Видове употреба на етеричните масла

korica-vidove-upotreba-na-em

Писали сме доста статии, посветени на етеричните масла. Имаме дори статия за ароматерапия при ограничен бюджет. Можеш да ги видиш всички тук. Имаме и пълен списък с рецепти, които можеш да приложиш буквално веднага. Но днес ще си поговорим за видовете приложения на етеричните масла.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла със сигурност не приличат на „масла“ в най-известния смисъл на думата. За да ги разберете малко по-добре, нека първо да разгледаме друго, по-често срещано семейство масла, наречени „фиксирани масла“. Фиксираните масла са нелетливи (което означава, че не се изпаряват във въздуха) масла от животински или растителен произход. Това са мазнините, които всички ние познаваме добре и често използваме в кухнята (като например зехтин, олио от гроздови семки и кокосово масло).

Етеричните масла, които са известни като „летливи масла“, функционират по много различен от тези мазнини начин, защото се изпаряват лесно и много по-лесно и бързо преминават в тялото през кожата. Летливостта на маслото е това, което го прави ароматно и полезно в ароматерапията – молекулите, които се освобождават във въздуха при изпаряването, носят уханието на етеричното масло.

Например, ако нанесете кокосово масло върху кожата си, то ще продължава да изглежда „мазно“ две минути по-късно. Ако обаче се намажете с масло от тамян, след две минути няма да има и следа от него, защото една част ще се е изпарила, а останалото ще е проникнало през кожата ви и ще се разнася дълбоко из вашите клетки, тъкани, органи и в кръвообращението ви.

Етеричните масла се добиват от растения, включително от цветове, листа, корени, кора и обелки, чрез парна дестилация, студено пресоване или процес на екстракция с въглероден диоксид (CO2). Някои фирми продават растителни екстракти, като ги наричат етерични масла, но за да бъде едно етерично масло истинско, то трябва да е добито без употребата на химически разтворители.

Как можем да употребяваме етеричните масла, освен следвайки конкретна рецепта?

Има няколко вида употреба.

I. Вдишване

Ароматната природа на етеричните масла предизвиква мощен умствен, емоционален и физиологичен отговор. Уханието на натуралното етерично масло не само стимулира мозъка, за да отключи реакция, но и, при вдишване в белите дробове, естествено срещащите се в маслото химични вещества осигуряват допълнителни терапевтични ползи. Например дифузирането на етерично масло от евкалипт е ефективен начин за освобождаването на секретите от белите дробове.

Когато човек просто вдишва аромата на дадено етерично масло, това се нарича директна инхалация. Ето няколко метода за директна инхалация:

  1. Отворете шишенце с етерично масло и вдишайте аромата.
  2. Капнете една-две капки етерично масло или бленд в шепите си, разтъркайте длани, захлупете ги около носа и устата си и вдишайте аромата. (Забележка: Бъдете внимателни, когато практикувате този метод. Някои етерични масла изискват предварително разреждане в базово масло, като кокосово, за да се намали концентрацията им и да се предотврати раздразване на кожата.)
  3. Капнете една-две капки етерично масло или бленд върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.
  4. Инхалер – капнете 1-2 капки в тампона. Затворете плътно капачетата и използвайте при нужда. Инхалерът запазва аромата за по-дълго време. Особено ако става въпрос за прилагане с терапевтична цел, е удобно да носите лечебния бленд в дамската си чанта и да вдишвате при нужда.

Друг популярен ароматерапевтичен метод е дифузирането на етерични масла в стаята. Когато използвате дифузер, етеричното масло се изпарява в околната среда. Дифузирането на етерични масла може да промени настроението ви, като успокои или стимулира ума ви. То може също така да убие патогените във въздуха и да повлияе положително на респираторни проблеми. Ето някои начини за дифузиране на етерични масла:

  1. За да прочистите въздуха, заредете в дифузера бленд от лимон, карамфил, портокал, канела, евкалипт и розмарин.
  2. За да увеличите енергията си, дифузирайте етерично масло от мента.
  3. За да намалите стреса, да се справите с главоболие или просто да се отпуснете, дифузирайте етерично масло от лавандула.

Lechebnata_sila_na_EM

 

В своята книга “Лечебната сила на етеричните масла” д-р Ерик Зелински препоръчва:

Използвайте 4-5 капки етерично масло на всеки 100-150 милилитра вода (количеството зависи от капацитета на дифузера ви).

II. Да действаме топикално

Когато етеричните масла се нанасят директно върху кожата, те се абсорбират и влизат в кръвообращението (това се дължи на факта, че маслата са мастноразтворими). Когато поставяте върху кожата си само етерично масло, без базово, това се нарича „чисто“ приложение. Стъпалата на краката са зона, която понякога бива подложена на чисто приложение. Те са и сред най-популярните места за нанасяне на етерични масла. Има няколко причини за това:

  1. По-малко дразнене. Когато маслата се мажат по стъпалата на краката, рискът от кожно раздразнение е по-малък. Кожата на стъпалата е по-малко чувствителна, отколкото тази на останалото тяло.
  2. Липса на себум. Стъпалата на краката и дланите на ръцете са единствените места по тялото, по които няма мастни жлези. Себумът е мазно вещество, което подпомага овлажняването на кожата и я прави водоустойчива. Тъй като дланите и стъпалата не секретират себум, те по-лесно абсорбират маслата.
  3. Заобикаляне на черния дроб. Когато нанасяте масла по стъпалата на краката, те не преминават през черния дроб и не се натрупват там. Вместо да се преработват от черния дроб, посредством кръвоносната система маслата достигат непреработени до долните бронхиални капиляри, както и до цялото тяло.

Други ключови точки за приложение на етеричните масла са зад ушите, по врата, корема, гърба, слепоочията и по протежение на гръбнака.

Когато нанасяте етерични масла, трябва да избягвате областите с чувствителна кожа, като очите, вътрешното ухо, гениталиите и отворени рани.

Етеричните масла най-често се смесват с базово масло, което не само ги разрежда, но и предотвратява лесното им изпаряване. Тъй като употребата на базово масло намалява концентрацията на прилаганото етерично масло, така се намаляват рисковете от раздразване на кожата или нежелани кожни реакции. Някои от най-добрите базови масла включват кокосово масло, масло от жожоба, олио от гроздови семки, зехтин, бадемово масло, масло от семки на нар и авокадово олио.

Препоръки за топикално приложение

Подходящата дозировка за топикално приложение е различна за всяко етерично масло и за всеки човек – трябва да се вземат предвид индивидуалните особености и здравословното състояние.

Когато се определя подходящата доза за нанасяне върху кожата, водещите фактори са възрастта и размерите. Колкото по-млад или по-дребен е човекът, толкова по-малко етерично масло ще му е необходимо. Най-безопасно е да се започне с малко количество и приложението да се повтори 20 минути по-късно, ако е необходимо. В повечето случаи етеричното масло трябва да се разреди с базово, за да се използва върху кожата.

Очаквай и специална статия за базовите масла с насоки за избор и начини на употреба.

razrezhdane-na-emOще няколко начина да използвате етерични масла топикално
  1. Вани. Добавянето на етерични масла към водата във ваната е комбинация от ароматерапевтично и топикално приложение. За да осигурите разпръскването на маслото из цялата вана, добавете 5 до 15 капки етерично масло към соли за вана или английска сол, които ще се разтворят във водата. Това може да помогне за подобряване на кръвообращението, да облекчи мускулна треска, да успокои кожата, да отвори дихателните пътища, да отпусне тялото и да подобри съня. Успокояващите масла, като евкалипт и лавандула, са особено полезни, когато се добавят към ароматерапевтична вана.
  2. Компреси. Използването на топъл компрес ще повиши абсорбцията на етеричните масла. Добавете 10 капки етерично масло към 120 милилитра вода. Накиснете парче плат в сместа и го наложете върху натъртвания, инфектирани и болезнени участъци. (Ментата е едно от най-добрите масла за мускулни болки, докато лавандулата е чудесна за лечение на инфекции.)
  3. Мехлеми. Мехлемът е мазило, което се използва за успокояване на повърхността на кожата. Може да си приготвите мехлем, като добавите 15 капки етерично масло към 30 милилитра базово масло (разреждане от 2,5%). Мехлемите може да се съхраняват в метални или стъклени съдове и да се използват при порязвания, ожулвания и болезнени мускули.
  4. Козметика. Етеричните масла може да се използват в ежедневни козметични продукти, като домашно приготвени паста за зъби, дезодорант, шампоан, балсам, душ гел, пяна за лице, парфюм, одеколон, балсам за устни и лосион за тяло. За да си приготвите домашна паста за заздравяване на зъбите и венците, смесете ¼ чаша кокосово масло, 3 супени лъжици бентонитна глина и 10 капки етерично масло от мента или карамфил. Съхранявайте сместа в гумена тубичка или плътно затворен стъклен съд

За още идеи и рецепти препоръчваме да разгледаш книгите ни, посветени на темата ароматерапия и натурална козметика.

aromaterapiq

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed