Хормонално акне: Как да се отървем по естествен начин от акнето при възрастни?

Какво е хормонално акне?

Ако страдаш от хормонално акне, има вероятност да си опитала многобройни домашни средства за справяне с проблема. При това без да успееш да получиш резултатите, на които се надяваш. Този тип акне може да бъде сложен за лечение. Той възниква по причини извън запушените пори, което се случва често при други форми на акне.

Как можем да се справим с хормонално акне?

Една от първите стъпки е да работим върху балансирането на нашите хормони. Най-общо препоръките се свеждат до пълноценна диета, управление на стреса и достатъчно сън.

Следващото нещо в плана за лечение е използването на правилните видове почистващи препарати и продукти за локално приложение. Това означава такива, които помагат за почистване и успокояване на раздразнената кожа, без да влошават симптомите.

Добрата новина? Не си сама, ако имаш този проблем в зряла възраст. Той засяга повечето хора в един или друг момент от живота им поради различни фактори.

Какво е хормонално акне?

Една дефиниция на хормонално акне (което понякога се нарича акне при възрастните) е: „акне, причинено от генетични и хормонални фактори след пубертета и тийнейджърските години“ или основно след ранните 20 години.

Специфичните хормони, които допринасят за този тип акне, включват репродуктивни хормони като естроген, прогестерон и тестостерон. Въпреки че акнето при възрастни може да засегне както жените, така и мъжете, според световните здравни организации то е по-често срещано при жените отчасти защото обикновено е свързано с промените в менструалния цикъл, а също с менопаузата и бременността.

 

Симптоми

Как да разбера дали акнето ми е хормонално?

Ето някои издайнически знаци:

  • Поява на болезнени кисти, които се усещат като дълбоки подутини под повърхността на кожата и не могат да бъдат „изстискани“ лесно или извадени.
  • Черни точки и понякога болезнени кисти, които се развиват в долната част на лицето, особено в областта на брадичката и челюстта, а понякога и по врата, раменете и гърба.
  • Повишено омазняване и лъщене на кожата.
  • Пъпки, които са склонни да се появяват по едно и също време всеки месец, често в периода на менструалния цикъл на жената.
  • Черни точки, които се развиват на едни и същи места отново и отново, което се случва, защото определени пори се разширяват и са склонни да се инфектират и възпаляват.

Как се различават тези симптоми от симптомите на кистозно акне или други видове акне?

Кистозното акне и хормоналното акне (акнето при възрастни) имат много общи неща, като и двете са свързани с появата на болезнени, чувствителни пъпки под кожата.

Тези пъпки са различни от черните точки на повърхността и малките бели точки по кожата, които се причиняват най-вече от бактерии, заседнали в порите ни. Основната разлика е, че кистозното и хормоналното акне причиняват болезнени кисти, които се дължат на възпалителна реакция, а не просто на лоша хигиена.

 

 

Причини

Както подсказва името, хормоналното акне се причинява от дисбаланс на хормоните, включително естроген, прогестерон, тестостерон и „хормони на стреса“, като кортизол.

Жените са по-податливи на развитие на този тип акне от мъжете, особено в 20-те и 30-те години, когато са в „пиковите си репродуктивни години“ и произвеждат най-много хормони.

 

Какво отключва хормоналното акне?

Най-честите причини включват:

  • Промени в хормоните, дължащи се на менструалния цикъл на жената. Най-вероятна е появата на пъпки преди менструация или понякога по време на овулация, като и в двата случая нивата на хормоните се повишават.
  • Хормонални колебания, които водят до повишено производство на мазнини в порите. Това може да „запуши“ порите и да причини пъпки. Излишните хормони могат да стимулират мастните жлези, което води до като цяло по-мазна кожа.
  • Влияния върху нивата на хормоните поради бременност, раждане и лактация (кърмене).
  • Менопаузата, която намалява производството на естроген и прогестерон.
  • Генетика, тъй като повечето видове акне са склонни да се предават в семействата.
  • Стрес, който може да повлияе на производството на хормони.
  • Хормонални противозачатъчни, особено когато започнете да ги приемате за първи път.
  • Бързи промени в теглото или голяма промяна в рутинните упражнения, тъй като и двете влияят върху производството на хормони.
  • Употреба на определени лекарства, които могат да променят нивата на кортизол или други хормони.

 

Лечение и профилактика

Ако пряко си засегната от проблема, вероятно се чудиш: как бързо да се отърва от хормоналното акне?

 

Според експерти ето как може да се разреши този проблем:

1. Редовно, но внимателно и нежно почистване

Въпреки че акнето при възрастни обикновено се дължи на хормонални фактори и стрес повече, отколкото на нечиста кожа, все пак е важно да почистваме лицето си два пъти дневно и вечер да премахваме целия грим.

Много дерматолози препоръчват да се опитат почистващи препарати, които съдържат салицилова или гликолова киселина. Те помагат за ексфолирането на повърхността на кожата, премахват бактериите и мъртвите кожни клетки (като бактериите P. acnes, които обикновено причиняват обриви) и предотвратяват запушването на порите.

Друг препоръчителен вариант

Използването на почистващ козметичен продукт, съдържащ пробиотици. Той може да помогне за премахването на вредните бактерии от кожата и да поддържа здрав микробиома на кожата. Пробиотичните почистващи продукти също са полезни за нормализиране на pH на кожата и за намаляване на възпалението.

 

Тъй като кожата, която е склонна към акне при възрастни, обикновено е чувствителна като цяло, е добре да се избягват продукти с аромати, багрила, рафинирани масла и много синтетични химикали. Тези съставки могат да влошат раздразнението и сухотата. Устоявай на изкушението да прекаляваш с измиването или прекомерното ексфолиране на лицето си. Овлажнявай го редовно, за да поддържаш нивото на омазняване на кожата си балансирано.

Също така е добра идея да се използва слънцезащитен крем при продължително излагане на слънце. Прекаленото изсушаване на кожата води до натрупване на повече мазнина, което може да предизвика обриви. (Въпреки това малкото излагане на слънце може да бъде полезно, защото нормализира нивата на витамин D, което поддържа имунната функция и здравето на кожата.)

 

2. Ретиноиди

Има много различни локални ретиноидни продукти, налични както без рецепта, така и с рецепта. Ретиноидите обикновено са полезни при леко до умерено акне, тъй като помагат за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушват порите, като същевременно подобряват цялостната текстура и тонуса на кожата. Те също така могат да допринесат за избледняване на тъмни петна, келоиди (белези, състоящи се основно от колаген) и белези от акне.

Ретиноидите понякога могат да дразнят чувствителната кожа, особено ако се нанасят по много или се използват твърде често. Затова е добре да се започне с малко количество през вечер и след това да се прилагат веднъж дневно, ако изглежда, че кожата реагира добре.

Можеш също така да използваш други успокояващи съставки върху лицето си през деня, като пудра от колоидни овесени ядки, алое или невен. Етеричните масла от чаено дърво и лавандула също са безопасни за директно нанасяне върху кожата в малки количества. Те могат да се комбинират с базово масло, като масло от жожоба или кокосово масло, ако става дума за чувствителна или суха кожа.

 

 

3. Противовъзпалителна диета

Диетата може да окаже голямо влияние върху общия хормонален баланс на тялото, като например повлияе на микробния състав на червата. За справяне с акнето трябва да се консумират много антиоксиданти и противовъзпалителни храни, които помагат за поддържане на хормоналния баланс, имунната функция и като цяло за здрава кожа, като например:

Спектърът на възпалението

 

  • Пробиотични храни: Колкото по-здрави са червата ни, толкова по-добър е балансът между добрите и лошите бактерии в тях. Когато консумираме храни, богати на пробиотици, като кисело мляко, кефир и ферментирали зеленчуци, пробиотиците покриват червата ни и създават здрава защитна бариера, предотвратяваща възпалението, което може да предизвика акне.
  • Храни с високо съдържание на цинк: Цинкът подпомага заздравяването на рани и ензимните реакции, които играят роля в имунната функция. Хората с акне са склонни да имат ниски нива на цинк, но можете да увеличите приема си, като консумирате храни като говеждо месо от пасищно хранени животни, нахут, тиквени семки и кашу.
  • Храни, богати на витамин А и С: Храни с високо съдържание на витамин А и витамин С – като горски плодове, зеленчуци като зеле и спанак, сладки картофи, моркови, чушки и цитрусови плодове – се борят с инфекциите, предпазват от оксидативен стрес и ускоряват заздравяването.
  • Храни, богати на фибри: Консумирането на храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения и 100% пълнозърнести храни насърчава прочистването на дебелото черво, както и растежа на добри бактерии в червата.
  • Висококачествени богати на протеини храни: Говеждото месо от пасищно хранени животни, органичното пиле, дивоуловената риба и яйцата от свободно отглеждани птици са с високо съдържание на протеини и хранителни вещества и помагат за балансиране на кръвната захар – ключов компонент в борбата срещу хормоналните колебания.
  • Храни, поддържащи черния дроб: Тъй като хормоните се обработват в черния дроб, яденето на храни, поддържащи черния дроб, може да помогне за изчистването на акнето. Препоръчва се да се консумират повече кръстоцветни зеленчуци, като броколи и карфиол, както и зеленолистни зеленчуци и богати на фибри плодове, като горски плодове, круши и ябълки.

 

Някои хора имат реакция на силно преработени храни или определени хранителни алергени, така че е добре да се следи как отделните храни влияят на организма и на състоянието на кожата. Потенциално може да помогне да се избягват определени храни, като например:
  • млечни продукти
  • шоколад
  • рафинирани зърнени храни
  • добавена захар
  • алкохол
  • преработени меса
  • храни с трансмазнини

 

За цялостна стратегия за справяне, силно препоръчваме програмите описани в книгатаСпектърът на възпалението“. Безплатен откъс от книгата можеш да свалиш тук.

 

4. Управляване на стреса и достатъчно сън

Нашите надбъбречни жлези отделят повече кортизол, когато сме стресирани и лишени от сън. Това се отразява на количеството мазнини, което кожата ни произвежда. Повишеното производство на мазнина може да причини развитие на възпалени кисти под кожата, което води до болезнени и трудни за лечение пъпки.

Опитай естествени средства за облекчаване на стреса, за да подобриш състоянието на кожата си, като например:

 

Редовните упражнения за подобряване на детоксикацията и имунната функция и получаването на достатъчно сън (около седем до девет часа на нощ за повечето възрастни) също могат да помогнат за подобряване на цялостното ни здраве, включително чрез балансиране на нивата на хормоните и намаляване на възпалението, свързано с акне при възрастни.

 

 

За цялостна стратегия за справяне, силно препоръчваме програмата описани в книгата

Край на умората на надбъбречните жлези“. 

Безплатен откъс от книгата можеш да свалиш тук.

5. Пробиотик и други полезни добавки

Добавките по-долу могат да бъдат полезни за балансиране на хормоните и задържане на разпространението на нездравословни бактерии:

  • Пробиотици (10 000 международни единици (IU) до 50 000 IU дневно, обикновено две до три капсули два пъти дневно). Приемът на пробиотици може да повиши вътрешно имунитета, докато пробиотичните продукти за грижа за кожата осигуряват защитен външен щит.
  • Цинк (25 – 30 милиграма два пъти дневно). Изследванията показват, че хората с акне имат по-ниски нива на цинк в кръвта и кожата. Приемането на цинк през устата често може да помогне за лечение и намаляване на акнето при възрастни.
  • Омега-3 мастни киселини (1000 милиграма рибено масло/масло от черен дроб на треска дневно или 3000 милиграма масло от ленено семе или семена от чиа). Омега-3 помага за намаляване на възпалението и поддържа хормоналния баланс. Може също да приемаш гама-линоленова киселина (GLA), открита в маслото от вечерна иглика и пореч, като средство за възстановяване на хормоналния баланс.
  • Витекс (160 милиграма витекс/адамово дърво). Това билково лекарство се препоръчва специално за жени с хормонално предизвикано акне.

Рискове и странични ефекти

Може да се опиташ да се справиш сама с хормоналното акне. Обаче, ако състоянието се повтаря или влошава, е добре да посетиш дерматолог. Твоят лекар/дерматолог може да ти помогне да определиш всички подлежащи състояния, които може да допринасят за акнето, като СПКЯ, високи нива на тестостерон или кортизол, заболяване на щитовидната жлеза или друг хормонален проблем.

Ако натуралните средства не са достатъчни, лекарите препоръчват антиандрогенни лекарства. Те блокират андрогенните рецептори, за да намалят действията и ефектите на тестостерона. Използват се и по-силни препарати с топикално приложение за борба с бактериите, причиняващи акне.

При лечението на хормонално акне може да бъдат изпитани някои странични ефекти в зависимост от конкретните продукти и лечения, които се използват. Някои локални продукти може да причинят суха, зачервена, лющеща се и болезнена кожа в началото. Затова трябва да указанията да се следват внимателно. И да не се забравя, че по-малкото може да е повече, когато става въпрос за подобряване на външния вид на кожата.

При чувствителна кожа, например с екзема, дерматит или розацея, някои продукти, като ретиноиди и определени почистващи козметични продукти, може да са твърде агресивни. Някои продукти също не са безопасни за употреба по време на бременност и кърмене.

Винаги чети листовките и при колебания, влошаване или персистиране на състоянието се консултирай с лекар.

 

Заключение

Хормоналното акне е акне, причинено от генетични и хормонални фактори, след пубертета и тийнейджърските години.

Обикновено причинява възпалени, дълбоки пъпки, най-често в областта на брадичката, челюстта и шията.

Потенциалните причини включват промени в нивата на естроген, прогестерон, тестостерон и кортизол поради неща като стрес, менструален цикъл на жената, непълноценна и нездравословна диета, бременност, менопауза или значителни промени в теглото или рутинните упражнения.

Ето как да се отървеш от хормоналното акне:

 

Използвана литература:

 

Хормонален баланс

Микробиом диета

Край на умората на надбъбречните жлези

Лечебната сила на етеричните масла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed