Тест за метаболитна гъвкавост: Колко гъвкав е вашият метаболизъм?

test-za-metabolitna-gavkavost-so

Ясно е, че има много неща, които може да се объркат със здравето поради несъответствието между начина, по който телата ни са предвидени да живеят, и това как живеем днес като общество. Всичко в телата ни е брилянтно взаимносвързано. Например метаболитната ригидност е както основната първопричина за тези здравословни проблеми, така и последица от тях. Резултатът е вихрушка от здравословни дисбаланси, които могат да ни накарат да се чувстваме ужасно в ежедневието си. Добрата новина е, че като възстановим метаболитната си гъвкавост, поставяме прът в колелото на този порочен кръг и вместо това го превръщаме в цикъл на положителна обратна връзка. А сега да преминем към съществената част. Т.е. да направим тест за метаболитна гъвкавост.

Планът за интуитивен фастинг ще сложи началото на нов цикъл с повишена метаболитна гъвкавост, който намалява възпалението, лекува червата и балансира кръвната захар и лептина, което, от своя страна, води до по-голяма метаболитна гъвкавост.

А сега да видим какво е подготвил за нас д-р Уил Коул в новата си книга „Интуитивен фастинг

Виждате ли какво направих? Очертах пълен кръг, в който всички взаимносвързани основни елементи функционират така, че да ви изведат към състояние на добро здраве, усещане за благополучие и оптимална функционалност в ежедневието ви.

За да можеш да установиш изходното си ниво, д-р Уил Коул е разработил следния въпросник за метаболитната гъвкавост. За всяко твърдение определи 1, 2 или 3 точки въз основа на това колко вярно е твърдението за теб:

  • 1 = изобщо не е вярно
  • 2 = донякъде вярно
  • 3 = определено е вярно

Тест за метаболитна гъвкавост на д-р Уил Коул

  1. Установявате, че имате много леки закуски през деня и винаги държите подръка нещо за хапване за спешни случаи.
  2. Трудно ви е да пропускате хранения.
  3. Често или постоянно ви спохожда непреодолимо желание за захар или въглехидрати.
  4. Събуждате се и закусвате веднага след ставане всеки ден.
  5. Често се оказвате гладни след вечеря и ядете преди лягане.
  6. Идеята за осемнайсет часа без храна ви изглежда неизпълнима.
  7. Вашите енергийни нива са непостоянни в хода на деня.
  8. Преживявате енергиен срив около 15:00 часа и често се събуждате гроги.
  9. Мозъкът ви не работи ефективно, ако не сте яли скоро; не можете да мислите, когато сте гладни.
  10. Знаете, че разчитате на кофеин и захар за енергия повече, отколкото би трябвало.
  11. Планирате тренировките си около храненията си и трябва да ги нагласите перфектно, така че да не сте нито прекалено нахранени, нито твърде гладни.
  12. При вас се забелязва тенденцията да се чувствате раздразнени и изнервени или разтреперани от глад, ако не ядете на всеки няколко часа.
  13. Не можете да тренирате веднага след ставане сутрин, без преди това да сте закусили.
  14. Мислите за това какво и кога ще ядете, ангажират повече от мозъчната ви енергия, отколкото смятате, че трябва.
  15. Често изпитвате глад веднага след хранене.
  16. Когато ядете захар, не се чувствате доволни, а вместо това жадувате за още захар.
  17. Изпитвате безпокойство, ако трябва да пропуснете хранене или да го отложите с известно време.
  18. Разчитате на въглехидрати или сладки напитки за набавяне на бърза енергия или мозъчни сили.
  19. Чувствате, че животът ви е на милостта на вашия глад и хранителни навици; нямате усещане за контрол.
  20. Знаете, че много от изборите ви на храна са на емоционална основа.
  21. Понякога се улавяте, че ядете дори когато не сте гладни.
  22. Често използвате храната като средство за облекчаване на стреса.
  23. Предишните ви опити за намаляване на захарта са се проваляли.
  24. Животът без захар или хляб ви изглежда плашещ и депресиращ.
  25. Често изпитвате замъгляване на мозъка или имате затруднения с концентрацията.

Сега съберете всичките си точки. Ако резултатът ви е:

Над 40 точки: Не толкова гъвкав

Ако това сте вие, вашата метаболитна гъвкавост е в лошо състояние. Вероятно се чувствате жертва на собствените си желания, сигнали за глад, промени в настроението и енергийни пикове и сривове. Може би разчитате много на кофеин или захар и въглехидрати, за да регулирате емоциите и енергията си. Ако това е вашият случай, не сте сами. Добрата новина е, че има много какво да се подобри и можете да очаквате с нетърпение облекчението, което метаболитната гъвкавост ще донесе в живота ви. 4-седмичният гъвкав план за фастинг ще ви даде възможност да постигнете измерими, променящи живота резултати. Имайте предвид, че първата седмица може да бъде леко шокираща за вашето тяло, така че не се колебайте да повторите Седмица 1, преди да преминете към Седмици 2, 3 и 4, ако смятате, че тялото ви има нужда точно от това[WU2] .

Между 30 и 40 точки: Доста гъвкав

Ако сте изкарали над 30 точки, но по-малко от 40, изпитвате известна метаболитна ригидност, но не сте напълно под контрола на глада и непреодолимото желание за храна. Причината за това вероятно се крие във факта, че вече сте предприели някои стъпки, за да поддържате метаболизма си в добро състояние и да предотвратите основните здравословни дисбаланси, които допринасят за метаболитната ригидност. Въпреки това усилията ви вероятно не дават съвсем желания резултат. Добрата новина е, че 4-седмичният гъвкав план за фастинг е създаден, за да премахне всички фактори, които ви пречат да се радвате на истинска метаболитна гъвкавост, като ви покаже как да подходите към своето метаболитно здраве от холистична гледна точка. Ако това сте вие, не забравяйте да експериментирате с Дни с повишен прием на въглехидрати, които може да ви помогнат да издигнете метаболитната си гъвкавост на следващото ниво.

30 или по-малко точки: Напълно гъвкав

Ако сте изкарали 30 точки или по-малко, вече сте направили значими крачки към постигането на метаболитна гъвкавост.Вероятно сте изградили полезни навици за поддържането ѝ. Въпреки това метаболитната гъвкавост е като мускул. Тя трябва непрекъснато да се тренира, за да не закърнее. Освен това, ако съм научил нещо от годините си на работа с пациенти от целия свят, това е, че дори хората, които нямат никакви явни симптоми, все имат по нещо за оптимизиране или основни подлежащи проблеми, за които не знаят. Следователно, в случай че попадате в тази група, можете да мислите за 4-седмичния гъвкав план за фастинг като за инструмент за фина настройка. А също и превантивна мярка или начин за издигане на вашето състояние на добро здраве и оптимална функционалност на следващото ниво.

Уверете се, че сте се фокусирали върху Инструментариума за интуитивен фастинг, който ще откриете в книгата ми за интуитивен фастинг и насочете вниманието си върху навиците за управление на стреса, съня и физическите упражнения, както и върху графиците за фастинг.

Ако резултатът ви от теста е висок?

Ако резултатът ви от теста е висок и имате някой(и) от споменатите здравни дисбаланси, не сте сами. И макар да ви се струва, че ви предстои дълъг път, за да постигнете метаболитна гъвкавост, истината е, че не е толкова трудно, колкото си мислите, особено сега, когато разполагате с тази книга.

Това е така, защото 4-седмичният гъвкав план за фастинг не е просто план за фастинг – той е създаден с насоченост към справянето с метаболитната ригидност, хроничното възпаление, здравословните проблеми на червата, хроничния стрес и инсулиновата резистентност и е замислен така, че да ги коригира едновременно. Планът ми не просто надхвърля темата за периодичното гладуване – той включва информация за това какво да ядете, как и кога да спортувате и как да се справяте ефективно със стреса.

Когато завършите плана

Ще можете да се доверите, че тялото ви ще е гладно само когато наистина се нуждае от гориво. Че храните, за които ще жадува, са правилните за него. Щом придобиете метаболитна гъвкавост, най-накрая ще можете да:

  • успокоите шума от раздразнителността и нервността поради глад,
  • пристъпите на ненаситно желание за храна,
  • сигналите на гладните за захар чревни бактерии,
  • хормоналния дисбаланс и възпалението,
  • за да чуете от какво действително се нуждае тялото ви.
  • Ще можете да оптимизирате не само физическото, но и психическото си състояние.

Знам какво вероятно се питате: може ли периодичното гладуване наистина да постигне всичко това? Какво пък толкова има в тези механизми, на които така или иначе превключва организмът по време на гладуване. В книгата отговарям на всички ваши въпроси по темата „Защо и как да правим фастинг?“, така че да можете, без съмнения или колебания, а със страст и удоволствие да се впуснете в 4-седмичния гъвкав план за фастинг.

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed