Барбекю кюфтета със сотирани зеленолистни зеленчуци

barbekyu-kyufteta

Продукти за 4 порции Барбекю кюфтета със сотирани зеленолистни зеленчуци:

  • ½ килограм смляно говеждо месо
  • 1 голямо яйце, разбито
  • 2 супени лъжици бадемово брашно
  • морска или розова хималайска сол на вкус
  • черен пипер на вкус (ако ти понася)
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязан
  • 1 чаена лъжичка сушена мащерка
  • 2 супени лъжици кокосово масло, разделени
  • ⅓ чаша доматена паста
  • 2 фурми без костилка
  • 2 супени лъжици кокосови аминокиселини
  • 2 супени лъжици костен бульон
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 4 чаши зелено зеле кейл, нарязано
Ако не обичаш кейл, може да го пропуснеш или да го замениш със спанак. Но имай предвид, че това е добър начин да добавиш зеленолистни зеленчуци към ястията, които в сготвен вид са още по-полезни, защото се усвояват по-бързо.
Начин на приготвяне:

Смеси първите 7 продукта от списъка (говеждото месо, яйцето, бадемовото брашно,  солта, черния пипер, чесъна и мащерката) в голяма купа, след което оформи кюфтенца от получената смес. Загрей половината кокосово масло на умерен огън в голям тиган. Към загрятото масло добави кюфтенцата и запържи всяка страна по 2 минути, докато покафенеят.

Блендирай следващите 4 продукта (доматената паста, фурмите, кокосовите аминокиселини и костния бульон) със сол и пипер в блендер, докато се получи гладка смес. Залей кюфтенцата с така получения сос и намали котлона на слаб огън. Остави да се готви в продължение на 10 минути, докато кюфтенцата са напълно готови.

В отделен тиган загрей на умерен огън останалото количество кокосово масло. Добави кейла и лимоновия сок и разбъркай със сол и пипер. Остави да се готви 10 минути, докато зелето омекне. Сервирай ястието топло заедно с кюфтенцата.


Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:

  1. Здравословното хранене е и вкусно хранене!
  2. Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите: 

Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 2
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Нисковъглехидратно хранене за всеки ден
Спектърът на възпалението – Core4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed