Джинджифиловата бира е естествено газирана напитка със сладък и пикантен вкус. Настърганият джинджифил е ферментирал в подсладена със захар вода и лимонов сок, като натуралните дрожди в джинджифила усвояват захарта и се размножат, създавайки пробиотична напитка.
Така джинджифиловата бира става и суперполезна, а и много вкусна. Тя е също и нискокалорична, защото всъщност пробиотиците се хранят със захар. На финала имаме перфектно подхранени пробиотици и сравнително нискокалорична газирана напитка.
Макар че много хора използват названията джинджифилова бира и джинджифилов ейл като взаимозаменяеми, има известна разлика между двете напитки. Джинджифиловата бира ферментира за две до три седмици с помощта на джинджифилова закваска, докато джинджифиловият ейл е по-скоро газирана напитка с вкус на джинджифил. Въпреки че има джинджифилов ейл, приготвен с истински джинджифил, в повечето случаи става дума просто за газирана вода с джинджифилов аромат и захар. Джинджифиловият ейл обикновено не преминава през същия ферментационен процес като джинджифиловата бира.

Здравословен ефект от приема на джинджифилова бира

Джинджифилът е много полезен за здравето и често се използва за успокояване на разстроен стомах, повръщане и диария. Това вкусно растение има противовъзпалителни свойства, може да помогне при мигрена, а проучванията показват, че пресният джинджифил предотвратява и подпомага борбата с няколко вида ракови клетки, включително такива на рак на гърдата, дебелото черво, яйчниците, простатата и белия дроб. Известно е също, че джинджифилът пречиства тялото от токсични химикали, облекчава менструалните болки и други.

Ползи от приема на пробиотични напитки

Пробиотичните напитки допринасят за ефикасното храносмилане чрез развитие на здравословна чревна флора, за борбата с патогенните микроорганизми (подсилвайки по този начин вашия имунитет) и за повишаването на енергийните нива и цялостната жизнеспособност. В известен смисъл ферментиралите храни са „предварително смлени“, тъй като захарите в храната или в напитката вече са разградени. Това ги прави по-лесни за храносмилане в сравнение с неферментиралите храни и създава по-малко работа за панкреаса, който е отговорен за отделянето на храносмилателните ензими.
Тези ползи за здравето ще получите и от джинжифиловата бира, която също е пробиотична напитка. Повече за пробиотичните напитки, както и други вкусни рецепти може да видите в книгата „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“ от Джулия Малър.

Овкусяване на джинджифиловата бира

Джинджифиловата бира е лесна за овкусяване напитка, защото почти всички плодове и/или билки си подхождат чудесно с джинджифила. Фактът, че джинджифиловата бира вече има доста сладък и пикантен вкус, е чудесна предпоставка за включването на други съставки със сладък, кисел, тръпчив или пък по-мек вкус. По този начин добавените съставки са тези, които човек усеща най-напред, когато пие джинджифилова бира, а пикантният джинджифил се усеща накрая. Проявяването на творчество при комбинирането на плодовете и билките е лесно, когато става въпрос за джинджифилова бира, и е почти сигурно, че ще получите пробиотична напитка с превъзходен вкус.

Период на съхранение на джинджифиловата бира

Когато е добре затворена в бутилки, обикновената джинджифилова бира може да се запази до един месец в хладилник, но най-добре я пийте до две седмици след приготвянето. Когато към напитката се добавят съставки като плодове, по-добре я консумирайте в рамките на една седмица. Въпреки че джинджифиловата бира може да трае дори по-дълго от това, човек трябва да бъде по-предпазлив, когато става въпрос за пробиотици.
И тук, както при други рецепти на водна основа, е важно да използвате или бутилирана изворна вода, или филтрирана вода. Не използвайте чешмяна вода, защото има вероятност в нея да има хлор, който не е полезен за ферментацията.

Рецепта за джинджифилова закваска

Приготвянето на джинджифилова бира е процес, който се състои от три стъпки. Започваме с приготвянето на джинджифилова закваска, след което я подлагаме на ферментация, използвайки вода, захар и лимонов сок, а после я бутилираме и оставяме да престои за вторична ферментация. Въпреки че е възможно да се сдобиете с джинджифилова закваска от приятел, който си прави джинджифилова бира, по-вероятно е да се наложи да си приготвите собствена закваска, което е просто и лесно – изисква само малко време и внимание към детайлите.

Съставки за джинджифиловата закваска:

• 3 супени лъжици пресен джинджифил, обелен и настърган (всяка лъжица поотделно);
• 3 супени лъжици нерафинирана биозахар (всяка лъжица поотделно);
• 2 чаши вода.
Ще имате нужда още от:
• 1 еднолитров стъклен буркан или подобна кана;
• тензух;
• гумено ластиче;
• 1 четирилитрова кана.

Начин на приготвяне на джинджифиловата закваска:

1. За да направите джинджифиловата закваска, сложете 1 чаена лъжичка от обеления и настърган джинджифил и 1 чаена лъжичка от захарта в съд (най-подходящ е еднолитров буркан).
2. Добавете двете чаши изворна (нехлорирана) вода и разбъркайте.
3. Покрийте буркана с тензух или кухненска кърпа и закрепете с гумено ластиче.
4. Оставете го да стои на тъмно място за 24 часа.
5. Веднъж дневно в продължение на една седмица добавяйте в буркана по една чаена лъжичка настърган пресен джинджифил и разбърквайте добре. Така ще сте сигурни, че вашата джинджифилова закваска е нахранена и расте, подобно на закваската за хляб. Разбърквайте по няколко пъти на ден. По време на този процес се освобождават естествени дрожди и образуват бяла субстанция на дъното на буркана. Ето откъде идват пробиотиците.
6. След около три до пет дни (а вероятно и повече, ако домът ви е много студен) течността ще започне да прави мехурчета, когато я разбърквате. Щом започнете да чувате шуптенето, без да докосвате буркана, вашата джинджифилова закваска е готова за ползване. Ако домът ви е топъл, ще бъдат нужни седем до десет дни за приготвянето ѝ, ако е хладен – по-дълго време. Ако след седем дни джинджифиловата ви закваска все още не прави мехурчета, продължавайте да прибавяте по чаена лъжичка захар и джинджифил, докато започне шуптенето.
7. Използвайте течността от джинджифиловата закваска, за да приготвите джинджифилова бира (следвайки инструкциите по-долу). Продължавайте да прибавяте към закваската вода, джинджифил и захар, докато я използвате за още дози джинджифилова бира. Ако забележите по повърхността на закваската да плува плесен, изхвърлете я и си пригответе нова.

Базова рецепта за джинджифилова бира

Съставки:
• 1 чаша джинджифилова закваска (вижте по-горе);
• 4 литра изворна или филтрирана вода;
• 1¼ чаша захар (за предпочитане нерафинирана биотръстикова захар);
• ½ чаша пресен лимонов сок;
• ⅓ чаша пресен джинджифил (настърган).

Начин на приготвяне на джинджифилова бира:

1. Напълнете почти догоре четирилитрова кана с изворна или филтрирана вода.
2. Добавете захарта, лимоновия сок, настъргания джинджифил и джинджифиловата закваска. Разбъркайте много добре.
3. Покрийте каната с тензух или кухненска кърпа, закрепете с гумено ластиче и я сложете на тъмно място за осем до десет дни при стайна температура. На моята ѝ бяха нужни осем дни, въпреки че домът ми е топъл (над 27 °С).
4. Пробвайте периодично сместа на вкус, за да разберете дали трябва да добавите още захар. Естествените пробиотици ще консумират захарта, така че, ако някога напитката изгуби цялата си сладост, добавете още малко захар (не повече от 2 супени лъжици наведнъж), като внимавате да не претоварите пробиотиците, тъй като те може да умрат, ако им се даде твърде много храна.
5. Разбърквайте сместа веднъж или два пъти дневно. Ще забележите, че около джинджифила на дъното на каната се образува бяла субстанция. Това са естествени дрожди, отделящи се от джинджифила, което е добър знак! На повърхността на течността ще се образуват големи мехурчета. Джинджифиловата бира е готова за пиене, щом започне да прави мехурчета, когато я разбърквате (подобно на приготвянето на джинджифиловата закваска).
6. Щом джинджифиловата бира е готова, първо я опитайте на вкус. Ако не е сладка, добавете още захар и джинджифил, тъй като след бутилирането ѝ тя ще претърпи вторична ферментация, а пробиотиците ще се нуждаят от захар за хранене. (Забележка: рецептите в книгата посочват колко захар да добавите преди бутилирането.)
7. На този етап възможностите са две: или да бутилирате джинджифиловата бира такава, каквато е, или да я овкусите, преди да я бутилирате. Ако изберете да я овкусите, вижте как да го направите с малини и босилек, а в книгата „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“ има още седем варианта за овкусяване.
Сипете течността (включително джинджифиловата пулпа) в затварящи се бутилки и ги оставете на тъмно място за два до четири дни. Този процес прави джинджифиловата бира много газирана. Колкото по-топла е стаята, толкова по-бързо ще стане газирана напитката, така че отваряйте бутилката всеки ден, за да проверите степента на газираност и сладост. И двете зависят от вашия вкус, но бъдете много внимателни да не оставите бутилките да престоят твърде дълго, защото те най-вероятно ще избухнат.
8. Сложете бутилките в хладилник, за да успокоите ферментационния процес. Имайте предвид, че джинджифиловата бира ще продължи да ферментира и в хладилника, така че най-добре е да консумирате напитката в рамките на няколко дни, след като завърши вторичната ферментация. Ако я оставите в хладилника за по-дълго от седмица, ще получите по-суха, по-малко сладка джинджифилова бира.
9. Може да приготвите друга доза джинджифилова бира, като използвате джинджифиловата закваска, която подхранвате. Тъй като джинджифиловата закваска вече е по-зряла, приготвянето на втората доза ще отнеме по-малко време.

А сега е време да преминем към финалния етап, а именно вторичната ферментация. Ако джинджифиловата бира ви харесва и така, без да е преминала вторична ферментация, няма проблем да си я пиете. Но ако искате да обогатите вкусовете и да увеличите концентрацията на пробиотици в напитката, то е препоръчително да се запознаете с процеса, наречен вторична ферментация. Повече за него може да прочетете в книгата.Тук ще ви дадем практичните стъпки как да си приготвите напитката с малини и босилек. А още идеи и рецепти за джинджифилова бира ще откриете в „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“.

Джинджифилова бира с малини и босилек

Джинджифиловата бира с малини и босилек е божествена! Съчетанието от вкусовете на всички тези съставки сътворява чудото на тази освежаваща, разхладителна и даже пикантна напитка. Ако никога не сте пробвали питие, приготвено с пресни билки, не се плашете! Няма да се получи напитка с вкус, подобен на подправката пресен босилек за паста. Билката добавя мек, доста натурален вкус, създавайки баланс с тръпчивостта и пикантността на напитката. Малините се комбинират добре с повечето билки, така че пробвайте тази рецепта с градински чай, мента или дори с розмарин!

Съставки:

• 2 чаши пресни малини;
• 10 – 15 пресни листа босилек (нарязани);
• ½ чаша изворна или филтрирана вода;
• 2 супени лъжици захар;
• 8 чаши джинджифилова бира

Начин на приготвяне:

1. Загрейте в тенджера малините, босилека и водата на умерен огън и покрийте с капак.
2. Оставете сместа да заври напълно, след което намалете котлона и оставете да къкри в продължение на 3 до 5 минути или докато малините започнат да се обезформят. Смачкайте ги с вилица.
3. Оставете сместа да се охлади до стайна температура. За да ускорите процеса, изсипете сместа в съд и го сложете в хладилник, докато изстине.
4. В голяма кана разбъркайте добре малиново-босилековата смес с джинджифиловата бира.
5. Налейте джинджифиловата бира с малини и босилек в бутилки (заедно с плодовата и босилековата пулпа). Ако има останала на дъното на каната пулпа, разпределете я в бутилките с помощта на лъжица.
6. Затворете добре капачките на бутилките и ги оставете за два до три дни при стайна температура, за да може да протече вторичната ферментация.
7. Оставете бутилките в хладилника, за да забавите ферментацията. Най-добре е да изчакате 24 часа, преди да консумирате напитката, тъй като тя ще продължи да ферментира и да става газирана.
8. Преди да пиете, прецедете с фина цедка малиновата и босилековата пулпа. Насладете се на удивително вкусната напитка!

Джинджифиловата бира е вълшебна напитка в летните жеги. Вкусна и суперполезна, идеален заместител на традиционните газирани напитки. С множество ползи за здравето. Какво по-хубаво от това да съчетаеш полезното с приятното? Точно в стила на „Вдъхновения“. В книгата „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“ има още много варианти за овкусяване, като джинджифилова бира с червен портокал, с грейпфрут и розмарин, с ягоди и ванилов сладолед както и още много рецепти за други пробиотични напитки.
За вкусни и полезни напитки за лятото (и не само) поръчайте книгата „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“ тук.

2 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed