Красивата, гъста и буйна коса невинаги е даденост, уви. Но дори и когато я имаш, тя изисква наистина отдадени грижи. И моят опит показва, че това не зависи от дължината, обема и т.н. Защото съм била и с много дълга, и с много къса коса. Просто ние, жените, винаги искаме онова, което нямаме. Например косата да не застанала по този начин и в тази посока, а в другата. Ако е права, искаме да е къдрава, ако е къдрава, я изправяме…

Познато ти е, нали?

Ето защо искаме днес да ти подарим няколко изпитани рецепти за натурална грижа за коса. Не е нужно да имаш 100% от всички съставки. Може да замениш някое базово масло с друго. Но ако си начинаеща в натуралната козметика, следвай стриктно рецептите или ни питай за идеи и други предложения. Ние сме на разположение 🙂 Пиши ни в коментар или в групата ни за етерични масла във Facebook.

Първо да започнем с маска на косата. Не знам за теб, но аз имам много къдрава, много суха коса. Да я хидратираш и да ѝ подредиш къдриците си е цяло приключение, което понякога ми отнема часове в банята! Увери се сама.

7 начина да се погрижиш за своята коса у дома
Неперфектна снимка, правена набързо с телефона. Без грим, без Photoshop, без специално осветление. Само натурални къдрици 🙂

 

Едно от нещата, които много ми помагат, е маска за косата с масла. Намазваш косата и я оставяш 1 – 2 часа, за да попият хубаво всички масла в скалпа. После измиваш.

Аз лично обичам да оставям маската да действа цял ден! В неделя със ставането си наплесквам обилно маслената комбинация, която съм избрала. Понякога мия косата си в неделя вечер или дори в понеделник сутрин. Това обаче се отнася до моята изключително суха коса. Моля те, ти бъди внимателна и увеличавай постепенно времето, в което стоиш с маслата. Освен ако си сигурна, че няма да проявиш алергична реакция или чувствителност към нито едно от маслата.
Освен това бъди внимателна с цвета, ако си боядисваш косата. Възможно е маслото да отмие боята по-бързо. Аз лично все още не си боядисвам косата и нямам опит и наблюдения кои масла и натурални продукти как влияят на цвета.

Как да нанасяме маслата?

Използвай следващата техника за тонизиращ масаж на скалпа. Така ще постигнеш двоен ефект. Избери подходящо базово масло, с което разполагаш – зехтин, жожоба, бадем, кокос, арган… Повече за базовите масла и как да ги използваш с козметични цели можеш да прочетеш в книгите на д-р Ерик Зелински и на Бет Джоунс. Може да си избереш и някоя от рецептите посочени по-долу, която е подходяща за твоите нужди. Това ще те отпусне и ще подобри кръвообращението на скалпа, а оттам и на цялата глава. А както знаем, в главата има множество нервни центрове и този масаж ще ти помогне да се отпуснеш и емоционално. Ще намали напрежението в главата и врата, ще ти помогне да подобриш настроението и концентрацията си.

Важно!

Ако имаш косопад, пърхот или просто искаш да ускориш растежа на косата си, добави и етерично масло от мента , 2 – 3 капки са достатъчни.
Ако правиш този масаж 2 или 3 пъти седмично по 5 – 10 минути, ще забележиш невероятен ефект не само върху състоянието на косата си, но и върху настроението и концентрацията си. За още приятни женски процедури виж в книгата „Ароматерапия за жената“.

А сега да започваме с масажа.

Махни всички пръстени, гривни и други бижута от ръцете и врата си. Сложи няколко капки масло на върха на пръстите си и разтъркай хубаво. Започни отпред по линията на косата. Постави пръстите си в предната част на скалпа и внимателно масажирай с кръгови движения, за да освободиш напрежението и да засилиш циркулацията. С кръгови движения мести ръцете от предната част на главата към задната. Използвай нежен, но твърд натиск и внимавай да не заплетеш пръстите си в косата и да те заболи.

Прави това около минута-две, като повтаряш отново движенията от върха на главата към тила. Нанеси отново масло на върха на пръстите си, ако е необходимо. Въпреки силата, която използваш, помни че това е много бавен, спокоен масаж, почти като медитация.
Съсредоточи се над тригерните точки на главата, за да подсилиш ефекта на релаксация. Спокойно! Не е нужно да си професионален масажист, за да се справиш. Точните точки не са толкова важни. Масажирането на районите около тях пак ще насърчи релаксацията. Все пак, ако ги уцелиш, имай предвид, че при натискане може да заболи, но натискът по тях ще облекчи напрежението в цялото ти тяло и ще засили циркулацията на кръвта.

Най-известните тригерни точки са:
  • горната централна част на главата; 
  • зад ушите;
  • основата на черепа, където се среща с шията – на края на косата.

Като използваш едната или двете си ръце, натисни здраво и бавно масажирай точките за около 30 секунди до минута върху всяка зона.
Накрая нанеси още масло по дължината на косата и прибери с шнола и/или с шапка за баня. Остави маслото да действа поне 30 минути и измий с шампоан.

Най-добрите книги за ароматерапия
Най-добрите книги за ароматерапия. Разгледай подробно.

1. Маска за много суха и увредена коса само с 3 съставки

В зависимост от обема, дължината и състоянието на косата може да се наложи да приготвиш двойна доза.

  • 1 меко авокадо
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 яйце

Смеси всички съставки в блендер, с помощта на пасатор или просто разбий енергично с вилица до пълно хомогенно смесване. Нанеси обилно върху косата, като акцентираш там, където е най-суха – основно по краищата. Прибери косата с шнола, лента за коса или с шапка за баня. Остави маската да действа един час, а още по-добре 2 часа. Измий косата, като акцентираш повече на корените, не толкова на краищата. Нанеси от любимия си балсам и се наслади на копринената мекота на хидратираната ти коса. В идеалния случай редувай с някоя от другите маски или си я прави поне веднъж седмично.

Опция: може да добавиш етерично масло от розмарин, лимон и/или джинджифил, за да подсилиш енергизиращия ефект на маската.

2. Маска за суха и увредена коса с натурални масла

  • 30 милилитра течно кокосово масло. Може да замениш със студенопресован зехтин, масло от жожоба, бадем, арган или друго качествено студенопресовано масло. Повече за базовите масла виж тук и тук
  • 4 капки етерично масло от див портокал
  • 4 капки етерично масло от джинджифил
По желание.

За да обогатиш хидратиращите свойства на базовото масло, може да добавиш и масло от карите или какаово масло, като запазиш общото количество от 30 милилитра. Бъди внимателна, защото какаовото е твърдо масло. Не добавяй много от него и дръж маската на топло, за да не стегне.Можеш да добавиш и 4 – 5 капки витамин Е за по-добро възстановяване.

Смеси всички съставки до еднородна смес. Намажи хубаво косата и остави да действа поне 2 часа. Ако никога не си ползвала етерично масло от джинджифил или портокал, първо направи тест за поносимост, като нанесеш малко количество върху сгъвката на лакътя. Следи за нежелани реакции като сърбеж или зачервяване.
Както казах, аз стоя с тази маска от 12 до 24 часа, но я правя от много време и знам, че ми действа перфектно.

7 начина да се погрижиш за свота коса у дома
7 начина да се погрижиш за своята коса у дома

3. Маска за при косопад

30 милилитра течно кокосово масло. Може да замениш със студенопресован зехтин, масло от жожоба, бадем, арган или друго качествено студенопресовано масло. Повече за базовите масла виж тук и тук.

  • 4 капки етерично масло от лимонова трева
  • 4 капки етерично масло от мента
  • 4 капки етерично масло от лавандула
  • 8 капки етерично масло от розмарин

По желание добави ощ:

  • 4 капки (или замени някое от маслата) етерично масло от мащерка,
  • 4 капки дъхаво мушкато (гераниум),
  • 4 капки сандалово дърво,
  • 4 капки иланг-иланг,
  • 4 капки чаено дърво (особено, ако имаш пърхот)
  • Може да добавиш и 4 – 5 капки витамин Е за по-добро възстановяване.

Смеси всички съставки до еднородна смес. Намажи хубаво косата и остави да действа поне 2 часа. Ако никога не си ползвала някое от етеричните масла, първо направи тест за поносимост, като нанесеш малко количество върху сгъвката на лакътя. Следи за нежелани реакции като сърбеж или зачервяване.
Както казах, аз стоя с тази маска от 12 до 24 часа, но я правя от много време и знам, че ми действа перфектно.

barzo-vliazne-vav-forma

4. Натурален серум за хвърчащи краища, особено подходящ за къдрава коса

Зехтинът овлажнява интензивно, докато маслото от жожоба попива много бързо в косъма и така не оставя косата тежка и мазна.

1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица масло от жожоба
6 капки етерично масло от лавандула
3 капки етерично масло от мента

Смеси базовите масла и едва след това добави етеричните. Разбъркай много добре. Прехвърли в удобно шишенце, за предпочитане стъклено. Сложи няколко капки на ръцете, разтъркай и нанеси на леко влажна коса, в краищата, до ¼ от дължината. Не отмивай. Внимавай да не прекалиш с количеството, за да не остане мазна косата. Тази лесна процедура ще предпази краищата на косата ти от наелектризиране и от цъфтеж. Ще е хубаво да я включиш в рутинните грижи за красотата си.

Маска за коса с Алое Вера
Натурална, съживяваща маска за коса с алое вера. Направи я сама у дома и се наслади на резултата.

5. Маска за коса с алое вера

4 супени лъжици гел от алое вера
1 чаена лъжичка арганово масло – може да се замени с жожоба, кокос, зехтин
1 чаена лъжичка рициново масло – може да се пропусне, но подобрява растежа на косата
3 капки етерично масло от лимонова трева
2 капки етерично масло от розмарин

Смеси всички съставки, като последно добавиш етеричните масла. Прибери маската в стъклен съд и съхранявай в хладилник. Нанасяй на косата преди измиване. Намажи цялата коса и остави да престои 10 минути. Измий с шампоан и добави от любимия си балсам.

6. Маска за здрава и красива коса

2 супени лъжици кокосово, бадемово, арганово или друго базово масло
½ узряло авокадо
2 яйца
1 супена лъжица суров мед
5 – 6 капки етерично масло от розмарин
5 – 6 капки етерично масло от лавандула
5 – 6 капки етерично масло от мента

Смеси всички съставки, като последно добавиш етеричните масла. Разбий с блендер или пасатор. Нанеси на леко влажна коса, по цялата дължина, като обърнеш по-специално внимание на краищата. Намажи най-обилно тях. Вържи косата, ако е дълга, и покрий с шапка за баня или кърпа. Остани така 45 минути до час. Измий с любимия ти натурален шампоан и нанеси серума за сухи и хвърчащи краища.

Ако искаш още лесни и бързи рецепти за натурална красота, можеш да почерпиш още над 125 идеи от книгата на Ани Строул „Натурална козметика, приготвена у дома“.
Следи и сайта ни, както и Facebook страницата ни, защото продължаваме темата за натуралната козметика и предстоят още много изненади. А междувременно приготви поне една от рецептите, описани в тази статия и/или разгледай книгите ни на тема ароматерапия и здраве от природата.

Ако тази статия ти е харесала и ти е била полезна, сподели я с приятелка, която ще се радва да направи нещо хубаво за косата си. Ние ти благодарим и вярваме, че тя също ще ти благодари 🙂

А сега ти желаем приятни ароматни занимания. И до скоро!

И, ако търсиш още вдъхновения 🙂
Не пропускай да разгледаш книгите, които издаваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed