Спечелете точки в Клуба за лоялност. Моля, не забравяйте да
влезете в акаунта си преди да завършите поръчката си. Може да направите това и в следващата стъпка. Ако все още
нямате регистриран акаунт в онлайн магазина – след въвеждането на адрес за доставка – маркирайте отметката:
“Желаете ли да Ви бъде създаден акаунт?”.
Здравословна и вкусна алтернатива на класическата лазаня
Ако си на кето диета или просто искаш да хапнеш нещо по-леко и по-здравословно, тази кето лазаня от тиквички е точно за теб! Може да се приготви бързо, а вкусът е невероятен. Освен това, тиквичките са чудесен заместител на класическите кори от паста, защото са нисковъглехидратни, богати на фибри и витамини. Нека ти разкажа защо избрах именно тиквички и как да я приготвиш лесно у дома.
Защо тиквички вместо паста кори?
Тиквичките съдържат малко въглехидрати – около 3 грама на 100 грама, което ги прави идеален заместител на пастата за кето диета. Освен това, те добавят свежест и нежна текстура към ястието, а и са богати на витамин С, калий и антиоксиданти. С тях ти получаваш вкусна, нисковъглехидратна лазаня, без вина за високото съдържание на въглехидрати в традиционната паста.
Освен това тиквички, вместо кори от твърда пшеница да супер подходящи и за хора, които имат храносмилателни проблеми, като подуване и/или тежест след хранене, затруднено храносмилане, киселини, IBS и други, просто защото много о-лесно се храносмилат.
Разбира се, за да са кето трябва да имаме повече мазнини и затова представям вариация с повече млечни продукти, с които трябва да се внимава, ако имаме затруднения с храносмилането. Но ако имам варианти на тази рецепта и с изцяло веган продукти, затова моля пиши ми, ако искаш да споделя и такава рецепта. А също имам и високопротеинова с ниско съдържание на мазнини.
Ако имаш нужда от още нисковъглехидратни и или кето рецети не пропускай тези книги:
300 грама кайма свинска или смесена (по желание, за по-богат вкус и по-висок протеинов профил)
2 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 супена лъжичка сушен босилек
1 супена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек за гарниране, по желание, а също и допълнително за подреждане между корите.
Начин на приготвяне на кето лазаня от тиквичи
Подготовка на тиквичките за нашата кето лазаня:
Използвай ренде тип мандолина или много остър нож, за да нарежеш тиквичките на тънки филийки. Обикновено ги разрязвам по дължината на цялата тиквичка, но може и на филийки. Просто когато са разрязани по дължината се подреждат по-лесно и повече имитират кори на лазаня. Ако тиквичката е прекалено дълга може да ги срежеш по средата.
Поръси филийките с малко сол[1] и ги остави за около 10 минути, за да изтече излишната вода. След това ги измий и подсуши добре с кърпа.
Приготвяне на плънката за нашата кето лазаня:
В тиган загрей зехтина и сотирай чесъна (как се прави сотирани виж тук) за около 1 минута, добави каймата и я запържи до златисто. Посоли на вкус. Остави на страна.
Сглобяване на нашата кето лазаня от тиквички:
На дъното на подходяща правоъгълна тавичка сложи малко сос от каймата. След това нареди ред тиквички, върху тях поръси настърганите сирена (смесените крема сирене, моцарела и кашкавал), поръси с подправки. Повтори редовете до изчерпване на продуктите, като завършиш с слой сирена.
Полей с повече сос, за да може хубаво да се изпече нашата кето лазаня от тиквички и самите тиквички да се запекат добре.
Постави във предварително загрята на 200 градуса фурна и печи около 20-30 минути, докато сирената се запекат и тиквичките омекнат, но не прекалено.
Поръси с пресни листа босилек и сервирай топло.
Полезни съвети:
За още по-здравословен вариант можеш да добавиш малко спанак или други зеленчуци.
Ако не обичаш месо, пропусни го и увеличи количеството сирене или добави гъби за вкус.
Тази кето лазаня от тиквички е не само вкусна и лесна за приготвяне, но и перфектно съответства на здравословния ти начин на живот. Опитай я и се наслади на нисковъглехидратната версия с богати аромати и много наситен вкус!
[1] Ако си на кето вероятно ще ти е полезно да използваш калиева сол, вместо тази, каквато ползваш обичайно, защото калиевата сол подпомага изхвърлянето на излишната задържана течност в организма.
Освен тази вкусна кето лазаня от тиквички, в нашия блог можеш да откриеш още вкусни здравословни рецепти. Разгледай ги тук:
Калорийна стойност и макронутриенти за цялата рецепта кето лазаня и за една порция:
Стойностите са приблизителни и могат да варират според конкретни продукти.
Общият брой въглехидрати включва всички захари и влакна, съдържащи се в продуктите.
Съставка
Количество
Общи въглехидрати (г)
Тиквички
800 г
около 24 г
Моцарела
300 г
около 4,5 г
Крем сирене
200 г
около 8 г
Кашкавал
100 г
около 2 г
Кайма
300 г
0 г
Зехтин
30 мл
0 г
Чесън
3 скилидки
около 3 г
Общо: около 41,5 г
Чисти въглехидрати:
Чистите въглехидрати са тези, които остават, след като извадим влакната. Влакната се броят като неразтворими фибри и не повишават кръвната захар значително. За пресмятане изваждаме влакната (неразтворимите фибри), ако има от общите въглехидрати.
Продуктите обикновено съдържат минимални неразтворими фибри ( или влакна):
Тиквичките: около 2 г влакна на 100 г → 16 г за 800 г
Моцарела, сирене и кашкавал: влакна минимални, игнорираме
Каймата: влакна минимални
Чесън: влакна около 0,6 г на скилидка → около 1,8 г
Общо влакна приблизително: около 17,8 г
Чисти въглехидрати:
= Общи въглехидрати – влакна = 41,5 г – 17,8 г = 23,7 г
Статистика за една порция (6 порции):
Нутриент
На една порция (1/6)
Общи въглехидрати
около 6,9 г
Чисти въглехидрати
около 4 г
Упътване:
За кето диета важните показатели са както чистите, така и общите въглехидрати.
Добрата новина е, че тази рецепта за кето лазаня е с много ниски стойности по двата показателя, което я прави отлична за кето режим.