Какво е кетотарианство?

„Кетотарианство“ е още една нова думичка в речника ни. Както много от вас се досещат, става дума за вегетарианско кето. А човек, който се храни по този начин, на практика се нарича „кетотарианец“. Такъв е и нашият любим холистичен доктор Уил Коул. Днес ще ти разкажем повече за него и за новата му книга.

Интересно е всъщност да споменем, че това реално е дебютната му книга. Същевременно по реда на публикуване в България е трета. За издаването на първата му книга, „Кетотарианство“, се свързахме с него още преди години. Междувременно събитията се стекоха така, че издадохме първо втората му книга, „Спектърът на възпалението“. След това дойде третата му книга, „Интуитивен фастинг“.

Още по-интересното е, че в момента, в който започваме същинската част от кампанията за книгата „Кетотарианство“, излиза информация за новата му, четвърта книга, Gut Feelings.

Та какво точно означава „кетотарианство“?

Случва се понякога да ни упрекват, че използваме нови думички. Нямало ли български думи, с които да говорим; като издатели било редно да познаваме българския език.
И да, и не! В действителност винаги сме били за българския език, за българските продукти, за българското и родното като цяло. Но човек не може да спре развитието и естествения ход на нещата. Развитието на езика така или иначе е процес. Всъщност професорите в университета винаги акцентираха на това, че езикът е жив и се развива и обогатява всеки ден.
Толкова по темата чуждици и чистота на езика. Нека се върнем на въпроса какво означава новата ни думичка „кетотарианство“.

 

Кетотарианец (съществително име): звезда в кетогенното хранене на растителна основа.

Кетотарианство (съществително име):

  1. Режим на хранене, комбиниращ вкусни здравословни мазнини и предимно зеленчукови ястия с цел оптимизиране на метаболизма и подобряване на функционалността на мозъка, хормоналния баланс и цялостното здраве.
  2. Начин за превключване на метаболизма от изгаряне на захар към изгаряне на мазнини като основно гориво – тоест свобода от пристъпи на непреодолимо желание за определени (най-често вредни) храни.

 

Какво споделя д-р Уил Коул:

Кетотарианският режим включва най-доброто от нисковъглехидратните диети и базирания на растителни храни начин на хранене, като същевременно избягва често срещаните грешки, които съм виждал безброй хора да допускат и при двата режима въпреки всичките си добри намерения. Кетотарианският начин на хранене съчетава здравословни растителни мазнини, източници на чисти протеини и разноцветни, богати на хранителни вещества зеленчуци.

Кетотарианският начин на хранене предлага засищащи балансирани храни, за да бъдат кетотарианците сити и доволни през цялото време. Това прави кетотарианството антипод на диетите: устойчив и реалистичен начин на живот.

Кетотарианството предоставя стимулиращите мозъка, изгарящите мазнини, хормонално оздравителните и енергизиращите предимства на кетогенната диета, без да ставате жертва на възпалителното конвенционално месо, което може да затруднява храносмилането ви, и на млечните продукти, които е възможно да не ви понасят.

Кетотарианският начин на живот също така извлича много ползи от растителната диета, без да зависи от въглехидратите за краткотрайна енергия. Растителната същност на кетотарианството успокоява нивата на възпаление, балансира кръвната захар и подпомага прочистването на пътищата за детоксикация и подхранва здрав микробиом в червата. Всичко това е задължително за оптималното здраве.

Кетотарианството взема най-доброто от двата свята

Тъй като кетотарианството е взело най-доброто както от кетогенните, така и от растителните режими на хранене, то е предназначено за абсолютно всеки. Като се храните кетотариански, вие ще се наслаждавате на засищащи и вкусни кетогенни ястия, които са:

  • на растителна основа (повечето рецепти в книгата са вегански или вегетариански);
  • подходящи за палеохранене (кетотарианският режим естествено изключва бобовите растения, млечните продукти, глутена и зърнените храни и залага изцяло на естествени цели храни);
  • подходящи при автоимунни заболявания (много от рецептите в тази книга не съдържат ядки, зеленчуци от семейство Картофови и яйца; всички изключват зърнените храни и млечните продукти).

Този уникален, свеж начин на хранене и живот е предназначен за всеки, който иска да отслабне, да преодолее пристъпите на силно ненаситно желание за определени храни, да възвърне енергията си или да намали нивата на възпаление в своя организъм. Ако се чувствате объркани и фрустрирани относно това какво точно е най-полезно да ядете, няма нужда да търсите повече.

И още едно ценно споделяне от д-р Уил Коул.

Хранителен мир

“Може би съм прекалено голям оптимист, но дали все пак не е възможно в света, в който живеем в днешно време, да се обединим около общото между нас, като успеем да приемем и дори да отпразнуваме различията си? Да започнем от кухнята и масата на вечеря!

Със своя уклон към растителната храна и кетогенното хранене кетотарианството обединява всичко най-добро – това, което е едновременно устойчиво и лечебно за нас и за света, в който живеем.

За мен кетотарианството се простира далеч отвъд храната – става дума за свобода. Свобода от храната, която не служи на вашето здраве или не ви кара да се чувствате добре. Свобода от проявите на ненаситни, неутолими пристъпи на глад. Свобода от замъгляване на мозъка и умора. Свобода от неустойчивите йо-йо диети и правила. Свобода от свързания с храната срам. Мир по отношение на тялото и храната. Това е променяща живота нова парадигма. Вместо да живеем със съзнанието, че сме на диета, вместо да сме изпълнени със срам и вина, ние сме фокусирани върху това да се чувстваме фантастично. Истинската свобода във връзка с храната е да знаете какво кара тялото ви да процъфтява и какво не.

Да започнем революция. С мен ли сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed