Да поставяме себе си на първо място – правилната нагласа, а не егоизъм

 

Времето на летните отпуски е чудесен период за разпускане, отдих, презареждане и забавление. Надявам се, че точно това правиш по време на почивката си. Но нека ти дам една друга гледна точка. Защо не отделиш малко време и за равносметка, планиране и анализ. Конкретно искам да се спра на момента с грижата за себе си. И най-вече противоречивите чувства, които буди темата: „Да се науча да поставям себе си на първо място.“ И не, това не е егоизъм. Не е и нещо, което ако го направя „ще крада време от времето за грижа и приятни занимания с близките ми“. Точно обратното е.

Всички ние искаме да подобрим някои области от живота си. И това е съвсем нормално. Реално и би трябвало да е един постоянен процес. И когато сме узрели за идеята, че трябва да променим нещо – било то по отношение на съня ни, на теглото ни, на здравословния ни статус се оказваме с един пълен списък от нови действия навици, които да предприемем или да подобрим. И да, това изисква време. Време, което трябва да отделим, за да поставим себе си на първо място. И често това с се случва в момент, в който ние нямаме такова, дори никакво. Обикновено в такива случаи се надига едно чувство за вина! Че за да започна да правя нещо ново, за да се погрижа за себе си, трябва да спра да правя нещо от нещата, които правя ежедневно. А ние и без това сме претрупани със задачи и ангажименти, с които не се справяме. И идва големият въпрос:

Как точно да го направя, така че да не изглежда безотговорно и егоистично спрямо близките ми, семейството ми, колегите ми?

Ето тук е момента да си съставиш списък с всички неща, които искаш да подобриш. Мечтай на едро!

Седни и си запиши всички неща в живота ти, които не харесваш. Това може да са тегло, липса на време, лош сън, постоянната забързаност, чувството, че живееш на високоскоростен блендер, в който се завихрят всякакви случки и ситуации и в който не остава време за нещата, които ти искаш и нещата от които имаш нужда. За разтоварване, рекалкс, почивка.

 

Докато подготвяш своя списък с неща, които искаш да подобриш забележи какви противоречиви мисли се въртят в главата ти. Какво ще каже половинката ти, децата ти, родителите ти, колегите ти…. Ако изпълняваш упражнението с мен предполагам, че точно сега личните ти съпротиви вече са се вдигнали доста нависоко. Запиши ги! Точно така както изплуват първично. Без редакция. Просто наблюдавай и записвай. В първата графа мечтай смело. Запиши всичко, което искаш да подобриш. И всичко, което искаш да направиш и което смяташ, че ще повиши твоето благополучие.

За целта давам едно упражнение,

което е важно да направиш и да правиш постоянно. Това е да откриеш как всъщност ти минават дните. Започни да наблюдаваш колко време отделяш за празни, кухи дейности. Като например да си говориш с колегите, вместо да си свършиш работата по-ефективно и да си тръгнеш 15 минути по-рано от работа. Или най-после да поработиш по онзи проект, който отлагаш от много време. За който знаеш, че ще те изстреля в космоса и ще оптимизира работата ти, но ти просто нямаш време да го направиш. Запомни нещо важно:

Личните ни неизпълнени задачи подсилват личното ни усещане, че не се справяме с нещата. Това буди серия от неприятни чувства (гняв, тъга, агресия, автоагресия, ярост…) , насочени към нас самите.

Обратното – завършените задачи, особено, когато видим резултата от тях подсилват нашето удовлетворение (което пък води до повече вдъхновение), нашето чувство за значимост, подобрява личното светоусещане и самочувствие, а от там правят нещата по-лесни и усмивките по-широки.

Помагаме и с един чудесен способ “Вдъхновяващ дневник за влизане във форма”, с цялостна система за постигане на важните за теб цели, който да ти помогне в решителността и постоянството към по-пълноценно ежедневие. 

Е, кое искаш да избереш за себе си?

Друг пример. Отиваш да пазаруваш, но се заплесваш по неща, които дори не възнамеряваш да купуваш в близко бъдеще. Нямаш списък за пазаруване и на финала излизаш с три пъти повече покупки от магазина, но без идея какво всъщност ще готвиш. На всичко отгоре пазаруването ти е отнело 50-60 минути, вместо планираните 20. Защото нека ти припомня, че го правиш в момент, в който нямаш време. Случва се с всички ни. Тук стратегията за справяне – точно когато нямаш никакво време и сили, е да си отделиш 10 минути за планиране и за списък за пазар и да влезеш в магазина, знаейки какво търсиш. Ще спестиш време и пари!

И може би най-любимото ми от всички е безкрайното засмукване от социалните мрежи. Много често се срещам с наши читатели и клиенти, които споделят, че имат лош сън, но системно си лягат късно. На въпроса “Защо?” често получавам отговор:

  • Когато си легнат всички ми е единственото време за мен.
  • Чудесно! И как го прекарваш?
  • Преглеждам си профила във Фейсбук, за да се разсея.

Същото се случва и сутрин:

  • Само да погледна.

И не се усещаме как сме прекарали 30 минути, вместо 5 или дори час!

Такива неща в ежедневието се наричат скрити крадници на време. Открий твоите.

Конкретно за социалните мрежи има статистика – колко време прекарваш средно дневно. Погледни я в телефона си. Моето лично време е 15 минути и аз много се гордея с това. Предвид и че отварям Фейсбук предимно по работа. Преди години сигурно е било час, час и половина.

Още един пример за скрити крадници на време мога да дам с пушачите. Ако си бивш пушач или има пушачи покрай теб – спомни си или ги наблюдавай и ще разбереш много ясно примера.

Всичко се върти около една цигара.

Преди да започнат да правят нещо, а и след като са го свършили също. Ако са особено доволни от резултата се „награждават“ и с втора.  Ако не са доволни – пак палят втора. И така крадникът на време става още по-голям. Покрай мен, в момента, има няколко такива човека и реално виждам как и те (като всички нас) нямат достатъчно време, за да свършат важни неща за себе си, които биха искали. Ако успеят да погледнат ситуацията обективно обаче ще видят, че те прекарват средно един час от времето си в пушене. Но в същото време нямат един час време, за да отидат до фитнеса.

Изводите може всеки да ги направи за себе си.

И това е само един от примерите. Всички ние имаме такива „любими“ неща за разтоварване или отдих, които обаче реално не са нито разтоварване, нито са отдих. А са скрити крадници на време. Пак повтарям – открий и запиши своите. Те ще ти дадат персонален план за справяне със ситуацията.

Тук искам дебело да подчертая, че не пиша това с осъждане. Ние всички си „разказваме приказки на себе си“. И под разказваме приказки имам предвид, че често казваме това, което искаме да бъде, а не това което е в действителност. И това е нормално и чисто човешко. Всички го правим по някакъв начин. И вместо да се осъждаме в такива моменти или да избягваме да погледнем истината в очите. Конструктивното, отговорно и осъзнато действие би било да проверим действителността – такава каквато е в ежедневието ни. Да си признаем пред себе си. И да предприемем стъпки за промяна. Формулата обикновено е следната.

Казваме как не можем да направим …. си, защото сме прекалено натоварени с……

Реално обаче предпочитаме да не погледнем обективно и конструктивно ситуацията и да не замерим колко време в непродуктивни дейности прекарваме. Затова следващия път, когато си кажеш нямам време за нещо – замести го с не ми е важно! Защото ако реално ти е важно, ще намериш време.

Но за нагласата. Това, което е най-съществено и което искам да запомниш е следното:

 

  1. Ако ти откриеш своите крадници на време, ще намериш поне 1 час, в който да вкараш ново действие или установяване на нов навик.
  2. Когато започнеш да подобряваш желана сфера от живота ти, това неминуемо ще доведе до по-голяма ефективност. До повече спокойствие в ежедневието ти. До повишаване на енергията ти, до повече съпротивителни сили да се справяш с трудностите на деня. Предизвикателствата няма да ти се струват смазващи и непосилни, а просто още едно нещо от списъка, което да отметнеш, за да отидеш да си почиваш. И определено ще се изненадаш, но ще преодоляваш пречките с много по-голяма лекота.

 

Повярвай ми! Близките ти ще са ти благодарни!

 

Още по темата за съня, защото е ключово важен можеш да видиш тук и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed