Наближава първият учебен ден. През новата учебна година и учениците, и родителите ще са поставени пред серия изпитания и все още не е ясно през какви препятствия и перипетии ще се наложи да преминем. Ние обаче продължаваме да сме оптимистично настроени и се надяваме, че всичко ще мине… почти като по мед и масло. Но все пак ние във „Вдъхновения“ обичаме да сме подготвени за всякакви сценарии. Обикновено практиката показва, че се случват само по-добрите. Много ни се иска и ти да повярваш в това и да се убедиш на практика, че така се случва и в ежедневието.

От личен опит знаем, че за всяка майка на първо място е спокойствието и здравето на децата ѝ. А ние сме наясно, че спокойствието на детето е пряко свързано със спокойствието на мама. И предвид напрегната обстановка в страната в момента ти предлагаме няколко варианта за подпомагане на спокойствието да възтържествува.

Днес ще ти покажем как можеш да помогнеш на себе си и на детето си да преодолеете тревожността и стреса и да преминете малко по-комфортно през периода на адаптация.

Разбира се, тук на помощ ни идва ароматерапията като един от най-ефективните методи за справяне с емоционалните състояния. Ще ти представим 6 масла, които е добре да имаш у дома за тази цел.

Осигури си поне едно-две от тях, за да си подготвена. А в края на статията ще научиш и как можеш да ги прилагаш.

На първо място започваме с лавандула –  безспорно най-мощното и ефективно масло за успокоение!

Лавандула

Стимулира лимфната система, облекчава претоварването на организма и улеснява производството на бели кръвни клетки. Бори се с ефектите на стреса, използва се при тревожност, депресия, обща слабост, раздразнителност, сърцебиене. Регулира нервната система, действайки отпускащо върху физиката и психиката. Помага при болки от общ характер, ревматизъм, мускулни разтежения, главоболие, болки в ушите, мигрена. Стимулира регенерацията на кожните клетки, използва се при изгаряния, рани, белези, язви, акне, ухапвания от насекоми. Лекува всякакви оплаквания, свързани с дихателните пътища, грип, инфекции на носа и гърлото. Облекчава коликите, предизвикани от газове, и нарушеното храносмилане. Полезно масло с общо действие. Когато се чудите какво масло да използвате, изберете това от лавандула. То усилва действието на другите масла, с които се смесва.

Свойства: Аналгетично, антидепресантно, бактерицидно, отбъбващо, успокояващо, балансиращо, спазмолитично, диуретично, антибиотично, седативно, противовъзпалително, фунгицидно, нормализиращо.

Смесва се с: повечето масла, особено тези от лайка, иланг-иланг, резене, хвойна, майорана.

Противопоказания: Няма. Ниското му ниво на токсичност го прави идеалното етерично масло за деца.

Иланг-иланг

Регулира сърдечната дейност и може да се използва за забавяне на ускореното сърцебиене (тахикардия). Помага за понижаване на високото кръвно налягане. Също така може да забави бързото дишане (хиперпнея) благодарение на седативното си действие върху автономната нервна система. Иланг-иланг се употребява при тревожност, шок, страх или силен гняв; действа много успокояващо след емоционално разстройство, което може да е причина за гореспоменатите физически симптоми. Етеричното масло от иланг-иланг може да успокои човек по време на тежка загуба на близък. Маслото от иланг-иланг е подходящо за нанасяне върху корема при гастроентерит и други храносмилателни разстройства, включително такива, които може да възникнат поради нервно или емоционално разстройство. Има свойството да извлича нечистотии и да лекува мазна и задръстена от токсини кожа. Балансира секрецията на себум и също може да бъде от полза за суха кожа. Влияе добре при безсъние, нервна депресия, ниско самочувствие. Отпуска напрегнатите в резултат на стрес мускули.

Свойства: Има антисептично, балансиращо и успокояващо свойство, действа като антидепресант, влияе седативно и отпуска.

Смесва се с: повечето етерични масла, най-вече пачули, сандалово дърво, бергамот и лимон.

Противопоказания: Няма. Въпреки това, ако се прилага в твърде висока концентрация за твърде дълго време, може да предизвика гадене и/или главоболие. Винаги трябва да се използва според препоръките.

Роза

Успокоява нервната система, употребява се при напрежение, стрес, умора, летаргия, пептични язви и сърдечносъдови заболявания, породени от стрес.

Прилага се при суха, чувствителна или старееща кожа, при зачервяване и възпаление, лекува капилярните мрежи.

Свойства: Действа като антидепресант, афродизиак, балансира, регулира, има астрингентен, антисептичен, ободряващ и тонизиращ ефект.

Смесва се с: много масла, особено от сандалово дърво, тамян, пачули, меча стъпка.

Противопоказания: Няма. Смята се за най-малко токсичното от всички етерични масла. Да са прилага според препоръките.

Маточина

Успокоява и ободрява, използва се при истерия, напрежение, шок, свръхчувствителност, паника, тревожност, стрес. Тонизира сърцето, забавя пулса, прилага се при сърцебиене, високо кръвно налягане, успокоява учестеното дишане. Улеснява храносмилането, намалява газовете, облекчава диарията, болките в стомаха, морската болест, повръщането и гаденето.

Лекува алергии, независимо дали на кожата или на дихателната система, използва се при екзема (в ниска концентрация), астма и кашлица. Маточината действа хлаждащо

в случаи на треска и предизвиква леко изпотяване, ценна е

при настинки и грип. Действа добре при главоболие, мигрена и повишена температура.

Свойства: Действа противовирусно, облекчаващо, успокояващо, антидепресантно, спазмолитично и антипиретично, подобрява настроението.

Смесва се с: роза, нероли, дъхаво мушкато, лавандула.

Противопоказания: Да не се използва по време на бременност. Да не се използва върху чувствителна кожа.

Да се прилага в ниска концентрация.

Жасмин

Действа предимно на емоционално ниво и има изключително висока стойност при психологични и психосоматични проблеми. Използва се при депресия, тъга, апатия,

студенина, срамежливост и неувереност.

Като цяло предизвиква еуфория и подобрява настроението, като в същото време успокоява и уравновесява. Маслото от жасмин е прекрасно за грижата за кожата.

Може да се употребява и при някои респираторни проблеми, катарални възпаления, кашлица, бронхиален спазъм и затруднено дишане, особено когато тези състояния са на нервна почва.

Свойства: Жасминът е антидепресант, има седативен ефект, предизвиква еуфория, подобрява настроението, действа антисептично, релаксиращо, загряващо.

Смесва се с: роза, нероли, сандалово дърво, портокал, кипарис.

Противопоказания: Избягвайте употребата на жасмин по време на бременност, защото може да предизвика контракции на матката. Препоръчва се и  по време на раждане.

 

И за финал, макар действието им да е по-скоро ободряващо, тонизиращо, можеш да използваш и всякакви масла от цитруси. Те значително подобряват настроението. За успокояване на нервност и напрежение обаче е препоръчително да ги комбинираш с някое от гореизброените масла. Иначе при умора и лошо настроение безспорно са най-добрият избор.

Как да приложиш маслата?

Повече за приложението на ароматерапията можеш да прочетеш в книгите ни по темата. Разгледайте ги тук. А тук може да видиш и нашите специални пакетни предложения с подарък рол-он.

Най-добрите книги за ароматерапия
Най-добрите книги за ароматерапия. Разгледай подробно.

 

Изброените до тук масла можеш да се използваш по следните начини:

Масаж. Разредени в базови масла. Точната концентрация според възрастта на детето може да провериш в книгите „Ароматерапия за детско здраве“ и „Лечебната сила на етеричните масла“.

Дифузиране. За целта ще ви е необходим дифузер. Използвайте според инструкциите на производителя.

Директно вдишване – от инхалер, от ръка, директно от шишенцето. Внимание! Ако изберете този метод, направете го вие, не оставяйте детето да вдишва етерични масла само, освен ако не сте му направили правилно дозиран инхалер. Повече за това как можете да го направите и как да го дозирате спрямо конкретната възраст на детето можете да прочетете в книгата „Ароматерапия за детско здраве“.

Вана – отново добавете избраното етерично масло, но разредено в базово. Една чаена лъжичка от разредения разтвор ще е достатъчна!

В спрей за тяло. Конкретни рецепти можеш да намериш в книгите или статиите ни, посветени на ароматерапията.

Рол-он. Нашият специален стъклен рол-он с бамбуково покритие, което предпазва маслото от пряка слънчева светлина, но и шишенцето от счупване, е изключително подходящ и за малчуганите. С него няма да се налага да внимават да не го счупят. А и мама може да е спокойна, че няма да се разиграят никакви батални сцени :).  Можеш да закупиш рол-она тук или да го вземеш като подарък към някой от пакетите ни за ароматерапия.

Това е от нас. Ако имаш въпроси, не се колебай да ни ги зададеш.

Пожелаваме ти една спокойна, усмихната и успешна учебна година!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed