Грижа за кожата през зимата

grija-za-kojata-prez-zimata-1

Зимният сезон може да се отрази много неблагоприятно върху твоите кожа, коса и нокти. Но преди да посегнеш към готовите козметични продукти, които често съдържат вредни и токсични съставки, ето някои естествени алтернативи за грижа за кожата. Ще разгледаме как можем да се погрижим за кожата си през зимата, ако спазваме режима Ключът към бързия метаболизъм. По-конкретно коя практика, в коя фаза да прилагаме. Но ако не си на този режим, разпредели равномерно предложенията ни, спрямо твоя седмичен график.

 

Тези препоръки могат да се ползват от всички – и жени и мъже, които искат да се погрижат за красотата отвън. Очаквай следващата седмица и препоръки – как да се погрижим за красотата отвътре. И пак повтарям, не е необходимо да сте на режим. Прилагайте усилено през зимата и пролетта, но не пропускайте грижата за кожата и лятото. В статията ще откриеш и множество препратки към други полезни практични наши съвети, рецепти и практики. С тяхна помощ можеш да създадеш истински СПА салон у дома.

Е, да започваме.

 

Хубавата кожа започва отвътре

Здравословната, богата на хранителни вещества диета е основата за блестяща кожа, здрави нокти и копринена коса. Повечето от хората (и по-специално жените) коментират колко невероятно изглежда кожата им, докато правят диетата по Ключът към бързия метаболизъм. Възможно е акнето и пърхотът да изчезнат, а чупливите нокти отново да станат здрави. Здравословните мазнини във фаза 3 помагат и за подобряване на състоянието на сухата коса.

Ако обаче кожата ти се нуждае от допълнителна помощ през зимата, може да подхраниш най-големия орган на тялото си по други начини.

Хидратация, хидратация, хидратация

Пречистваща вода с лимон

 

През зимата сме склонни да пием по-малко вода като цяло. Но когато става въпрос за кожата, това не е никак добре през който и да е сезон. Твоето тяло се нуждае от точно толкова вода през зимата, колкото и през лятото. Стреми се да пиеш по 30 милилитра вода на килограм телесно тегло на ден. Тоест, ако тежиш 70 килограма, трябва да пиеш 70 кг х 0,03 л = 2,1 литра дневно. Ако тежиш 60 килограма, съответно 60 кг х 0,03 л = 1,8 литра вода на ден. Всеки ден! Може да добавяш резени лимон или лайм за разнообразие и лек привкус. Повече от всичко друго пиенето на достатъчно вода ще поддържа кожата ти добре хидратирана, плътна и еластична.

Още идеи как да направиш водата по-вкусна и по-полезна, за да можеш да изпиваш цялото количество вода виж в следващата статия     “Спа вода в шест варианта”

spa-voda-v-shest-varianta

 

Опитай сухо четкане

Трудно е да се подчертае колко чудесен може да бъде този прост процес. Сухото четкане на тялото активира лимфната система, като помага за освобождаването на токсините от тялото. Хейли Помрой препоръчва сухото четкане, особено във фаза 3. Но сухото четкане също е прекрасен и нежен ексфолиант за кожата. Всичко, от което се нуждаеш, е подходяща четка и време за себе си.

Ако комбинираме грижата отвътре с грижа отвън, нещата ще започнат още по-рязко да се подобряват. Предимствата на сухото четкане са, че то ще свали огромна част от мъртвата кожа по тялото ти. В резултат това ще подпомогне детоксикацията на тялото ти, защото знаем, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и като такъв той също участва в ежедневните процеси на детоксикация. Ще подобри и дишането ти (надявам се знаеш, че дишаме и през кожата). И ако си пила достатъчно вода, с нея ще успееш да изхвърлиш повече токсини чрез изпотяването. Ако тренираш редовно, ще засилиш още повече тази детоксикация. След около 4 – 5 дни редовно сухо четкане ще забележиш как кожата ти ще придобие по-мек и гладък вид.

Бонус: така ще подобриш и участъците на тялото с целулит.

Той ще започне да изглежда видимо по-малко и видимо с по-плитки бучки. Ако практикуваш сухо четкане минимум по 4 – 5 пъти в седмицата, храниш се добре, спортуваш, правиш стречинг и пиеш достатъчно вода, ще можеш да се разделиш с целулита за много дълъг период. Ако искаш да засилиш процеса на разграждането му, добави и бленд от етерични масла за след банята. Подходящи са маслата от джинджифил, канела, черен пипер, розмарин, кипарис, хвойна, лимон, горчив портокал. Най-добре е да ги смесиш в кокосово масло, което допълнително ще подпомогне разграждането на мазнините и целулита.

Още за целулита можеш да прочетеш тук 

Важно за целулита + 5 домашни рецепти с етерични масла
Важно за целулита + 5 домашни рецепти с етерични масла

Ето и насоки как и кога да практикуваш сухо четкане.Избери четка от естествен косъм или ръкавица от коноп. Аз използвам четка с много твърд естествен косъм. Ако си начинаеща, започни с по-мека и виж как ще ти се отрази. Премини плавно към такава с по-твърд косъм. Спокойно, продават се във всяка аптека, а вече и в доста козметични магазини.

За повече подробности как да го практикуваш виж в следващата статия

Вземи вана със сода бикарбонат

Хейли Помрой, а и не само тя, често препоръчва да се пият по една или две чаени лъжички сода за хляб, разтворени във вода, като чудесен начин да се подпомогне алкализиране на тялото. Това е особено полезно във фаза 2, когато се консумират много животински протеини, допринасящи за създаването на киселинна среда в тялото.

Но содата за хляб може също така да помогне за детоксикация и алкализиране на тялото ти външно. Разтвори около ¼ чаша сода бикарбонат в гореща вана и се накисни. Освен всичко останало ваната със сода успокоява сърбящата, раздразнена или възпалена кожа. Тя е и чудесна за тези, които се борят с кандида или дрожди. А и след това няма да има остатъци от пяна във ваната.

За още детоксикиращи соли виж тук 

aromatni-soli-za-bania

 

Подари си тропическо преживяване с кокосово масло

Обичам кокосовото масло за готвене, но то също така е чудесно при топикално приложение във всяка фаза от диетата.

Затопли малко кокосово масло в ръката си и го втрий в кожата си след вана или душ. Кокосовото масло попива бързо и не лепне. Прекрасно е като овлажнител за цялата кожа. А и малко количество върши много работа. Няма да ти трябва повече от чаена лъжичка за цялото тяло. Освен това 100% суровото кокосово масло не съдържа химически добавки, аромати или други кожни дразнители.

Ако и ти харесваш кокосвото масло във всесъзможните му приложения можеш да научиш още много по темата  в книгата 

 

Chudoto-kokosovo-maslo

Избирай внимателно козметичните си продукти

Точно както четеш етикетите на храните, които купуваш, така трябва да четеш и етикетите на твоите козметични продукти. Тези с много химически съставки, някои от които вредни, обикновено не са това, което искаш да се абсорбира в кожата ти. Избягвай сулфатите, като натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Тези детергентни съставки създават пенливостта в сапуни, шампоани и пасти за зъби, но те също са ужасни кожни дразнители, които всъщност премахват здравословните мазнини в кожата ти.

И както при храните, избягвай изкуствените аромати и оцветители. Търси истински съставки, които разпознаваш, включително етерични масла и ботанически съставки. Не забравяй, че това, което нанасяш върху кожата си, се абсорбира в нея и в клетките на тялото ти.

Повече за опасната козметика можеш да прочетеш тук:

opasnata-kozmetika

 

 

 

 

1 коментар. Leave new

  • Цеца Вавилонова
    март 4, 2023 11:26 am

    Благодаря за чудесните статии. Полезни, практични и лесни за изпълнение!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed