Помощ бръчки! Или как да се погрижим за лицето си с 8 домашни крема за лице с етерични масла.

Никога не е късно да започнеш с грижата за кожата си, особено за тази на лицето. Няма значение дали си на 18, или на 40 години, особено важно е да започнеш да го правиш, ако имаш повече стрес в ежедневието. Защото стресът доказано води до преждевременно стареене. И не само! Ако имаш нужда да подобриш реакцията си на стрес, можеш да прочетеш как в книгата на д-р Алън Крисчансън „Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези“.

Макар козметиката да е доста важна, тя е само едната страна на монетата. А ние винаги сме били почитатели на холистичния подход. Затова се постарай да включиш няколко ефективни грижи за себе си и резултатите няма да закъснеят. просто ги прави всеки ден!

Тук ще посочим някои, с които е добре да започнеш. На първо място:

Хидратацията

Много е просто. Ако пиеш повече вода, до кожата ти ще достига повече вода и тя ще е по-хидратирана. Обратно, ако пиеш по-малко вода, до кожата ти няма да стига достатъчно и тя ще изглежда по-суха, в резултат на което фините бръчки ще стават все по-видими и по-видими. Да не говорим за това, че повечето вода означава, че до повърхностните слоеве на кожата стигат и повече хранителни вещества и кислород.

И още една важна причина да се хидратираш достатъчно е, че водата има и силата да пречиства клетките. Така те се освобождават от отпадните вещества и кожата остава по-чиста и сияйна. Има и още много причини да пиеш оптимално количество вода, но няма да се спираме подробно тук.

Здравословното хранене

Никак не те изненадваме, нали? Но всички ни е ясно, че трябва да се храним здравословно, защото красотата идва отвътре. Затова и няма да се спираме подробно. Все пак искаме да ти обърнем внимание на факта, че синтетичните „храни“ имат свойството да запушват порите и клетките. Те правят кожата по-груба, по-суха и не особено гладка.

Ако имаш нужда да избереш специален хранителен режим за твоите нужди, погледни книгите ни на тема здравословно хранене.

Най-добрите книги на тема здравословно хранене
Най-добрите книги на тема здравословно хранене

 

Детоксикацията

Изключително важно! Действа безкрайно тонизиращо на кожата на лицето. Но не само! Така че изпий една чаша вода с лимон още сега и продължи с четенето. А, ако имаш нужда да надградиш с още информация, виж и статията ни за 8 енергийни и детоксикиращи храни и напитки.

Ето и малко информация за най-добрите естествени продукти против стареене.

Масло от шипка

То е най-доброто масло против стареене на кожата. Богато е на антиоксиданти и есенциални мастни киселини, както и на други полезни вещества, включително:

–   витамин А, който ускорява процеса на обновяване на клетките;

–   витамин С, който засилва производството на колаген;

–   витамин Е, който забавя стареенето и предпазва от лошите ефекти на свободни радикали;

–   линолова и линоленова киселини, които овлажняват и подхранват сухата кожа, като ѝ помагат да запази естественото си съдържание на влага.

Масло от жожоба

Това е едно от най-популярните масла за ефективна грижа и подхранване на кожата. Използва още от древни времена заради естествените си лечебни способности. Прилагали са го за лечение на рани, язви и кожни инфекции, тъй като има мощни антибактериални, противовъзпалителни и подмладяващи кожата свойства. Това, което го прави уникално масло против стареене, е високото му съдържание на антиоксиданти, както и дълбоко овлажняващият ефект. Прави кожата мека, еластична и младежка.

Олио от гроздови семки

С нежната си консистенция олиото от гроздови семки може лесно да се използва за овлажняване на кожа от всякакъв тип. При това то не запушва порите. То също е богато на витамини Е и С, които са жизненоважни за гладката, мека и еластична кожа. Освен това притежава мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на възпалението. Особено подходящо е при кожни проблеми, като розацея, херпес зостер и други. Друго предимство и особено важно за борбата против стареенето е стягащият му ефект. Олиото от гроздови семки тонизира и повдига увисналата кожа.

Маслото от карите (ший)

Това е едно от най-добрите средства против стареене и за овлажняване на кожата. Маслото от карите прониква дълбоко в кожата, без да запушва порите и е ефективно за дехидратирана кожа. Перфектно е както за кожата на лицето, така и за кожата на цялото тяло. Неслучайно се използва за база в повечето натурални козметични продукти.

Витамин Е

Е мощен антиоксидант, който се използва в много продукти за Anti Aging грижа. И това не е случайно. Витамин Е помага за борбата с вредните свободни радикали. Овлажнява сухата и зряла кожа по естествен начин. Изглажда фините бръчки, изсветлява петната по кожата и насърчава мекотата и еластичността.

Етерично масло от дъхаво мушкато (розов гераниум)

Това етерично масло ухае прекрасно и е чудесно „женско“ масло. Подпомага балансирането на хормоните и подобрява реакциите ни към на стреса. Намалява негативността. Но дъхавото мушкато може да изключително ефективно, когато се прилага и локално. Антиоксидантните му свойства изглаждат бръчките и фините линии, докато овлажняващото му действие спомага за задържане на влагата в кожата.

Етерично масло от тамян

Тамянът неслучайно е наричан „царят на маслата“. Това е едно наистина универсално масло с благотворно действие върху почти всички органи и системи в тялото. Етеричното масло от тамян се използва много широко в грижата за кожата за предотвратяване появата на бръчки, тъй като запазва младежкия ѝ тонус. Изключително подходящо е за отпусната кожа, защото има тонизиращо, астрингентно, успокояващо и антисептично действие.

И преди да започнеш!

Нанасяй серумите и кремовете на маслена основа, след като си напръскала лицето си с флорална вода. Това може да е розова, от лавандула, лайка (за особено сухата кожа), маточина (успокоява допълнително). След като го напръскаш, с избраната вода, мини с леки потупващи движения по цялото лице. Така ще подготвиш кожата си за нанасяне на маслата. Нанеси крема или серума и той ще попие в по-голяма дълбочина.

Серум против стареене

20 милилитра масло от шипка

20 милилитра масло от жожоба

20 милилитра масло от гроздови семена

5 капки течен витамин Е

8 капки етерично масло от дъхаво мушкато

8 капки етерично масло от тамян

Смеси всички съставки в стъклено шише, като последно добавиш етеричните масла. Препоръчително е шишето да е от тъмно стъкло. Ако е от светло, го съхранявай далеч от светлина. Разклати енергично, за да се смесят маслата.

Нанасяй всяка вечер преди лягане  върху почистено лице. Капвай по 4 капки от този серум на пръстите на ръцете. Разтъркай добре и нанеси върху лицето и шията. Остави да попие.

Допълнителни съвети

Чувствай се свободна да замениш олиото от гроздови семки с всяко друго базово масло по избор. Ако обаче кожата ти е мазна или предразположена към акне, е добре да се придържаш към олио от гроздови семки или да използваш друго базово масло с лека консистенция, като шафраново масло.

Ако замениш маслото от шипка с друго базово масло, можеш да използваш този серум и сутрин след измиване на лицето. Маслото от шипка предизвиква фоточувствителност! Това означава, че може да получиш неравномерна пигментация по кожата, ако го използваш преди излагане на слънце. Затова бъди внимателна.

Не разполагаш или не искаш да използваш точно тези етерични масла? Можеш да ги замениш с италиански хелихризум, сандалово дърво, смирна, лавандула или роза.

Антиейджинг серум с тамян и лавандула

10 капки етерично масло от тамян

5 капки етерично масло от италиански хелихризум

3 капки етерично масло от лавандула

базово масло по избор

Сложи маслата в стъклен рол он. Ако ще го разнасяш в дамската си чанта, използвай нашия рол-он с бамбуково покритие. Долей фракционирано кокосово масло или масло от жожоба. Разклати енергично. Нанасяй сутрин и вечер.

Подмладяващ серум

3 капки етерично масло от морковено семе

3 капки етерично масло от лимон

3 капки етерично масло от дъхаво мушкато

3 капки етерично масло от лавандула

2 капки етерично масло от тамян

базово масло по избор

Сложи маслата в стъклен рол он. Ако ще го разнасяш в дамската си чанта, използвай нашия рол-он с бамбуково покритие. Долей фракционирано кокосово масло или масло от жожоба. Разклати енергично. Нанасяй сутрин и вечер.

Подмладяващ дневен тоник за лице

50 милилитра розова вода

6 капки етерично масло от чаено дърво

12 капки етерично масло от лимон

12 капки етерично масло от лавандула

2 супени лъжици флорална вода от хамамелис

Нанасяй 2 пъти дневно на почистено лице.

Ако имаш нужда да научиш повече за етеричните масла. Или искаш да видиш повече рецепти за красота и здраве – виж нашите книги за етерични масла.

Най-добрите книги за ароматерапия
Най-добрите книги за ароматерапия. Разгледай подробно.

Изглаждащ серум за перфектно сияеща кожа

Този серум е подходящ за по-младежка или мазна към нормална кожа. Ако имаш суха кожа, можеш да го използваш като дневен серум в особено топли дни, в които не искаш да слагаш тежки кремове или масла на лицето си.

3 супени лъжици гел от алое вера

2 супени лъжици розова вода

10 капки масло от сладък бадем или арганово масло

30 капки етерично масло по избор – тамян, лавандула, дъхаво мушкато, сандалово дърво, роза

Смеси съставките в купа или директно в стъклено шише. Разклати (или разбъркай) енергично. Използвай като серум за лице два пъти на ден.

Тоник за стягане на кожата

Подходящ е както за зряла, така и за мазна кожа. Помага за намаляване на излишния себум, тонизира кожата, стяга я и я повдига. Освен това ухае доста освежаващо!

30 милилитра розова вода

12 капки етерично масло от лавандула

1 чаена лъжичка гел от алое вера

Изсипи розовата вода в шише със спрей. Добави 12 капки етерично масло от лавандула и гела от алое вера. Внимателно разклати шишето, за да комбинираш съставките. Напръскай лицето и шията след почистване.

Серум от сандалово дърво за изглаждане на бръчките

Обичаме комбинацията от кокосово масло и сандалово дърво. Напомня ни на топли мъфини за закуска! Добавянето само на малко роза придава красиво женствено докосване. А маслото от шипка е едно от най-добрите масла против стареене с ефирна консистенция и стягащо действие върху кожата.

20 милилитра масло от шипка

20 милилитра фракционирано кокосово масло*

9 капки етерично масло от сандалово дърво

6 капки етерично масло от роза

*Забележка: Внимавай с кокосовото масло, ако си с мазна, предразположена към акне кожа. То има свойството да запушва порите. Можеш да замениш с масло от жожоба. А ако използваш само жожоба, вместо шипка можеш да си направиш дневен серум. Ако използваш само масло от шипка, използвай за вечерен серум.

Смеси всички съставки в стъклено шише, като последно добавиш етеричните масла. Препоръчително е шишето да е от тъмно стъкло. Ако е от светло, го съхранявай на тъмно. Разклати енергично, за да се смесят маслата. Нанасяй всяка вечер преди лягане върху почистено лице. Капвай по 4 капки от този серум на пръстите на ръцете. Разтъркай добре и нанеси върху лицето и шията. Остави да попие.

Крем за лице против стареене за суха кожа

Използвай като нощен крем за допълнително подхранване и овлажняване. За здрава, сияйна, мека и еластична кожа!

60 милилитра масло от карите (ший)

20 милилитра кокосово* масло

20 капки етерично масло от дъхаво мушкато

9 капки етерично масло от тамян

6 капки етерично масло от смирна

Разтопи маслата от карите и кокос на водна баня. Разбъркай, за да се смесят добре. Добави и етеричните масла. Разбъркай отново. Прехвърли в чист съд от стъкло. Нанасяй малко количество върху лицето си преди лягане.

*Забележка: Внимавай с кокосовото масло, ако си с мазна, предразположена към акне кожа. То има свойството да запушва порите. Можеш да замениш с масло от жожоба.

Бонус рецепта!

Пилинг за лице с ботокс ефект

1 супена лъжица сода за хляб

½ супена лъжица английска сол

½ супена лъжица суров мед

1 капка етерично масло от лавандула

1 капка етерично масло от тамян

Смеси содата, английската сол и меда. Консистенцията е като на паста. Добави по една капка от етеричните масла. Постави топла кърпа върху лицето си. Разнеси нежно по лицето, като използваш малки кръгови движения. Бъди нежна с кожата си! Остани с ексфолианта за 3 – 5 минути, след като приключиш с масажа. Това е важно, за да успее да премахне напълно мъртвата кожа по лицето, а и да дадеш време на етеричните масла да сбъднат своята магия. Изплакни с топла вода.

Лицето може да остане малко зачервено след измиването, но това ще отмине. Използвай този скраб не повече от 1 – 2 пъти седмично. Той е алкален, така че за да изравниш pH на лицето си, е добре да го напръскаш с розова вода след това. Това ще балансира кожата ти по естествен начин.

Приятно разкрасяване от нас.
Не пропускай и новата ни статия за “6 рецепти за домашен серум за очи” плюс още четири начина да се погрижиш за околоочния си контур у дома.

Следи сайта и Фейсбук страницата ни за нови интересни и полезни статии 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed