Ароматерапия при ограничен бюджет

Автор: Александра Табакова

aromatherapy-on-a-budget

Александра Табакова е част от екипа на „Вдъхновения“ почти от самото начало. Една от областите, в които специализира, е ароматерапията. Ето защо тя е участвала в работата по всички книги на тази тематика на издателството:

lechebnata-sila-na-eterichnite-maslaem-za-chrevno-zdravearomaterapia-za-detsko-zdrave600-aromaterapevtichni-receptidomashno-spa-studio

 

 

 

 

Освен ентусиаст ароматерапевт, преводач и редактор Александра е и майка на две деца и страстен привърженик на прилагането на естествени решения винаги, когато това е възможно. В допълнение, както тя самата обича да се шегува, габровската ѝ душа не ѝ позволява да прави излишни харчове, ако може да го избегне.

Ако искаш вярвай, но когато за пръв път научих за ароматерапията, ми беше нужна повече от година, за да се реша да пробвам това „скъпо удоволствие“. По принцип винаги предпочитам естествените натурални продукти пред синтетичните такива, но специално етеричните масла ме плашеха с високите си цени. Е, за щастие, в крайна сметка се престраших да опитам и сега, няколко години по-късно, съм толкова напреднала в икономичната употреба на етерични масла, че мога дори да ти дам няколко съвета как да прилагаш ароматерапията в ежедневието си, без да се разориш, ако си средностатистически човек с нормални доходи.

Правило № 1. Започни на дребно с ароматерапията

Когато започвах да експериментирам с маслата, едно от първите, които си купих, беше това от риган. Бях чела много за естествените му антибиотични свойства и бях убедена, че с моите боледуващи деца това масло ще ми е жизненонеобходимо. Впоследствие обаче установих, че изпитвам някаква съпротива към употребата му при децата и все минавахме и без него. Така за първата година бях използвала не повече от 1 милилитър етерично масло от риган. За сметка на това обаче през същия период вкъщи изхабихме цяло 15-милилитрово шише лавандулово масло. То се оказа любимото ни и най-често прилаганото.

Ако проявяваш някакъв интерес към ароматерапията, вероятно вече си разбрала, че тя може да бъде относително скъпо удоволствие. Да, на пазара действително има и доста по-евтини масла, но в общия случай те са много далеч от истинските качествени продукти, които бихме искали да използваме за себе си и семействата си. Безспорен факт е, че висококачествените етерични масла са скъпи. Как тогава да си ги позволиш?

Има един лесен и достъпен начин да прилагаш ароматерапията при ограничен бюджет – започни с малки количества. Почти всички производители на етерични масла предлагат мостри (тестери) от по 1 и 2 милилитра. Нерядко се срещат и 5-милилитрови шишенца. А някои дистрибутори могат и да ти отлеят малко количество масло за проба. Аз те съветвам да се спреш на пет до десет  масла, с които би искала да започнеш, и да си вземеш по няколко милилитра от всяко, вместо да инвестираш в по-големите 15-, 20- или дори 30-милилитрови шишенца. Така ще си осигуриш многообразие от варианти за комбиниране в блендове. С времето ще установиш кои са най-предпочитаните от теб етерични масла и ще се запасиш с по-големи количества от тях. Тази стратегия ще ти даде и възможност да изпробваш повече масла за по-кратко време.

Правило № 2. Пазарувай локално

Знаеш ли, че розовото масло е едно от най-скъпите етерични масла в ароматерапията? А чувала ли си, че България е традиционен и водещ производител на розово масло от векове? Не може да не си чувала. Със сигурност знаеш също така, че всеки местно произведен продукт е по-евтин от вносната му алтернатива (най-малкото защото се спестяват разходите за транспорт). Ако искаш да спестиш малко пари за етерични масла, си струва да разгледаш българските производители и дестилерии и да пробваш някои местни продукти. Не е за пренебрегване и факта, че купувайки от български производител, подкрепяш родното производство и икономика. А в България вече се дестилира не само розово масло, но и доста други масла. Ако не успееш да намериш каквото търсиш или пък не се доверяваш на „всичко българско и родно“, пазаруването от чужбина си остава добър вариант – тогава просто спазвай първото правило.

Правило № 3. Базово спестяване

Етеричните масла безспорно са основният компонент в ароматерапията, но тя не може да се прилага безопасно и ефективно без още една ключова съставка – базовите масла. Повечето от големите производители на етерични масла предлагат и базови масла (най-често само фракционирано кокосово масло, но някои поддържат сериозен асортимент). За съжаление обаче, цените им също са високи. Какво да направиш тогава? Много просто – купувай по-достъпни базови масла. У нас вече е пълно с магазини за здравословни храни и козметика, включително и био, някои от които с дългогодишна история. Въпрос буквално на минути е да намериш поне три места, от които можеш да си купиш бадемово масло, масло от карите или масло от жожоба на прилична цена. Друг добър вариант е да използваш по-евтини, годни за консумация базови масла, които да влагаш и в готвенето. Такива са зехтин екстра върджин, кокосово масло, олио от гроздови семки и други.

Правило № 4. Направи си сам(а)

Освен базовите масла, за да прилагаш ароматерапията у дома, понякога ще са ти необходими и по-„екзотични“ съставки, като инфузии (или инфузирани масла), тинктури, флорални води, хидрозол и др. Разбира се, винаги можеш да си купиш готови, но аз ти предлагам да опиташ да си ги приготвиш сама. Огромна част от най-често използваните за тази цел растения се срещат и у нас: лавандула, мента, мащерка, невен, босилек и други.

Знаеш ли, че етеричното масло от маточина е изключително скъпо, по-скъпо дори от розовото? А знаеш ли, че можеш сама да си приготвиш инфузия от маточина, която е изключително ефективна при херпес? Друго много полезно съкровище е инфузираното масло от невен, незаменимо в лечението на рани, порязвания, кожни раздразнения и какво ли още не. Повече информация и рецепти за домашно приготвяне на инфузии, тинктури и други домашни лечебни средства ще откриеш в книгите ни „Ароматерапия за детско здраве“ от Валери Ан Уорууд и „Супербилките адаптогени“ от Рейчъл Ландън, която предстои да излезе скоро.

Правило № 5. Образовай се

Както казва д-р Джош Акс, не е необходимо медицината да бъде толкова сложна. Не е нужно здравето и излекуването да са така неуловими. Трябва просто да отключиш мощта на растенията, за да можеш едновременно да опростиш живота си и да се наслаждаваш на повече здраве и щастие за теб и семейството ти. Звучи наистина лесно.

Ако обаче си започнала да се задълбочаваш в ароматерапията, вероятно си се сблъскала с това, което наричам „противоречието на дозировките“. Аз самата установих, че за едно и също етерично масло при едно и също приложение различни специалисти препоръчват употреба на количества, които варират в много широки граници – например от 1 до 25 капки! Личното ми мнение е, че голяма част от тях са добронамерени и наистина вярват, че по-високата доза ще гарантира по-силен ефект. Проблемът в това обаче е, че освен по-скъпо, предозирането с етерични масла може да бъде дори опасно, особено когато се отнася за деца.

Как да отсееш правилните препоръки от грешните? Много просто – довери се на специалистите. Издателство „Вдъхновения“ подбира книги от водещите ароматерапевти в света, които издава на български език, за да можем всички ние да имаме достъп до насоките за безопасна и ефективна употреба на етеричните масла. Съветвам те да си избереш една, две или повече книги и да се запознаеш с препоръчваните разреждания, преди да започнеш да експериментираш. И не забравяй, че когато става дума за етерични масла, и съвсем малко количество върши голяма работа.

Aromaterapiq-Recovered

Правило № 6. Не плащай за марки

Големите компании производителки на етерични масла предлагат и редица други продукти на своите клиенти. От една страна, това е изключително удобно – пазаруваш всичко на едно място. От друга обаче, твърде често брандираните аксесоари излизат няколко пъти по-скъпо от тези без лого. Аз самата установих, че мога да си купувам много от необходимите ми материали от различни интернет сайтове, необвързани с марки масла. По този начин се снабдявам с празни стъклени шишенца с капкомер, дървени кутии и несесери за съхранение на шишенца с етерични масла и празни шишета, кутии и тубички за готовите козметични продукти (шампоани, лосиони, кремове, мехлеми, балсами, спрейове). Дори малките кръгли лепящи етикетчета с имената на етеричните масла си купувам за жълти стотинки.

Стъклените шишенца с рол-он накрайник на големите компании също са неоправдано скъпи, а са една от най-използваните стоки у дома. Алтернативата са стъклените рол-они, продавани по магазините за здравословни храни и козметика или онлайн. А ако искаш на практика вечно, нечупливо, но и много стилно решение, разгледай стъкления рол-он с бамбуково покритие на „Вдъхновения“.

Правило № 7. Рециклирай

Като продължение на горното правило искам да кажа още няколко думи за различните съдове, в които съхраняваме ароматерапевтичните си продукти. Такива са не само популярните шишенца от тъмно стъкло с капкомер, но и всички рол-они, шишета с пулверизатор, шишета с помпа, кутийки, тубички и бурканчета.

  1. На първо място: Важно е да избираш преди всичко стъклени опаковки (етеричните масла може да разядат пластмасата и някои метали, което може да доведе до „изтичане“ на вредни съставки в готовия бленд). Изключение може да направиш само за продуктите, които ще използваш в банята (шампоани, балсами, душ гелове и т.н.), тъй като там опасността от изпускане е повишена. Все пак не забравяй да се увериш, че пластмасата, която използваш, не съдържа бисфенол А (BPA).
  2. На второ място: Съдовете за съхранение трябва задължително да са непрозрачни, за да защитават продукта от слънчевата светлина. Най-удачни в това отношение са кехлибареното или кобалтовото стъкло, но може да се спреш и на боядисани варианти или такива с допълнително покритие.
  3. На трето място: Плътното затваряне е жизненоважно за всички продукти, съдържащи етерични масла – в противен случай рискуваш окисляване и разваляне на приготвеното с много труд.

Изглежда прекалено, нали? Не и ако ти предложа поредното лесно решение: рециклирай. Когато си изхабила приготвения за конкретен случай рол-он, просто почисти шишенцето щателно и го използвай отново. За целта го разглоби, накисни всичките му части в гореща сапунена вода за няколко часа и изплакни обилно с топла вода. Ако е необходимо, повтори процедурата. По същия начин можеш да използваш повторно и опаковките от други продукти, които си купувала: кремове, лосиони, мехлеми и т.н. Просто се увери, че опаковката отговаря на горните изисквания и я почисти щателно.

Правило № 8. Не изхвърляй пари

Случвало ли ти се е да си приготвиш прекрасен крем или лосион с етерични масла, след което да се наложи да го изхвърлиш, защото се е развалил, преди да успееш да го използваш всичкия? Ужасно! Как да предотвратиш подобни неприятни инциденти?

Първо, внимавай с количествата. Вероятно имаш представа какво количество крем за лице например използваш за месец – старай се да се придържаш към него. Ако правиш даден продукт за първи път, опитай с малка доза. Така няма да загубиш много, дори и да не ти хареса.

Второ, съхранявай правилно. По-нагоре обясних в какви съдове е добре да държиш готовите продукти. Същото важи и за етеричните и базовите масла. Дръж всичко на тъмно, сухо, хладно място. Хладилникът е чудесно решение, особено през лятото, но имай предвид, че ако ползваш дадено масло ежедневно, честата смяна на температурата може да ускори развалянето му. В такъв случай отлей някакво количество в по-малко шише, което да държиш подръка, а остатъка съхранявай в хладилник.

Трето, консервирай. Сигурна съм, че косата ти лекичко се изправя при звука на думата „консервант“, но не бързай. Трайността на всеки продукт може да бъде удължена и по естествен път, без да се използват синтетични и вредни вещества. Когато става въпрос за козметични изделия, приготвени с етерични масла, отлично натурално решение е витамин E. Може да използваш капсули за пиене, като ги пробиеш и отцедиш съдържанието им. А може да си купиш и течен витамин E, който да влагаш на капки. Допълнителният бонус е, че този витамин има благотворно действие върху кожата, косата и ноктите. Като алтернатива може да разгледаш и другите натурални консерванти, които се предлагат в био магазините.

Правило № 9. Работи многопосочно

Случвало ли ти се е да си купиш скъпо етерично масло, а да се окаже, че просто няма за какво да го използваш? Без значение дали причината е, че ароматът му не ти допада, че не си запозната с приложенията му, или че не се съчетава добре с останалите масла, които имаш, не е разумно да оставиш дадено етерично масло да се развали и да го изхвърлиш, без да си се възползвала от предимствата му.

Ето защо искам да ти дам кратък списък с интересни приложения на етеричните масла, за които вероятно не си се сетила. Това са начини, по които може да използваш практически всяко масло от ароматерапията:

  • Ароматизиране на пране

Капни няколко капки етерично масло върху парче плат, вълнена топка за сушилня или дървено топче за ароматерапия и ги постави в сушилнята, когато сушиш прането. Ще се изненадаш от мекотата и аромата на изсушените дрехи.

  • Почистване на дома

Етерични масла може да добавиш към практически всеки почистващ препарат, независимо дали си го купила, или си го приготвила сама. Особено ефективни са маслата в обезмасляващите препарати, в спрейовете за повърхности, в перилните препарати и сапуните, в препаратите за почистване на стъкла и в спрейовете против мухъл и плесени. Ако имаш нужда от идеи и рецепти, ще намериш много такива в „600 ароматерапевтични рецепти за красота, за здраве, за дома“ от Бет Джоунс.

  • Ароматизиране на кофите за боклук

Достатъчно е само да капнеш няколко капки етерично масло върху топче памук или салфетка и да го поставиш на дъното на кофата за боклук, за да елиминираш неприятните миризми.

  • Борба с вредители

Може би ще се изненадаш, но почти всяко етерично масло има силата да отблъсква един или повече видове насекоми. От „Лечебната сила на етеричните масла“ на д-р Ерик Зелински ще научиш как можеш да се справиш с комари, бълхи, кърлежи, мравки, въшки и всякакви други гадинки. Етерични масла може да използваш дори и за растителна защита – така ще си осигуриш своя собствена био продукция, ако отглеждаш плодове или зеленчуци.

  • Кулинарна употреба

Е, това едва ли ще е шокираща новост за теб. Със сигурност си готвила поне веднъж с някое от по-ароматните масла, като лимон, портокал или канела. Все пак искам да ти обърна внимание, че освен невероятен вкус и ухание, етеричните масла могат да придадат на ястията ти и лечебни свойства. Повече по този въпрос, както и голямо количество бонус рецепти с етерични масла, ще откриеш в книгата „Етерични масла за по-добро чревно здраве“ от д-р Ерик Зелински.

aromatherapy-on-a-budget-2

 Вече няколко години се придържам към тях и смятам, че се справям много добре. Купуваните у дома лекарства, комерсиални козметични продукти и синтетични почистващи препарати са намалели няколко пъти. Здравето на цялото ми семейство се е подобрило значително благодарение на ароматерапията. Същевременно семейният бюджет не само не е изтънял, а напротив – остават пари и да се „поглезим“ с някои не толкова необходими масла, които внасят радост и приятен аромат у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed