Зелено смути на първопричината

от д-р Изабела Уенц

зелено-смути-на-първопричината

Продукти за Зелено смути на първопричината:
  • 1 чаша смес от бейби зеленолистни зеленчуци
  • 2 големи моркова
  • 1 узряло авокадо
  • 1 стрък целина
  • 1 краставица
  • 1 връзка листа от босилек (по желание)
  • 1 чаша кокосово мляко
  • 1 мерителна лъжичка грахов протеин или хидролизиран телешки протеин на прах
  • морска сол

Допълнителни подсилващи съставки по желание:
(по 1 супена лъжица от всяка съставка)

  • Каму-каму на прах – източник на витамин С
  • Масло от черен дроб на треска – противовъзпалително действие
  • Корен от мака на прах – спомага за повишаване на телесната температура и стабилизиране на хормоните
  • Куркума на прах – противовъзпалително действие
Вкусови трикове, препоръчани от д-р Изабела Уенц:

 

Личната история на Изабела Уенц

 

 

Докато повечето хора, опитали зеленото смути, го харесват, има и такива (като съпруга ми Майкъл), на които наподобяващата пудинг текстура и плътност, както и топлината на смутито може да не допадат. Той предпочита смутито да има по-лека плътност, като на мляко, и също така да бъде „студено и с тропически вкус“ (както се изразява той).

За зеленото смути на Майкъл аз правя следните модификации по вкуса/ текстурата:
  1. Вместо авокадото добавям 1 супена лъжица семена от чиа. Те не придават толкова кремообразна текстура и са източник на полезни мазнини.
  2. Добавям сока от един лимон или лайм (за да придам по-тропически вкус и да подпомогна отделянето на храносмилателни сокове и детоксикацията).
  3. Блендирам продуктите, добавяйки 1 чаша кубчета лед, за да стане смутито по-студено и да придобие млечна консистенция.
  4. Въпреки че морковите и кокосът са достатъчно естествено сладки, ако си свикнала да се храниш по стандартната западна диета, може да изпиташ желание да подсладиш смутито, например с ¼ чаша дребни плодове или половин зелена ябълка, докато вкусовите ти рецептори свикнат да усещат естествената сладост на кокоса и морковите.
Начин на приготвяне:
Блендирай във високоскоростен блендер и се наслади на това смути с нисък гликемичен индекс за закуска, обяд или вечеря.

Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:

  1. Здравословното хранене е и вкусно хранене! Стига да имаме правилните инструменти, идеи и вдъхновение.
  2. Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и по-креативно!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите: 

Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 1 и фаза 2
Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Автоимунен палео протокол (АИП)
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8, ако използваш телешки, а не грахов протеин

 

Всички-книгина-д-р-Изабела-Уенц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed