fbpx

КОКОСОВО-ДЖИНДЖИФИЛОВА СУПА С ЛЕЩА

Лещата е основна храна за преодоляване на депресията и тревожността, тъй като е отличен източник на фолат, фибри и растителни протеини. Съчетаването ѝ с топ категории храни, като спанака в тази рецепта, винаги осигурява висока хранителна плътност. Джинджифилът и куркумата са тясно свързани растения със съвкупност от уникални противовъзпалителни фитонутриенти, включително куркумина в куркумата. Супата от леща присъства в менюто ни всяка седмица, често във вегетарианския вариант със зеленчуков бульон или дори само с вода.

Необходими продукти за 4 порции:
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 1 голяма червена камба (може да се замени с червена чушка), нарязана на кубчета
  • 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан на кубчета
  • 1 чаша червена леща
  • 4 скилидки чесън, настърган
  • 1 парче джинджифил с дължина 5 сантиметра,  обелен и настърган
  • ½ чаена лъжичка смляна куркума
  • ½ чаена лъжичка червен пипер
  • ¼ чаена лъжичка лют червен пипер на люспи
  • 3 чаши пилешки или костен бульон
  • 1 консерва (450 грама) домати, нарязани на кубчета
  • 1 консерва (380 грама) неподсладено кокосово мляко
  • морска, каменна или хималайска сол
  • 3 чаши пресен спанак (100 – 120 грама), нарязан
  • 1/3 чаша нарязани на ситно листа пресен босилек, плюс още за гарниране
  • сокът от 1 голям лимон (около 3 супени лъжици)
  • по желание: кисело мляко, за заливка

 

Начин на приготвяне:

Загрей кокосовото масло в голяма тенджера с дебело дъно на средно силен огън. Добави чушката и лука и готви, докато омекнат, 3 – 4 минути. Добави лещата, чесъна, джинджифила, куркумата, червения пипер и люспите червен пипер и готви още 1 минута.

Изсипи бульона, доматите, кокосовото мляко и 1 чаена лъжичка сол и разбъркай. Остави да заври на силен огън, след това намали огъня до средно слаб и готви 20 – 25 минути, докато лещата омекне.

Добави спанака и босилека и готви, докато слегнат. По желание пасирай супата. Но имай предвид, че цвета ще е малко странене. Можеш да оставиш и не пасирана, разбира се. Опитай и подправи с допълнително сол, ако е необходимо. Изсипи лимоновия сок и разбъркай точно преди сервиране. Гарнирай с листенца пресни билки (магданоз, копър, мащерка, босилек) и кисело мляко, ако използваш.

 

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НА ПОРЦИЯ:
  • 303 калории,
  • 15 г протеини,
  • 47 г въглехидрати,
  • 7 г мазнини (4,5 г наситени),
  • 4 мг холестерол,
  • 7 г захари,
  • 10 г фибри,
  • 931 мг натрий
ТОП ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА:
  • витамин C = 111%,
  • фолат = 46%,
  • витамин B6 = 36%,
  • цинк = 31%,
  • тиамин = 31%,
  • желязо = 28%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню