В следващите  няколко седмици ще предложим на вниманието ти поредица от статии, в които ще те запознаем с 13 от най-полезните хранителни протоколи при тиреоидит на Хашимото, описани от д-р Изабела Уенц. Тази седмица ще се спрем на темата безглутеново хранене и хашимото. Протоколите и тяхното приложение се основават на откритията в нейните книги:

                              

Абонирай се тук за нашия бюлетин, за да си сигурна, че няма да пропуснеш статия.

Безглутеново хранене и хашимото

Стартираме поредицата с най-базовата и най-коментирана препоръка през последните години. За някои безглутеновото хранене е наложителна необходимост, за други е мода. Писали сме по въпроса неведнъж. Можеш (всъщност препоръчваме) да прочетеш статиите ни Всичко, което трябва да знаеш за глутена и Истината за безглутеновото хранене! Мода, реклама или необходимост?

Също така вече сме публикували и препоръките на д-р Изабела Уенц в безплатна електронна книжка, която можеш да изтеглиш от раздел „Ресурси“. Казва се Основи на безглутеновия режим.

А сега искаме да разгледаме безглутеновото хранене и връзката му с хашимото.

Но преди да преминем към препоръките на д-р Изабела Уенц, нека отговорим на един-два важни въпроса.

Трябва ли да спра да консумирам глутен, ако имам хашимото?


Отговорът е: и да, и не!

Да, защото е препоръчително!

Както доказва и практиката на д-р Изабела Уенц и проучването ѝ сред 2232 читатели с хашимото:

86% от тях са се почувствали по-добре след преминаване на безглутеново хранене.

Знам, че сега се питаш: „Ами останалите 14%?“ Чувам и следващия ти въпрос. „Аз от кои съм?“.

Истината е, че няма как да знаеш, ако не пробваш! И не, никакви медицински изследвания няма да ти подскажат отговора. Личният ми опит показва, че те са доста неточни. Споделяла съм неведнъж, че съм правила какви ли не кръвни тестове за чувствителност към глутен. От най-евтините до най-скъпите, които се изпращат в чуждестранни лаборатории. И всичките ми показват, че толерирам глутена и нямам никакви проблеми с него. Истината обаче е коренно различна. Защото на практика винаги след като консумирам глутен, имам реакция. Предположението ми за резултатите от тестовете е, че вероятно посочват това, защото от много години не консумирам глутен. Но това е само мое лично предположение.

Та как да проверим дали имаме, или не чувствителност?

Само с елиминационна диета. Спираш глутена, следвайки препоръките, изброени по-долу – за не по-малко от 6 месеца, и ще разбереш! Така да се каже, по емпиричен път.

А защо Не?

Тук ще отговоря и на още един въпрос, който знам, че се върти в главата ти. Не, защото практиката показва, че има хора, които страдат от хашимото и които нямат никаква чувствителност към глутен. Нито след кръвни изследвания, нито след консумация. Не правят никаква реакция и не са налице симптоми. НО – винаги има едно но, нали?

ВАЖНА ПОДРОБНОСТ. Тези хора са установили това след дълъг период, в който не са консумирали глутен. Както казах, 6 до 8 или 12 месеца. Това е. Ако искаш да разбереш истината за твоето тяло, това е пътят.

А сега най-големия въпрос:

Завинаги ли трябва да спра глутена?

Зависи. Само от теб и от твоето тяло! Може да се окаже, че ще се наложи да го спреш за цял живот. Особено ако имаш цьолиакия (доказва се с кръвен тест). Но пък може да се окаже, че не е необходимо. Пак казвам, важен е периодът на въвеждане на глутена обратно в менюто, след като е бил спрян за период от минимум 6 месеца, препоръчително 12 месеца.

Още по темата глутен и други спорни въпроси, касаещи храненето, можеш да откриеш в прекрасната книга на Надя Петрова „В търсене на истината за храната и здравето“.

А два варианта на елиминационна диета без глутен можеш да намериш в книгите „Спектърът на възпалението“ и „Протоколът Хашимото“.

А сега да разгледаме общите препоръки на д-р Изабела Уенц във връзка с безглутеновото хранене.

Общ преглед

В период на елиминационна диета глутенът трябва да се избягва напълно! Целта е да настъпи оздравяване и облекчаване на симптомите. Не съществува такова нещо като частично избягване на глутена. За да изключиш изцяло глутена от храненето си, ще се наложи да спреш консумацията на всички продукти, съдържащи пшеница, ечемик, ръж, лимец, спелта и други. Това е по-трудно, отколкото звучи, понеже доста преработени храни съдържат глутен под някаква форма като стабилизиращ агент. Дори храни, които може да сметнеш за безопасни откъм съдържание на глутен, като дресинги за салата, маринати, сосове за барбекю, супи, соев сос и даже подправки като шарена сол, трябва да бъдат проверявани за наличието му.

Освен това трябва да знаеш, че в немалко лекарства, дори в козметиката, има глутен! Проверявай внимателно етикетите!

bezglutenovo-hranene-i-hashimoto-1

bezglutenovo-hranene-i-hashimoto-2

bezglutenovo-hranene-i-hashimoto-3

bezglutenovo-hranene-i-hashimoto-4

Кога да се придържаш към този вид хранене?

Докато глутенът причинява чревна пропускливост при повечето хора, антителата, които цьолиакията предизвиква, може да реагират кръстосано с антителата на щитовидната жлеза и това може да бъде една от причините за честата им съвместна поява. До 20% от заболелите от цьолиакия и хашимото успяват да вкарат автоимунния си тиреоидит в ремисия в рамките на година след изключването на глутена, а някои дори постигат ремисия в рамките на едва 3 месеца. Препоръката при безглутеново хранене е то да се съчетае и с изключване и на млечните продукти, и на соята. Добре е също да се включи прием на храносмилателни ензими и симбиотици (комбинация от про- и пребиотици), за да може да се постигне пълно възстановяване на чревната лигавица.

Важно е да споделя, че безглутеновите продукти на Yummy Natural са създадени, следвайки всички тези препоръки. И тъй като аз съм техният създател, следя да се спазват абсолютно всички изисквания, които са важни за едно безглутеново хранене. Защото, както знаеш, и аз се храня така от много години. Вече повече от 10. Затова, ако срещаш трудности с приготвянето на безглутенови печива, провери рецептите в блога ни.

Или поръчай тестов базов пакет от безглутенови продукти на Yummy Natural, за да се увериш колко лесни и вкусни се получават. При това и без грешка!

yummy-natural-baner

Най-добрите практики, които е добре да спазваш:

  • Елиминационната диета може да помогне за откриването на непоносимост към глутена (наред с много други непоносимости). Такива диети можеш да намериш в книгите „Протоколът Хашимото“ – специализиран 90-дневен план при хашимото и „Спектърът на възпалението“ – също препоръчителен при болестта на Хашимото и/или друго автоимунно или възпалително заболяване.
  • Препоръчително е да измериш нивото на антителата си чрез съдействие от лекар. Важно е да го направиш в началото на елиминационната диета и в края ѝ. Препоръчително е да се прави и на всеки 3 месеца по време на безглутеново хранене. Това също е показател за чувствителността ти към глутен.

Още по темата

Просото е зърнена култура, която не е свързана с житото и често се използва в приготвянето на безглутенов хляб и други печива. Трябва да се има предвид обаче, че просото съдържа изофлавони, които инхибират (потискат) тиреоидната пероксидаза.  Също така просото и соята съдържат фитоестрогени (растителен аналог на хормона естроген) и затова е добре да се избягват от хора с проблеми с щитовидната жлеза. Същото важи и за хора с хормонален дисбаланс.

Много хора с автоимунни заболявания съобщават за подобряване в симптомите си след изключването на глутена от хранителния им режим. Дългосрочната консумация на глутен определено има връзка с развитието на автоимунни заболявания. Това означава, че колкото по-дълго време даден човек консумира глутен, толкова по-вероятно е той да развие  автоимунно заболяване! Разбира се, не се отнася на 100% за всеки човек. Вече уточнихме как можеш да разбереш в коя категория попадаш ти. Повече за това какво означава „по-дълго време“ и за особеностите на количественото натрупване на глутена можеш да откриеш в тази статия, която вече ти препоръчахме: Истината за безглутеновото хранене! Мода, реклама или необходимост?

Също така е важно да знаеш, че когато италиански изследователи провели лечение чрез изключване на глутена от 
хранителния режим на хора със субклиничен хипотиреоидизъм и цьолиакия, функцията на щитовидната жлеза при 
забележителна част от участниците се нормализирала.

Допълнителна информация за безглутеновото хранене може да получиш от електронната книга „Основи на безглутеновия режим“, която може да изтеглиш безплатно от раздел „Ресурси“.

bezglutenovo-hranene-i-hashimoto-tablica

Виж как да приговиш тези вкусни рецепти в линковете по-долу:
Печен хаш
Бургери с агнешко месо, авокадо и бекон
Скариди и ананас с джинджифил

За още безглутенови рецепти виж блога ни тук и тук.

Множество рецепти ще откриеш и в книгата на д-р Изабела Уенц „Хашимото: хранителна фармакология

Източници:
Хашимото. Първопричината“; „Протоколът Хашимото“; „Хашимото: хранителна фармакология“.

3 коментара. Leave new

  • Мария Савова
    март 18, 2021 5:10 pm

    Заболяванито ми е папиларен карцином / злокочествен рак 4 степен / Аз не ям въглехидрати / бяло брашно, бял ориз, нищо сладко с бяла захар/.Това правилно ли е ?

    Отговор
    • Ани Петрова
      март 18, 2021 6:02 pm

      Здравей, Мария!
      Храните, които си изключила, попадат в графата “възпалителни” и определено е добре, че ги избягваш. Но за средства, които биха помогнали за лечение, както и за комбинирано прилагане на холистични подходи, трябва да се консултираш с медицинско лице.

      Отговор
  • Елена Василева
    октомври 30, 2022 1:27 pm

    Здравейте,
    Вече на няколко места срещам, както и тук във вашата статия, в графата ,, Избягвайте следните храни,, и в графа ,,Включете следните храни,, фигурират ориз и овес. Това е объркващо, не разбирам. Бихте ли разяснили.
    Благодаря!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed