Здравословна и вкусна алтернатива на класическата лазаня

Ако си на кето диета или просто искаш да хапнеш нещо по-леко и по-здравословно, тази кето лазаня от тиквички е точно за теб! Може да се приготви бързо, а вкусът е невероятен. Освен това, тиквичките са чудесен заместител на класическите кори от паста, защото са нисковъглехидратни, богати на фибри и витамини. Нека ти разкажа защо избрах именно тиквички и как да я приготвиш лесно у дома.

Защо тиквички вместо паста кори?

Тиквичките съдържат малко въглехидрати – около 3 грама на 100 грама, което ги прави идеален заместител на пастата за кето диета. Освен това, те добавят свежест и нежна текстура към ястието, а и са богати на витамин С, калий и антиоксиданти. С тях ти получаваш вкусна, нисковъглехидратна лазаня, без вина за високото съдържание на въглехидрати в традиционната паста.

Освен това тиквички, вместо кори от твърда пшеница да супер подходящи и за хора, които имат храносмилателни проблеми, като подуване и/или тежест след хранене, затруднено храносмилане, киселини, IBS и други, просто защото много о-лесно се храносмилат.

Разбира се, за да са кето трябва да имаме повече мазнини и затова представям вариация с повече млечни продукти, с които трябва да се внимава, ако имаме затруднения с храносмилането. Но ако имам варианти на тази рецепта и с изцяло веган продукти, затова моля пиши ми, ако искаш да споделя и такава рецепта. А също имам и високопротеинова с ниско съдържание на мазнини.

Ако имаш нужда от още нисковъглехидратни и или кето рецети не пропускай тези книги:

Необходими продукти за кето лазаня от тиквички:

  • 4 големи тиквички – около 800 грама
  • 300 грама прясно сирене моцарела, настъргано
  • 200 грама крема сирене, на стайна температура
  • 200 грама кашкавал, настърган
  • 300 грама кайма свинска или смесена (по желание, за по-богат вкус и по-висок протеинов профил)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 супена лъжичка сушен босилек
  • 1 супена лъжичка сушен риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен босилек за гарниране, по желание, а също и допълнително за подреждане между корите.

Начин на приготвяне на кето лазаня от тиквичи

кето лазаня от-тиквички

Подготовка на тиквичките за нашата кето лазаня:

  • Използвай ренде тип мандолина или много остър нож, за да нарежеш тиквичките на тънки филийки. Обикновено ги разрязвам по дължината на цялата тиквичка, но може и на филийки. Просто когато са разрязани по дължината се подреждат по-лесно и повече имитират кори на лазаня. Ако тиквичката е прекалено дълга може да ги срежеш по средата.
  • Поръси филийките с малко сол[1] и ги остави за около 10 минути, за да изтече излишната вода. След това ги измий и подсуши добре с кърпа.

Приготвяне на плънката за нашата кето лазаня:

  • В тиган загрей зехтина и сотирай чесъна (как се прави сотирани виж тук) за около 1 минута, добави каймата и я запържи до златисто. Посоли на вкус. Остави на страна.

Сглобяване на нашата кето лазаня от тиквички:

  • На дъното на подходяща правоъгълна тавичка сложи малко сос от каймата. След това нареди ред тиквички, върху тях поръси настърганите сирена (смесените крема сирене, моцарела и кашкавал), поръси с подправки. Повтори редовете до изчерпване на продуктите, като завършиш с слой сирена.
  • Полей с повече сос, за да може хубаво да се изпече нашата кето лазаня от тиквички и самите тиквички да се запекат добре.
  • Постави във предварително загрята на 200 градуса фурна и печи около 20-30 минути, докато сирената се запекат и тиквичките омекнат, но не прекалено.  
  • Поръси с пресни листа босилек и сервирай топло.

Полезни съвети:

  • За още по-здравословен вариант можеш да добавиш малко спанак или други зеленчуци.
  • Ако не обичаш месо, пропусни го и увеличи количеството сирене или добави гъби за вкус.

Тази кето лазаня от тиквички е не само вкусна и лесна за приготвяне, но и перфектно съответства на здравословния ти начин на живот. Опитай я и се наслади на нисковъглехидратната версия с богати аромати и много наситен вкус!

[1] Ако си на кето вероятно ще ти е полезно да използваш калиева сол, вместо тази, каквато ползваш обичайно, защото калиевата сол подпомага изхвърлянето на излишната задържана течност в организма.

Освен тази вкусна кето лазаня от тиквички, в нашия блог можеш да откриеш още вкусни здравословни рецепти. Разгледай ги тук:

още-вкусни-рецепти

Калорийна стойност и макронутриенти за цялата рецепта кето лазаня и за една порция:


Стойностите са приблизителни и могат да варират според конкретни продукти.

Общият брой въглехидрати включва всички захари и влакна, съдържащи се в продуктите.

СъставкаКоличествоОбщи въглехидрати (г)
Тиквички800 гоколо 24 г
Моцарела 300 гоколо 4,5 г
Крем сирене 200 гоколо 8 г
Кашкавал 100 гоколо 2 г
Кайма 300 г0 г
Зехтин 30 мл0 г
Чесън 3 скилидкиоколо 3 г

Общо: около 41,5 г

Чисти въглехидрати:

Чистите въглехидрати са тези, които остават, след като извадим влакната. Влакната се броят като неразтворими фибри и не повишават кръвната захар значително. За пресмятане изваждаме влакната (неразтворимите фибри), ако има от общите въглехидрати.

Продуктите обикновено съдържат минимални неразтворими фибри ( или влакна):

  • Тиквичките: около 2 г влакна на 100 г → 16 г за 800 г
  • Моцарела, сирене и кашкавал: влакна минимални, игнорираме
  • Каймата: влакна минимални
  • Чесън: влакна около 0,6 г на скилидка → около 1,8 г

Общо влакна приблизително: около 17,8 г

Чисти въглехидрати:

= Общи въглехидрати – влакна = 41,5 г – 17,8 г = 23,7 г

Статистика за една порция (6 порции):

НутриентНа една порция (1/6)
Общи въглехидратиоколо 6,9 г
Чисти въглехидратиоколо 4 г

Упътване:

  • За кето диета важните показатели са както чистите, така и общите въглехидрати.
  • Добрата новина е, че тази рецепта за кето лазаня е с много ниски стойности по двата показателя, което я прави отлична за кето режим.