Нов автор на издателство Вдъхновения

Д-р Дрю Рамзи – психиатър нутрициолог

 

Как го избрахме ли? И не, не е само защото обожава кейла, като мен. И не е и само  защото е изкусен кулинар, градинар, природолюбител, много, много ведра и позитивна личност. И не, не е само защото Д-р Дрю Рамзи е и нутрициолог и почитател на средиземноморската кухня. Но определено е заради съвкупността от всички гореизброени причини. Но това, което вече окончателно наклони везните е, че д-р Дрю Рамзи е първия психиатър нутрициолог! Какво чудесно съчетание. И за финал, като видяхме само заглавията на повече от 70-те рецепти, които подобряват мозъчното здраве, вече бяхме запленени. Не че и без тях нямаше да се влюбим в новата книга на Вдъхновения.

Тази книга идва с тежкото заглавие – Хранене за победа над депресията и тревожността, но всъщност е много, много повече!

Тази книга не е за конкретна диета, нито е книга, която предполага, че храната е панацея за психичните заболявания. По-скоро това е книга за хора, които се хранят с чиста и семпла храна.

Когато получава храната, от която се нуждае, мозъкът ни  може да премине в режим на растеж. Лесно да създава силни нови невронни връзки, необходими за по-добро адаптиране към околния свят. Този режим на растеж също е защитно състояние, произвеждащо защитни молекули, които помагат да мозъка да се предпази от атрофията, наблюдавана толкова често при разстройства на настроението.

Но нека да оставим д-р Дрю Рамзи да сподели сам за професионалното си развитие и колко силно влияние са оказали лични интереси и предпочитания, за да стигнат всичките му убеждения до научните среди.

ЛИПСВАЩАТА ЧАСТ ОТ ПЪЗЕЛА

Понастоящем съм известен като психиатър нутрициолог. Но невинаги съм знаел, че храната играе толкова важна роля за здравето на мозъка.

Аз съм практикуващ психиатър, специализирал в разстройствата на настроението и тревожността. Моята работа е да преглеждам и оценявам пълната медицинска история на пациента. Трябва да стигна до първопричината за всеки проблем с психичното здраве. Благодарение на обучението си разбрах, че физическото и психичното здраве са неразривно свързани. Например често телесен проблем, като дисфункция или заболяване на щитовидната жлеза, може да има голямо влияние върху настроението или нивата на тревожност на човек.

По време на първоначалния преглед психиатрите задават на пациентите много въпроси. Някои от които неочаквани. Целта е да съберат данните, необходими, за да се разбере какво може да е в основата на лошото настроение на дадения човек или на повишеното му чувство на тревожност. Когато тепърва започвах кариерата си, научих много за това как да задавам въпроси за медицинската история на някого. А също и за семейната му история и за живота му на работното място и у дома.

Никога обаче не ме бяха учили да разпитвам своите пациенти за храненето им.

Тогава това ми се струваше дори малко странно. Причината вероятно се криеше в моя произход. В края на седемдесетте, когато бях на пет години, с родителите ми се преместихме от Лонг Айлънд, Ню Йорк, във ферма в окръг Кроуфорд, Индиана. Там те започнаха да се грижат за голям парцел земеделска земя и да засаждат, обработват и събират реколтата от различни плодове, зеленчуци, бобови растения и билки. Днес живея в същата ферма със съпругата, децата и родителите си и всяка седмица пътувам до моята клиника в Ню Йорк.

Прекарвам уикендите си, борейки се с плътната глинеста почва, времето и буболечките. Дивейки се заедно с децата си на чудото на превръщането на покълващите семена в питателна храна. Възможно е по онова време да не съм го осъзнавал напълно, но дори като дете, изглежда, разбирах, че консумацията на пресни цели храни просто ме кара да се чувствам по-добре в телесно, умствено и духовно отношение.

Години по-късно

Вече като студент по медицина в Университета в Индиана, това, което научих за храненето, може най-сбито да се сведе до: „месото и млечните продукти са вредни, зеленчуците са полезни“. Вероятно нещо подобно сте чели и чували и вие за здравословната диета през годините.

Все по-често се питах: има ли храни, които могат по-добре да подпомогнат постигането и поддържането на мозъчно и психично здраве? И ако е така, защо не се говори за тези храни и за това как те влияят на настроението и тревожността?

НОВО ПРЕДПИСАНИЕ 

ЗА ХРАНА

Традиционно протоколите за лечение на депресия и тревожност се фокусират върху психотерапия и лекарства. Двата инструмента, прилагани самостоятелно или в тандем, са достатъчно ефективни за мнозина, когато са налични. За съжаление, на други хора тези популярни интервенции не носят очакваното и желано облекчение. Или, ако го направят, то е придружавано от множество неприятни странични ефекти, включително напълняване, сънливост, сексуални проблеми и запек. Това може допълнително да обезсърчи пациентите. А те и без това вече страдат и се борят достатъчно, за да се почувстват дори малко по-добре.

Не просто замяна на един здравен проблем с друг

Като лекар, заклел се да „не причинява вреда“, за мен е важно да проуча всички налични опции, за да помагам на пациентите си да се чувстват по-добре. И като част от това искам да се уверя, че всичко, което предписвам, не е нещо, чрез което ще заменя един здравен проблем с друг. Макар антидепресантите и антипсихотиците да са променили облика на психиатрията и да са били спасителни за много пациенти, те

не може и не трябва да бъдат единствените инструменти

на разположение на психиатъра в лечението на неговите пациенти. Всички безопасни, ефективни опции, които можем да добавим към нашия арсенал, за да помогнем за предотвратяване, управление или облекчаване на психичните заболявания, са повече от добре дошли.

Здравословното хранене е един такъв инструмент. И все пак полезните питателни храни осигуряват ключови хранителни вещества. Те поставящи основата за оптимална мозъчна функция, са почти пренебрегнати в сферата на психичното здраве. В този момент е трудно да се разбере защо.

Научните данни по въпроса са ясни.

От повече от десетилетие ние знаем, че вашият хранителен режим, или количеството и разнообразието на храните, които обичайно консумирате, е свързан с мозъчната функция. Съответно с риска от развитие на състояния като депресия или тревожност. Подобно на физическото здраве, и доброто психично здраве зависи от правилното хранене. Ако имате дефицит на някои ключови витамини или минерали, е по-вероятно да преживеете проблеми с настроението или прекомерно безпокойство. Така че защо да не се съсредоточите върху начините за увеличаване на приема на тези жизненоважни хранителни вещества?

Когато най-накрая започнах да говоря с пациентите си за това, което ядат, резултатите бяха, меко казано, потресаващи.

Не само, че по-голямата част от тях не си набавяха здравословните хранителни вещества, за които сега знаем, че са жизненоважни за поддържането на процъфтяващо тяло и мозък. Но също така активно консумираха храни, за които сме наясно, че са вредни за здравето. Разбрах, че точно храненето е онази област, в което ние като клиницисти можем по-добре да подкрепим своите пациенти, докато се подлагат на лечение. И в този процес да им дадем възможност сами да правят положителни промени, за да помогнат за подобряване на собственото си психично здраве.

Въпреки факта, че вече са публикувани множество изследвания, които показват, че качествената, богата на хранителни вещества храна наистина е вид лекарство както по отношение на физическото, така и по отношение на психичното здраве, много от моите колеги все още подхождат към депресията и тревожността по все същите традиционни начини. Това трябва да се промени. За щастие, не е нужно да разчитате на лекар, за да направите промените в диетата си, необходими за подобряване на вашето психично здраве. Можете да се научите как най-добре да подхранвате мозъка си – и себе си – и да започнете да се храните така, че да победите депресията и тревожността.

Биографични данни

Д-р Дрю Рамзи е психиатър, автор и фермер. Дейността му е фокусирана върху ефективността на клиничната практика, хранителните интервенции и творческите средства. Той е асистент по психиатрия в Колежа за лекари и хирурзи на Колумбийския университет и има активна клинична практика в Ню Йорк.

Основаната от него през 2011 година клиника Brain Food Clinic в Ню Йорк предоставя лечение и консултации при депресия, тревожност и емоционални проблеми. Дейността на клиниката комбинира базирано на доказателства хранене и интегративно психиатрично лечение с психотерапия, коучинг и отговорно управление на медикаментозната терапия.

Д-р Рамзи е чест ключов лектор и провежда семинари на национално ниво. Работата му е представяна в „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“, както и в шоуто Today, в BBC и NPR. Изнесъл е три TEDx лекции на тема хранене и психично здраве. Негови академични публикации може да се прочетат в журналите Lancet Psychiatry, Comprehensive Psychiatry и Journal of World Psychiatry. Той е в консултативния съвет на Men’s Health и в редколегията на Medscape Psychiatry.

Д-р Рамзи е автор на още три книги.

Последната от които е отличената с награда готварска книга Eat Complete: The 21 Nutrients that Fuel Brain Power, Boost Weight Loss, and Transform Your Health. Бестселърът Fifty Shades of Kale е направил кейла – тази суперхрана, достъпен за хиляди. В The Happiness Diet: A Nutritional Prescription for a Sharp Brain, Balanced Mood, and Lean, Energized Body се изследва влиянието на съвременните диети върху здравето на мозъка.

Д-р Рамзи е дипломат на Американския съвет по психиатрия и неврология. Завършва специализацията си по психиатрия в Колумбийския университет и Нюйоркския щатски психиатричен институт. Получава докторска степен от Медицинския факултет на университета в Индиана.

Той разделя времето си между Ню Йорк и окръг Кроуфорд, Индиана, където живее със съпругата и децата си в тяхната органична ферма и гора.

Книгата на д-р Дрю Рамзи можеш да разгледаш и поръчаш тук

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed