БИОХИМИЯ НА УДОВОЛСТВИЕТО

биохимия-на-удоволствието

Днес, 24-ти май е още един празничен ден в наситената празнична програма на месеца. И точно затова искам днес да споделим още нещо важно за празниците, но и за ежедневието. Споделям малко научна информация от новата книга на д-р Кристиан Нортроп. Темата е удоволствието. И по-точно какво стои на биохимично ниво зад удоволствието.
Искам да ти дам малко повече мотивация по темата: „Защо е важно да си доставяме поне по едно малко удоволствие всеки ден“. Мисля че това е реално изпълним план за всеки. Стига да го постави а цел и фокус, разбира се. Когато говорим за малко, но всеки ден, всеки би могъл да състави един кратък списък с нещата, които го усмихват. Това е и моето предизвикателство към теб.

Направи си план:

  1. Състави списък с нещата, които те радват, усмихват доставят ти удоволствие.
  2. Виж по колко можеш да включиш всеки ден
  3. Проследи да правиш поне по едно през следващите 21 дни.
  4. Потопи се в процеса и запиши резултатите. Те ще са тези, които ще те мотивират да продължиш през останалите дни.
  5. Продължи след тези 21 дни. Ако отметнеш задачите от 1 до 4, то 5 няма да ти се стори толкова трудно.

 

Не случайно в моя Вдъхновяващ дневник за влизане във форма (както обичам да казвам ментална, емоционална и физическа) това упражнение присъства всеки ден. И то е да записваме всеки ден „трите неща, които ме усмихнаха“.  Много пъти съм казвала, но пак да повторя:

Там където насочваме вниманието си, там даваме сила да се увеличава!

Затова избери към проблемите ли ще насочиш вниманието си или към удоволствието и радостта. Ако имаш нужда от инструмент и план за действие – вземи Вдъхновяващия дневник за влизане във форма – емоционална, ментална и физическа и започни да следваш стъпките в него.

 

А сега да минем на темата:

Какво всъщност стои зад удоволствието на биофизично ниво

 

Кратък откъс от книгата „Богините никога не остаряват“. Ако искаш да навлезеш в повече дълбочина => прочети книгата.

 

 

„Клетките в нашите мозъци, кръв, кръвоносни съдове и бели дробове произвеждат сигнализираща молекула или газ, наречен азотен оксид или NO (да не се бърка с диазотен оксид, използван в стоматологията, по-известен като райски газ). Производството на азотен оксид се задейства от:

  • смях,
  • оргазъм или друго изживяване на удоволствие,
  • от консумация на плодове и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти,
  • от медитация и упражнения (азотният оксид действа при усещането за така наречената „еуфория на бегача“).

 

Азотният оксид отпуска стените на кръвоносните съдове, което позволява на съдовете да се разширяват като по този начин се увеличава притока на кръв. Всъщност действието на виаграта е основано на този естествен процес в тялото. Лекарството предизвиква освобождаване на азотен оксид и допълнителният приток на кръв към пениса води до ерекция. По подобен начин нитроглицеринът може да спре сърдечен удар, защото той също освобождава азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и отпуска местата със стеснения.

Усещането от отделянето на азотен оксид продължава само няколко секунди, но това са няколко прекрасни секунди!

Той предизвиква верижна реакция и освобождаването на други химикали в тялото, които също ни карат да се чувстваме добре. Усещаме промяна в енергията си и невероятно усещане за релаксация. След освобождаването му в системата, азотният оксид действа заедно с  антикоагулантите за предотвратяване на инсулти, сигнализира на белите кръвни клетки да се борят с инфекциите и да унищожават тумори, балансира нивата на невротрансмитерите и намалява клетъчното възпаление. Колкото по-често тялото ни създава и освобождава азотен оксид, толкова по-меки, по-гъвкави и по-широки стават кръвоносните ни съдове, защото сме ги научили да се отпускат. Кръвообращението ни се подобрява.  Като казваме „да“ на азотния оксид всъщност подпомагате функцията на тялото и го предпазваме от сериозни заболявания.

Намирам за полезно да мисля за азотния оксид като физическо проявление на същинската жизнена сила (наричана още чи или прана), която вдъхва живот на телата ни. Изследвания на Станфордския университет върху морските таралежи показват, че азотен оксид се освобождава когато яйцеклетката и сперматозоидът се срещнат във върховия момент на творчество. От другата страна на жизнения спектър, хората, които са имали преживявания, близки до смъртта, съобщават, че са видели ярка бяла светлина в момента на смъртта. Това също може да е резултат от приток на азотен оксид. А азотният оксид, който се дава на недоносените бебета, кара белите им дробове да работят, тъй като белодробната тъкан е еректилна по природа.

 

Азотният оксид е като самото дихание на живота. Той кара дори светулката да свети.

 

Изследователят д-р Хърбърт Бенсън, описва азотния оксид като решаващ елемент в това, което е известно като „пиково преживяване“ при изпадане в екстаз. Той обяснява, че това състояние позволява създаването на нови невронни връзки в мозъка. Невронните връзки са пътищата, по които се движи информацията. Възможно е тези промени в мозъка да доведат до изграждането на нови навици на съзнанието. Както казва Бенсън, азотния оксид е „биологичен механизъм, който по някакъв начин обхваща динамиката на човешката вяра, творческия процес, същността на физическата и умствената дейност и дори духовните преживявания.“

Гневът, страхът и скръбта намаляват нивата на азотен оксид в тялото.

 

Ако ендотелната обвивка на нашите кръвоносни съдове е била увредена от свободни радикали, отделени вследствие на стрес и токсини в организма, тялото ни не може да освободи достатъчно азотен оксид, за да намали действието на свободните радикали и увреждането на тъканите. Механизмът на азотния оксид е своеобразен цикъл с положителна обратна връзка:  колкото повече се отделя, толкова по-лесно е за тялото да го създава. Удоволствието води до повече удоволствие. Животът сам се обновява, докато гневът, страхът и мъката го изсмукват от нас.

За да бъдем вечно млада и здрава богиня, трябва да се научим да развиваме способността си да изпитваме емоции като радост и състрадание. Да се освобождаваме от мъка и негодувание и да си позволим да изпитваме справедлив гняв, когато е нужно. Например, ако видиме някой да наранява животно или дете и се застъпим за невинното същество, ние допринасяме за здравето и благополучието си (стига да сме във физическа безопасност, когато се изправяме срещу насилника). Най-лошото нещо, което можем да направим за себе си, е да се оставим на разрушителните емоции.

 

Биохимията на удоволствието може да противодейства на биохимията на стареенето

 

Азотният оксид е невротрансмитерът, който повишава и балансира нивата на всички останали:

  • ендорфини,
  • допамин,
  • серотонин,
  • окситоцин (свързващ невротрансмитер, освобождаван по време на кърмене, оргазъм или дори когато се наслаждаваме на нечия компания),
  • ДМТ, който се синтезира в епифизната жлеза в мозъка и вероятно влияе на сънищата.

Въпреки че сме склонни да мислим, че невротрансмитерите се генерират и използват само в мозъка, те всъщност могат както да се произвеждат, така и да се приемат от други клетки в тялото ни. Червата произвеждат повече серотонин, отколкото мозъкът! Това се дължи до голяма степен на огромния брой полезни бактерии, които живеят в така наречения микробиом. Висцералната негативна реакция към нещо се изразява в невъзможността да го „преглътнем“ – това е в резултат от изпратеното от нашите невротрансмитери съобщение: „това не е добре за мен“. И обратното, можете да почувстваме топло, щастливо усещане в корема си, когато невротрансмитерите, които влияят на настроението, се отделят в резултат на положително преживяване, мисъл или чувство. Идеята е да създадем това топло усещане чрез емоционалното изживяване на истинско удоволствие, което поддържа нашето благосъстояние, здраве и младост.“

 

Е, струва си да положим усилия да си доставяме повече удоволствие, нали.

Ако искаш още информация за допълнително мотивиране или план за действие, не пропускай новата ни книгаБогините никога не остаряват“.

Ако ти е интересна темата за серотонина, който се синтезира в червата и как си говорят нашия мозък и нашият микробиом не пропускай тази книга.

 

Ако имаш нужда от персонален и бюджетен треньор за влизане във форма – емоционална, ментална и физическа…

Вземи твоят „Вдъхновяващ дневник за влизане във форма“ и започни да го попълваш още днес!

Знам какво си казваш: “Имам много дневници вече и не ги попълвам”. Ключът тук е да го оставиш на нощното си шкафче, а не в библиотеката! И да го отваряш всяка сутрин и всяка вечер. Изисква само 10 минутно усилие, но те пренася в друга вселена!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed