускулите, храносмилателни разстройства.
Противопоказания: да не се използва заедно с прием на хомеопатични препарати, защото може да блокира действието им. Може да предизвика дразнене на кожата, затова да се прилага само в ниска концентрация.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Действие: антиоксидантно; противомикробно; успокояващо; противовъзпалително; стимулира лимфната система, облекчава претоварването на организма и улеснява производството на бели кръвни клетки; бори се с ефектите на стреса; регулира нервната система, действайки отпускащо върху физиката и психиката.
Приложение: при тревожност, депресия, безсъние, обща слабост, раздразнителност, сърцебиене, при оплаквания, свързани с дихателните пътища, грип, инфекции на носа и гърлото.

Лимон (Citrus limon)

Действие: противовъзпалително; противомикробно; антиоксидантно; стимулира белите кръвни телца, които защитават тялото от инфекции; стимулира лимфния дренаж.
Приложение: при бронхит, грип, настинки, чревни инфекции, порязвания, рани, ухапвания от насекоми, циреи. Ценно е приложението му като добавка към водата за изплакване на уста, защото тонизира устната лигавица, заздравява язвите в устата и облекчава възпалението на венците. Друг отличен начин да се използват тези му свойства е жабуренето с кокосово масло, към което е добавена капка етерично масло от лимон. То помага да се поддържа нивото на алкалност в човешкия организъм, влияе добре при повишена киселинност в стомаха, която причинява язви и болки.
Противопоказания: Да не се използва преди излагане на ултравиолетова светлина или лъчи. Прилага се в ниска концентрация и не върху чувствителна кожа. Разрежда се, преди да се добави във ваната.

Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)

Действие: бактерицидно; противовирусно; фунгицидно; имуностимулиращо; антисептично; не позволява натрупването на токсини в организма; мощен имуностимулант
Приложение: като локален антисептик при изгаряния и порязвания; за лечение на широк спектър бактериални и гъбични инфекции; при запушен нос и респираторни инфекции; при херпеси, циреи и кандида.
Противопоказания: Може да дразни кожата и затова трябва да се прилага с повишено внимание при хора с чувствителна кожа.

Чаено дърво ниаули (Melaleuca quinquenervia)

Действие: антисептично; стимулиращо; укрепва тъканите; оздравително; аналгетично.
Приложение: при инфекции на дихателните пътища, настинки, грип, бронхит, кашлица и други инфекции на носа, гърлото или гръдния кош. Прилага се чрез втриване върху гърдите или инхалации, но не късно вечерта, защото има мощно стимулиращо действие.

Общи насоки за превенция на инфекциозни заболявания при деца

Моля, добави тези насоки към официалните препоръки за COVID-19.
  • Дръжте бебетата и малките деца далеч от хора, които кихат или показват други признаци на настинка или грип.
    • Ако някой, който живее в дома на детето, има настинка или грип, дифузирайте из цялото жилище етерични масла от списъка за борба с инфекциите по-горе, за да предотвратите заразяването.
    • Ако някой, който се вози в същия автомобил като бебето, има настинка или грип, капнете върху салфетка или дървено топче за ароматерапия една капка етерично масло от списъка за борба с инфекциите по-горе и поставете салфетката или топчето близо до столчето на бебето.
    • Ако един от членовете на домакинството е болен от грип, дифузирайте или пръскайте във въздуха противовирусни етерични масла, за да се опитате да пресечете инфекцията.
    • Ако останалите от семейството са си у дома, дръжте детето с грип в леглото и изолирано от другите.
    • Изхвърляйте използваните носни кърпички в затворен кош за боклук веднага след употреба.
    • Използвайте Спрея за въздух против инфекции

aromaterapia-knigi

Рецепти

Спрей за въздух против инфекции

120 милилитра вода
60 милилитра спирт (или водка)
20 капки етерично масло от мащерка, линалолов хемотип
5 капки етерично масло от канела
5 капки етерично масло от карамфил
10 капки етерично масло от чаено дърво
10 капки етерично масло от лимон
Изсипи етеричните масла при спирта, след което добави сместа към водата и остави да престои 24 часа. Прехвърли в ново шише с пулверизатор и пръскай във въздуха.

Инхалация

Добавянето на етерични масла към купа с вряла вода е много ефикасен начин за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, като настинки,грип, синузит или запушен нос (инхалациите не се препоръчват за астматици).
За да направиш парна инхалация:
1. Напълни голяма купа с вряла вода.
2. Добави 5 – 8 капки от избраното етерично масло.

Деца до 3 години

Прилагай следния бленд върху гърба и горната част на гърдите:
1 чаена лъжичка бадемово масло
1 капка етерично масло от мащерка, линалолов хемотип
2 капки етерично масло от равенсара
Мажи с него 2 пъти дневно – сутрин и вечер. При по-засилена нужда може да се прилага и до 3 – 4 пъти дневно.

Масаж на тялото

Приготви масажно олио, като смесиш:
½ супена лъжица бадемово масло
5 капки етерично масло от мащерка, линалолов хемотип
5 капки етерично масло от равенсара
Използвай 1 чаена лъжичка от сместа, за да масажираш ръцете и краката, както и врата, гърба и гърдите. Избягвай областта на гениталиите.

Дифузер

Ако някой от семейството е болен от грип или настинка, дифузирай в стаята следните етерични масла:
2 капки етерично масло от мащерка, линалолов хемотип
2 капки етерично масло от риган
2 капки етерично масло от канела
2 капки етерично масло от карамфил

Имуностимулант

1 пакет липозомен витамин C
1 чаена лъжичка суров мед
1 чаена лъжичка органично, нерафинирано кокосово масло
1 или 2 капки Имуностимулиращ бленд (виж по-долу)
¼ чаена лъжичка подправки за тиквен пай – джинджифил, канела, индийско орехче
Смеси всички съставки в чаша, след което ги разреди с топла вода според вкуса си. Наслаждавай се на напитката два пъти дневно при първи признаци на настинка или веднъж на ден за превенция по време на грипния сезон.
Забележка: Това не е дългосрочно решение и не се препоръчва използването му за повече от две до три седмици без прекъсване. Задължително се консултирай с лекаря си, ако приемаш лекарства за потискане на имунния отговор заради автоимунно заболяване. Прекрати употребата, в случай че се появят нежелани реакции.

Спрей дезинфектант за ръце

чист спирт или водка
дестилирана вода
15 капки Имуностимулиращ бленд (виж по-долу) или други противогрипни масла по избор
2 – 3 капки витамин E (по желание)
2 – 3 капки алое (по желание)
стъклено шише с пулверизатор от 30 милилитра
Напълни ¼ от шишето със спирт и допълни с вода. Избери какви етерични масла да добавиш според желания резултат – например, ако искаш успокояващ дезинфектант, използвай лавандула; за повдигане на настроението избери сладък или див портокал и т.н. Ако ти е нужен овлажняващ спрей, добави малко витамин E и алое. Разклати шишето, за да смесиш съставките. Напръскай ръцете и ги разтрий, както когато използваш конвенционален дезинфектант.

Имуностимулиращ бленд

Смеси в чисто шише равни части от следните етерични масла:
канела кора
канела листа
карамфил
лимон
розмарин
тамян
портокал

Жабурене с етерични масла

1 капка етерично масло от карамфил, лимон, портокал или друго противогрипно масло
1 супена лъжица органично, нерафинирано кокосово масло (разтопено), зехтин или студенопресовано сусамово масло

Добави етеричното масло към кокосовото или друго по избор, след което го изсипи в устата си. Започни леко да прехвърляш маслото из устата си – не преглъщай! Продължавай така около 20 минути. Знам, че може да звучи като дълго време, но дори няма да забележиш кога са минали 20 минути, ако го правиш по време на нормалните си сутрешни дейности (например вземане на душ, обличане и подготовка за деня). Не изплювай сместа в мивката. Кокосовото масло може да запуши тръбите – изплюй в кофата за боклук, на салфетка или в буркан или друг съд, който да изхвърлиш по-късно. Веднага след това изплакни устата си с топла вода. Не се шокирай, ако сместа от масло и слюнка, която изплюеш, е млечнобяла или жълта.

Накрая измий зъбите си както обикновено.
Ако се бориш с инфекция, може да използваш 1 капка от Имуностимулиращия бленд вместо друго етерично масло.

 

Остани здрава и спокойна:
твоя Борислава Люцканова

 

В статията са използвани материали от книгите:

600 ароматерапевтични рецепти

Лечебната сила на етеричните масла

Ароматерапия за детско здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed