fbpx

Веган тиквен пай

Както пожелахте, споделям моята любима версия на класическия тиквен пай. Рецептата е здравословна, веган и с минимално количество захар. Важно е да споделя, че ако тиквата е изпечена на фурна, на ниска температура запазва по-голямата част от сладостта си. За целта – изпечи я на 180 градуса за около 40 минути. Ако кремът не е достатъчно сладък според твоя (или на семейството ти) вкус, добави още 40-50 грама мед. Но както много пъти съм споделяла, вкусът се възпитава, затова пробвай първо по-малко сладкия вариант.

Класическия американски пай се сервира само с разбира сметана. Но според мен, спокойно можеш да развихриш кулинарните си идеи тук и да го украсиш по твой вкус и предпочитание. В края на рецептата давам няколко идеи. Можеш да избереш от тях или да приложиш своя любим вариант.

 

За блата:
  • 80 грама кокосово масло (разтопено)
  • 60 грама кленов сироп (или друг натурален подсладител)
  • 160 грама кокосово брашно
  • 20 милилитра вода
За крема:
  • 500 г печена тиква, важно е да не е на стайна температура
  • 100 г мед
  • 50 г течно кокосово масло
  • 1 чаена лъжичка подправка за тиквен пай
  • 1 супена лъжица лимонов сок за стабилизация на оранжевия цвят

Как да направиш домашна подправка за тиквен пай? Виж нашето предложение тук.

spice-for-pumpkin-pie-fb
Варианти за поръсване – избери една или максимум 2 опции
  • 100 г орехи нарязани на по-едро
  • 60 грама разтопен шоколад. Аз използвам натуралния шоколад на Yummy Natural. Можеш да го видиш тук.
  • 50 грама счукани какаови зърна
  • 100 грама бита кокосова сметана (или млечна, ако предпочиташ и не държиш па да е веган!)
  • 1 – 2 чаени лъжички от подправката за тиквен пай. Използвай за допълнителен вкус и украса.

 

Начин на приготвяне:

Подготовка на блата:
  1. Загрей фурната на 200º C.
  2. Подготви форма за торта с диаметър 24 или 26 см. Ако е по-малка, просто паят ще стане по-висок. Ако е по-голяма обаче, ще стане прекалено нисък. Ако формата ти е по-голяма, увеличи дозата.
  3. Смеси всички течни съставки за блата. Добави кокосовото брашно и разбъркай. Трябва да работиш много бързо, защото кокосовото брашно е силно хигроскопично и бързо ще поеме течните съставки.
  4. На дъното на формата сложи хартия за печене и изсипи сместа за блата. Заравни хубаво. Трябва да притиснеш много силно, за да стане хрупкава, равномерна бисквитка. Изпечи за 10-ина минути в предварително загрятата фурна и остави блата да изстине.
Приготвяне на крема:
  1. Тиквата трябва да е топла или на стайна температура! Ако е студена, кокосовото масло става на малки бели топчета. Не се смесва добре и това се отразява и на вкуса, не само на вида на крема.
  2. Към тиква добави меда, подправките, лимоновия сок и кокосовото масло. Разбий ги с миксер или в блендер.
  3. Залей изстиналия блат с крема. Заравни го добре. Поръси с  избраните варианти за поръсване.
Избери ги спрямо своите вкусови предпочитания и нещата, с които разполагаш.
Добри комбинации са:

 

  • Любимата ми – счукани какаови зърна и кокосова сметана. Разпръсни равномерно какаовите зърна и сложи по една топка кокосова сметана в най-широката част на всяко парче пай.
  • Натрошени орехи и натурален шоколад
  • Поръси щедро с натрошените орехи. Маркирай парчетата пай с нож. Отгоре поръси с разтопен шоколад. Идеята е шоколада д не е разпределен равномерно, а на спирали. Така ще можеш да срежеш парчетата по-лесно.
  • Можеш да оставиш пая и така – без поръска. Или да използваш само една от изброените опции.

 

Прибери в хладилник за около 30-на минути.

Сервирай с много настроение.

И още една идея за финал.

Изпечи в квадратна форма и разрежи на квадратчета. Може да са по-големи, за да станат на малки пастички. Или по-малки, за да станат като петифури. Ако използваш различни поръски за малките петифури ще спретнеш истинско гурме преживяване с минимални усилия от твоя страна.

 

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню