Специфична въглехидратна диета (СВД)

Продължаваме поредицата с препоръчани от д-р Изабела Уенц диети. Всичко, което сме публикували до момента можеш да видиш тук. Но най-важното е, че всички, препоръчани от нея диети, са събрани, адаптирани и сведени до практично изпълнение в нейният 90 дневен хранителен план за пълно възстановяване на здравето. В книгата й “Протоколът Хашимото” всичко това е обобщено и персонализирано за хората с Хашимото. С ясни стъпки за следване и препоръки за надграждане. Множеството тестове, включени в книгата, ще ви покажат какво точно има нужда да подобрите, за да постигнете здраве и баланс! Без значение къде се намирате в момента! А за всеки поръчал “Протоколът Хашимото” от нашия онлайн магазин имаме и специален подарък:

 

dnevnikat-hashimoto
Практичен дневник за организиране на ежедневието включващ и лесен начин на проследяване на напредъка ти.

 

А сега да преминем към съществената част на СВД.

Общ преглед

Хората с храносмилателни проблеми имат компрометирана чревна флора. Теорията зад тази диета е, че при нормални условия захарозата и други полизахариди се разграждат чрез ензимите, произвеждани от мембраните на чревните епителни клетки, до простите монозахариди глюкоза и фруктоза, но, когато флората е компрометирана, това не се случва. Вместо това чревните вили са толкова увредени, че молекулите не се разграждат. Тъй като тялото може да абсорбира само монозахариди, молекулите не се абсорбират и стават храна за патогенната чревна флора, което води до газове, интоксикация и още повече патогенни бактерии, като по този начин се създава порочен цикъл.

Или казано на по-простичък език:

Ако храносмилателната система не работи оптимално и има проблеми в червата – всяка неразградена храна става отрова за тялото! Защото не може да бъде разградена, а в следствие на това и добре усвоена!

СВД изключва полизахариди/дизахариди (скорбяла) за около година и препоръчва използването на домашно приготвено кисело мляко без лактоза. След спазването на тази диета в продължение на поне една година вилите регенерират и човек възвръща храносмилателната си функция, като в крайна сметка вече може да понася забранени преди това в диетата храни.

Тази диета може да бъде полезна за преодоляване на бактериалния свръхрастеж в тънките черва, тъй като води до измиране на патогените от глад и въвежда отново полезни бактерии. И фибрите, и плодовете може да допринесат за бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO), поради което може също да се наложи да бъдат ограничавани.

Избягвай следните храни:

  • Захари
  • Скорбяла
  • Царевично нишесте
  • Бакпулвер
  • Шоколад
  • Пектин
  • Картофи
  • Кленов сироп
  • Меласа
  • Ориз
  • Пшеница
  • Всякакви зърнени храни.

Включи следните храни:

  • Пресни меса
  • Повечето зеленчуци
  • Повечето плодове
  • Ядки
  • Семена
  • Яйца
  • Добре накиснати бобови храни.

Пълен списък на допустимите и недопустимите за консумация храни в СВД можете да откриеш на уебстраницата www.breakingtheviciouscycle.info.

Кога да се придържаш към този вид хранене?

СВД се счита за ефективна при хора със СРДЧ (синдром на раздразненото дебело черво), болест на Крон, бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO), цьолиакия и други храносмилателни проблеми. Модифицирана версия на тази диета е адаптирана и за лечение на поведенчески разстройства и автоимунни състояния и е известна като GAPS диета.

Най-добрите практики:

  1. Диетата е добре да се спазва най-малко 60 – 90 дни.
  2. СВД трябва да бъде спазвана в продължение на още една година след отшумяването на последните симптоми преди повторното въвеждане на нови храни.

Още по темата

Най-старата и най-известна монозахаридна диета е Специфичната въглехидратна диета (СВД). Създадена е през 1920 г. от лекар на име Сидни Хаас с цел преодоляване на цьолиакия, но след идентифицирането на глутена като алерген загубва популярността си. Диетата става отново популярна, след като Илейн Готшал, магистър биохимик и майка на дете, което е излекувано с помощта на тази диета, издава книга, озаглавена „Прекъсване на порочния цикъл“.

Готшал предлага адаптирана Специфична въглехидратна диета, която изключва скорбялни въглехидрати като тези, които се съдържат в боба, картофите и повечето зърнени храни.

Примерен хранителен план:

ЗакускаОбядВечеря
zeleni-yayca-s-bekon
Зелени яйца с бекон
sotirani-gabi-sas-zelenolistni-zelenchuci
Сотирани гъби със зеленолистни зеленчуци
ribni-paketi-s-ananasova-salca
Рибени пакети с ананасова салца  на скара
Източници:

Хашимото. Първопричината“; „Протоколът Хашимото“; „Хашимото: хранителна фармакология“; breakingtheviciouscycle.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed