Важно за целулита + 5 домашни рецепти с етерични масла
Важно за целулита + 5 домашни рецепти с етерични масла

И преди сме засягали темата за целулита: един от вечните проблеми на женската красота. При това няма значение дали сме млади или стари, слаби или малко по-закръглени. Статистически погледнато 90% от всички жени по целия свят имат целулит.

Важно е да знаеш, че той няма нищо общо с възрастта! Целулит се случва да имат както младите момичета, дори преди тинейджърска възраст, така и жени в разцвета на младостта си, както и възрастните дами. А останалите 10%, щастливките, които нямат целулит, също са представителки на различни възрастови групи.

И преди да започнеш да се жалваш, че имаш целулит само защото трябва да свалиш още 2 – 3 килограма, за да си съвсем перфектна, ще ти кажа, че далеч не е така! Има и изключително слаби жени с целулит. Както има и активно спортуващи дами с целулит.

Особено актуален този проблем става през летния сезон, когато идва моментът да се разсъблечем на плажа. Обикновено тогава се втурваме да предприемем някакви мерки. Но нека да сме откровени пред себе си! Няма как да очакваме супер резултат за 2 седмици подготовка „преди морето“. Поддържането на гладката кожа изисква комплексен подход и дълго време работа. Освен това изисква и поддръжка! След като вече веднъж си подобрила състоянието на кожата си, не означава че си спечелила войната! Трябва да продължиш с комплексния подход. Да, разбира се, с много по-ниска интензивност, но все пак трябва да продължиш.

За да успееш да се справиш с упорития целулит е добре да разбереш някои неща, преди да започнеш борбата. Много по-лесно е да се справиш с даден проблем, когато имаш разбирането за това как и защо се появява.

Причини за целулита

На първо място искам да обърна внимание на следното: целулитът все още се третира като козметичен проблем, но не и като медицински. Той обаче може да има връзка и със здравето ти. Наличието на целулит, особено в по-тежка степен, може да се дължи на някой от следните фактори:

1.      Хранене, включващо твърде много рафинирани, хидрогенирани и синтетични храни. Ако се храниш така, то вземи мерки да коригираш това. И не, не прави тази „жертва“ само заради целулита. Той ще се окаже последният ти проблем, следствие от това хранене.

2.      Диета, богата на твърде много нездравословни трансмазнини. И тук важи горната препоръка.

3.  Бавен метаболизъм. Уви, при нас, жените, има повече от 1000 причини за забавяне на метаболизма. С напредване на възрастта отслабва и мускулната ни маса и нещата стават още по-сложни. Но можеш да видиш как да разплетеш този заплетен възел тук .

Ключът към бързия метаболизъм
„Ключът към бързия метаболизъм“ от Хейли Помрой

4.      Дехидратация. Целулитът всъщност представлява проблемни натрупвания (на мазнини, вода, токсини и т.н.) в мастните клетки. Лимфната система не успява да ги раздвижи достатъчно добре. При недостатъчен прием на вода нещата се обострят. Като компенсаторна реакция организмът започва да натрупва още повече неща точно в проблемните ти зони. Ако пиеш много вода, имаш по-големи шансове да подобриш циркулацията в лимфната система и оттам да подпомогнеш „разнасянето“ на натрупванията. А ако включиш и комплексен подход, след месец – два ще забележиш осезаема разлика.

5.      Задържане на вода. Това е типично женски проблем. Причините може да са много, но ще изброя само някои, които си струва да провериш:

◦ дехидратация;

◦ хранителни непоносимости;

◦ нисък или прекалено висок прием на сол;

◦ ПМС, респективно хормонален дисбаланс. Уви, те вървят ръка за ръка. Ако страдаш от ПМС, искам да ти кажа, че не, това не е нормално. Менструацията не трябва да е свързана със страдания. Да, може да е придружена с лек дискомфорт от време на време, като леки болки в кръста и корема, но те трябва да са едва доловими. Ако изпитваш силни болки и се налага да пиеш болкоуспокояващи и/или да си полягваш през тези дни, защото „не издържаш“ на болката, ако има обилно кървене и други по-неприятни симптоми, като подуване и/или болки в гърдите, неконтролируемо желание за сладко и т.н., то е много възможно да имаш и лека или по-тежка форма на хормонален дисбаланс. Ние, жените, сме по-чувствителни и по-предразположени към това. За да знаеш всичко и да си наясно със собственото си тяло, виж прекрасната книга на д-р Сара Готфрид – „Хормонален баланс“.

Хормонален баланс от д-р Сара Готфрид
Книгата „Хормонален баланс“ е за жени на всякаква възраст. Широкоразпространен мит за хормоните е, че няма нужда да се тревожите за тях преди менопаузата.

6.      Подуване на корема. Този проблем говори за небалансиран микробиом. И преди да попиташ, НЕ! Не е нормално коремът ти да се подува след прием на определени храни! Това е признак на нарушения в храносмилането и познай – те не са „нелечими“. Можеш да се разделиш с тях. Виж как да го направиш тук.

Микробиом-диета
Научно доказаният начин за възстановяване на чревното здраве и трайна загуба на тегло! С балансиран микробиом няма нужда да броиш калории, за да отслабнеш.

 

7.      Липса на физическа активност. След 30-ата ни година мускулната ни маса спада с от 3 до 5% с всяка година. И като знаем, че в природата нищо не остава празно, ммм, да, освободеното от тази мускулна маса място се заема от мазнини. А пък както също много добре знаем, 1 килограм мускули има съвсем различен обем от 1 килограм мазнини. Да не говорим, че това оказва влияние и върху костната плътност.

Мога да продължа за ролята на спорта в ежедневието ни, но се надявам, че това ще ти е достатъчно. Само за финал ще ти кажа, че ако едно от оправданията ти е, че нямаш достатъчно енергия, то задължително трябва да започнеш още сега със спорта. Или казано по друг начин, „липсата на енергия е симптом на липса на спорт“. Не винаги, разбира се, защото може да има и други причини, но много често е точно така. Започни с малки стъпки. Дори 5-минутна разходка с по-бърз ход е добро начало. Важното е да е всеки ден и да се стараеш да увеличаваш времетраенето и натоварването постепенно.

8.      Хормонални промени. Вярно е, че целулитът не е пряко свързан с възрастта. За съжаление обаче, колкото повече години минават, с толкова повече неочаквани и очаквани здравословни промени се сблъскваме. Колебанията в хормоналните нива са част от тях. Най-красивата и щастлива хормонална буря е тази на бременността, раждането и кърменето, но след нея неминуемо идват перименопаузата и менопаузата. Наред с известните на всички и често иронизирани симптоми, като чести смени на настроението, горещи вълни и прочие, хормоналните колебания може да предизвикат и обостряне на проблема с целулита, както и някои изненадващи „бонуси“, като умора, напълняване, проблеми с кожата и много други. Добрата новина е, че тези хормонални промени не са доживотна присъда. Прочети повече за това как можеш да възстановиш състоянието си в „Хормонален баланс“ от д-р Сара Готфрид.

6.      Тютюнопушенето задълбочава портокаловата кожа, като също така блокира и производството на колаген. Така че, ако все още пушиш, помисли дали цената (освен твоето здраве и твоята красота) си заслужава.

7.  Висок процент телесни мазнини – без да е задължително, но все пак е фактор. Виж как можеш да подпомогнеш горенето на мазнини по естествен и натурален начин в двете ни статии, посветени на натуралните фатбърнари. Виж повече за натуралните фетбърнъри както и 7 рецепти за натурални фетбърнъри.

8.      Дебелина и цвят на кожата – това също е фактор, който влияе върху честотата и силата на проявление на целулита и макар да нямаме непосредствен контрол върху него, съществуват достатъчно мерки, които можем да предприемем, за да се преборим с досадната портокалова кожа. Виж статията ни за сухото четкане. Един наистина вълшебен метод, с който можеш да постигнеш множество ползи! Освен детоксикация и редуциране на целулита и още – гладка бебешка кожа, в която да се чувстваш наистина удобно!

Какво да направиш?

Преди да си решила, че се опитваме да ти кажем, че целулитът може да е заболяване, да уточним. Не, не ти казваме това. Казваме само, че е добре да провериш горните състояния и/или не особено здравословни модели на поведение, за да си сигурна, че освен за целулита, се грижиш подобаващо и за общото си здравословно състояние.

И последно, преди да преминем към бързите ни рецепти с етерични масла, искаме да ти обърна внимание на още един факт. Запомни го и разбери, че ако искаш гладко дупе  и копринено меки бедра без целулит, трябва да се грижиш за тях.

Никое решение против целулит не е за цял живот!

Така че когато спечелиш битката, не означава, че си спечелила войната. Необходимо е да продължиш да полагаш усилия, за да държиш целулита под контрол и да предотвратиш повторната му проява. За целта е достатъчно да прилагаш следните съвети веднъж седмично или дори два пъти месечно, в зависимост от тежестта на състоянието си.

5 натурални метода за редуциране на целулита

1.      Сухо четкане. Виж как да го приложиш тук . Но преди това искам да ти кажа, че този ритуал има множество ползи. Само една от тях е, че детоксикира организма. Друга – че редуцира целулита, трета – че изглажда фините линии по тялото. Изпълнявай го всеки ден от 5 до 7 – 10 минути. Още след 2 – 3 процедури ще усетиш ефекта върху кожата си. А след още 2 – 3 и върху общия тонус на цялото ти тялото.

2.      Използвай натурални скрабове за тяло 2 до 3 пъти в седмицата. Най-добре е да си ги приготвяш сама у дома. Очаквай нашата топ 5 класация на супер енергизиращи скрабове за тяло. Дотогава можеш да погледнеш и в книгата „Натурална козметика, приготвена у дома “, където ще намериш още много други полезни рецепти и идеи. Ще ти издам и една малка тайна. Работим по нова книга с още над 100 очарователни и вдъхновяващи рецепти за натурална козметика.

Натурална козметика приготвена у дома
„Натурална козметика, приготвена у дома“ от Ани Строул

 

3.      Пий много вода: задължително 2 чаши на празен стомах сутрин и в продължение на деня.

4.      Спорт и активности. Знаеш си! Спортът е здраве! Прави всичко, което ти е приятно. Не робувай на общи модели, моди и тенденции. Полезно е да ускоряваш сърдечният си ритъм поне веднъж на ден. С кой спорт (или по-интензивна разходка) избираш ти. Но се постарай да включиш движението в ежедневието си и да го превърнеш в навик, дори необходимост.

5.      Вакуумен масаж с вендузи. Действа удивително добре! Ефектът му е много дълготраен. НО НЕ ДОЖИВОТЕН! Искаш ли допълнителна статия специално за техниката? Остави ни коментар.

Ако нямаш време за всичко това, може да включиш някои скъпоструващи масажи, например лимфен дренаж, ендосфера, и др. Но всичко, което ти дадохме, ще е достатъчно. На края на статията има и линк за сваляне на готин седмичен планер, който ще ти помогне да организираш борбата с целулита.

А сега е време за най-приятната част:

Лесни рецепти с етерични масла

Ако се чудиш как да се отървеш от целулита с помощта на етерични масла, ето няколко бързи идеи. Нашата препоръка е да започнеш с една от посочените рецепти. Използвай я в продължение на 20 дни, като комбинираш със сухо четкане и вакуумен масаж. След това смени маслото. Редувай няколко комбинации, като ги сменяш на всеки 20-ина дни, но не повече от месец. Така ще засилиш ефекта и ще предотвратиш привикването. В началото прави тези неща всеки ден или през ден. След като постигнеш желания резултат, можеш да ги правиш веднъж в седмицата или дори през 2 седмици. Това, заедно с трайните корекции в храненето, ще е достатъчно да поддържаш кожата си в перфектно състояние.

Крем с грейпфрут на д-р Акс

1 чаена чаша кокосово масло

30 капки етерично масло от грейпфрут

Смеси леко размекнатото кокосово масло с етеричното масло и разбъркай добре. Прехвърли в стъклен буркан и използвай, докато масажираш засегнатите части.

Важно! За още по-добър ефект използвай силата на механичното действие – приложи масаж с антицелулитен масажор и/или вакуумен масаж с вендузи

Антицелулитен крем за след сухо четкане за редуциране на целулита и токсините

50 милилитра гел от алое вера

50 милилитра масло от шипка

25 милилитра кокосово масло

25 милилитра масло от карите

20 капки етерично масло от лавандула

Сложи маслата от карите, кокос и жожоба в стъклена купа. Загрей ги на водна баня. Целта е да се затоплят, колкото да се смесят добре. След това добави гела от алое вера и маслото от шипка. Разбъркай до хомогенна смес.

Прибери в хладилника за един час или докато стане леко твърдо. След това извади от хладилника. Остави да престои няколко минути, ако се налага да омекне леко. Добави етеричното масло от лавандула и разбий с миксер до пухкавост. Напълни стъклен буркан със сместа и съхранявай на стайна температура. Нанасяй два пъти на ден за гладка, еластична кожа.

ВНИМАНИЕ! Не излагай на пряка слънчева светлина места, които си намазала с масло от шипка, тъй като то е предизвикат фоточувствително. Изчакай до 12 часа преди излагане на слънце или, за по-сигурно, използвай  вечер.

Бленд от етерични масла против целулит

Този бленд може да доведе до огромна промяна, ако го използваш ежедневно в проблемната си област.
30 милилитра олио от гроздови семки
5 капки етерично масло от резене
5 капки етерично масло от черен пипер
5 капки етерично масло от плодове от хвойна
5 капки етерично масло от грейпфрут
Смеси всички съставки в тъмно стъклено шише и разклати. Използвай всеки ден и гледай как целулитът изчезва.

Сгряващо масло против целулит

20 милилитра арганово масло
20 милилитра масло от жожоба
8 капки етерично масло от нероли
12 капки етерично масло от кипарис
10 капки етерично масло от хвойна
6 капки етерично масло кедрово дърво
Смеси всички съставки и разбъркай енергично, за да се смесят. Нанасяй на засегнатите части всяка вечер преди лягане.

Цитрусово масло против целулит

20 милилитра кокосово масло
20 милилитра рициново масло
6 капки етерично масло от лимонова трева
7 капки етерично масло от див портокал
4 капки етерично масло от дъхаво мушкато
10 капки етерично масло от грейпфрут
8 капки етерично масло от мандарина
Смеси всички съставки и разбъркай енергично, за да се смесят. Нанасяй на засегнатите места сутрин и вечер с кръгови движения.

ВНИМАНИЕ! Не излагай на пряка слънчева светлина места, които си намазала с цитрусови етерични масла, тъй като те може да предизвикат фоточувствителност. Изчакай до 12 часа преди излагане на слънце или, за по-сигурно, използвай маслата вечер.

Още една чудесна антицелулитна рецепта, както и други свежи летни идеи ще откриеш в безплатната ни електронна книжка „11 свежи и лесни рецепти за лятото с етерични масла“ . Очаквай скоро и новото ни заглавие, „Домашно SPA студио“ от Стейси Макартър.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed