Какво представлява имунната система и трябва ли да я подсилваме?

За да обясним по-лесно работата на имунната система ще използваме един пример. Представете си, че нашето тяло е една автономна държава. И ако си го предсатвите, то можем да кажем, че имунната ни система представлява цяло министерство на отбраната в организма ни. Имунната ни система включва голямо разнообразие от клетки, антитела, белтъци и химикали, които работят заедно по същия начин както комбинацията от пехота, кавалерия, военноморски флот, въздушни сили, специализирани оръжейни системи, ядрени подводници, бомбардировачи, ракети дронове и други подобни.

С други думи ние очакваме от нашата имунна система да ни защитава от микроорганизмите нашественици. И затова тя е толкова важна! И най-естественото което ни идва на ум е, че нашата имунна система трябва да бъде подсилвана, за да е във форма! И за да ни осигурява ефективна защита. Всъщност това са и препоръките, които дават всички здравни специалисти. И те звучат логично, защото ние искаме тя да ни защитава по-дълго време.

 

Какво се случва обаче, ако я подсилим твърде много? Или ако вече страдаме от автоимунно или хронично заболяване или друг вид объркване, причинено от свръх активна имунна система?  Ето какво ни споделя най-новия автор на издателство „Вдъхновения“ д-р Хедър Модей, имунолог, алерголог и лекар по функционална медицина:

 

Като човек, изучавал имунната система в продължение на десетилетия, мога да кажа с пълна увереност, че това не е правилният подход. Вашата имунна система не е линейна и много неща могат да се объркат, така че да се стигне до заболяване; не е толкова елементарно, колкото просто да се „подсили“ имунитета и готово. Можете да развиете хронично възпаление, автоимунно заболяване и дори проблеми като алергии, дължащи се на вече прекомерна имунна активност, с оглед на която „подсилването“ на имунната система не само не би било от полза, но и може и да навреди.

 Ако имаш нужда от още информация по темата за имунната система и защо нейното подсилване не винаги е добра идея, може би тази статия ще ти отговори на още въпроси. Прочети в статията по-долу.

 

Каква е причината за автоимунните заболявания? 

 

 

И за финал, искам да обърна внимание как изглеждат нещата, ако нашата имунна система работи оптимално? Тогава ние: 

  • потушаваме нежеланото възпаление лесно и съвсем лесно ще обезвреждаме легитимните врагове.
  • имаме устойчива имунна сила срещу нови вируси и бактерии и имаме мощен борец срещу раковите клетки

Но най-важно е, че се чувстваме добре и имаме доверие в тялото си.

 

Защото, когато имунната ни система е балансирана, ние се чувстваме фантастично! Боледуваме рядко и ако се разболеем, оздравяваме бързо. Не ни тормозят досадни алергии и не страдаме от автоимунни проблеми. Не се борим с диабет, затлъстяване или сърдечни заболявания, нито имаме нужда да се справяме с хронично възпаление.

Когато нашата имунна система се отличава с устойчивост, то в резултат на това ние също сме устойчиви.

Така че, независимо дали искате да се предпазите от хронично заболяване, да поставите симптомите на автоимунен процес под по-добър контрол, или да се освободите от досадните сезонни алергии или постоянни настинки, или инфекции на синусите, тази книга ще ви предостави ваш собствен набор от инструменти, за да направите точно това.

 

И така, готови ли сте да станете свой собствен експерт по имунната система? Поръчайте новата книга на издателство Вдъхновения „Имунен баланс“, за да започнете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed