КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ С ХРАНЕНЕ МЕНТАЛНОТО СИ ЗДРАВЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

 

Това, че празниците наближават, не означава, че трябва да жертваме доброто подхранване на мозъка си. На тялото си, също. Фирмените коледни партита вече са в разгара си. А тепърва предстоят семейните, такива. Затова днес споделяме някои начини да поддържаме мозъка си и менталното си здраве със здравословни и питателни храни през празничния период. Да се грижим за мозъка си през цялата година, е от особена важност за доброто ни психично здраве, особено в моменти на стрес, каквито често се оказват и празничните дни.

Най-важното нещо, което не бива да забравяме?

Виновник номер 1 за тревожността е захарта.

И нека си признаем – по това време на годината ние сме залети от възможности да се отдадем на сладки и пълни със захар изкушения. Бисквитки, пайове, сладкиши, торти, бонбони, курабийки – списъкът може да се продължи безкрайно. И като добавим към това и любимата фраза: “Веднъж се живее!”. Положението може да излезе наистина извън контрол.

Добрата новина е, че ключовите стълбове на хранителната психиатрия могат да ни насочат да правим избори, които са от полза за нашия мозък и тяло. Черният шоколад е чудесна алтернатива да задоволим желанието си за сладко. Но да разберем кои и защо са най-подходящите, най-полезните и най-добрите избори, които можем да направим, наистина е много важно. Повече по темата може да прочетеш в книгата на д-р Дрю Рамзи „Хранене за победа над депресията и тревожността“.

Идеи и рецепти за вкусни десерти можеш да почерпиш от всичките ни книги с рецепти.

Разгледай ги тук. Със сигурност имаш поне една, така че разлисти я и избери поне една рецепта за апетитен празничен десерт с пълноценни, полезни съставки, с висока хранителна плътност.

А също и в блога ни. Посети този линк за идеи. И не забравяй, че нашите предложения винаги са базирани на здравословните избори на храната. 95% от рецептите в блога ни са без глутен, без млечни и или без захар или с натурални подсладители, като фурми, кленов сироп, мед, кокосов нектар – нашите топ фаворити за натурални подсладители.

Никога не забравяй, че всеки път, когато ядеш, имаш възможност да поставиш мозъка си в режим на растеж!

А това означава и да подхраниш микробиома си и да насърчиш оптималното психично здраве. Като не спираш да консумираш повече храни, богати на хранителни вещества, ще продължаваш да се чувстваш по-добре не само защото мозъкът ти ще разполага с градивните елементи, от които се нуждае, за да функционира най-добре. Но и защото знаеш, че съзнателно и целенасочено поддържаш здравето си и общото си добруване и благополучие. Ако вече четеш новата ни книга “Хранене за победа над депресията и тревожността“, то вече имаш повечето знания и увереността, от които се нуждаеш, за да бъдеш истински специалист в самоподхранването.

Защо храненето с насочено внимание към нуждите на мозъка е толкова важно за психично здраве?

Като подхранваме мозъка си, ние защитаваме най-важния си актив. Вече сме запознати с научните данни, които са в основата на този подход към храненето. Отделили сте време, надявам се, за да опознаете по-добре силните си страни, когато става въпрос за хранене, и да разберете някои предизвикателства, с които може да продължите да се сблъсквате.

Когато учех медицина, повечето клиницисти единодушно споделяха мнението, че след като достигнем зряла възраст, мозъкът ни е приключил с растежа си. Докато останалите клетки в тялото продължават да се възпроизвеждат през целия ви живот, вие имате само един набор от мозъчни клетки — горе-долу около сто милиарда — и с малко късмет ще сте успели да не убиете твърде много, докато остарявате. Учените вече ни показаха, че мозъкът, както и останалата част от тялото, не спира да се променя и да расте и в нашите златни години. Способността му да продължава да създава нови връзки между клетките се нарича невропластичност.

Можеш да научиш много повече за невропластичността в книгата на д-р Дрю Рамзи””Хранене за победа над депресията и тревожността“. Но засега това, което е важно да знаеш, е, че невропластичността е една от причините, поради които консумацията на полезни за мозъка хранителни вещества е толкова важна за здравето на този орган. Витамините и минералите могат да осигурят на мозъка горивото, от което се нуждае, за здравословен, динамичен растеж.

Затова по време на празниците, но не само, яж повече от така наречените “Силни играчи”. Повече за тях ще пишем след празниците. А сега ти представяме един кратък списък с акценти, на които да обърнеш внимание, планирайки празничното меню:

СИЛНИ ИГРАЧИ
  • ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ
  • КЕФИР
  • ЧЕРВЕН БОБ
  • КЕЙЛ
  • ТИКВЕНИ СЕМКИ
  • ЗЕХТИН
  • ДВУЧЕРУПЧЕСТИ МЕКОТЕЛИ
  • ДИВА СЬОМГА
  • МОРСКИ ВОДОРАСЛИ
  • АНШОА
  • АВОКАДО
  • ЧЕРЕН ШОКОЛАД
  • КАШУ
  • ЯЙЦА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed