Основни принципи и ползи от
Автоимунния палео протокол

osnovni-polzi-ot-aip

AIP-best-diet

Д-р Сара Балантайн разработва Автоимунния палео протокол (АИП) – цялостна програма за възстановяване на баланса, създадена предимно за хора, страдащи от автоимунни заболявания. Програмата е концентрирана около храненето, но въобще не се ограничава единствено с него. Автоимунният палео протокол всъщност засяга и промените в начина на живот, които е добре да извършим, за да си възвърнем баланса. На какви основни принципи и ползи се базира АИП? И на какво се дължат огромните подобрения, за които говорят всички, преминали през протокола?

През 2020 година АИП беше включен и в годишната класация за най-добри диети на US News и World Report. Един от ключовите моменти за успеха на целия протокол е, че се фокусира върху самонаблюдението, самооценката и самооткриването. Той по своята същност представлява комбиниран подход за подобряване на начина на живот.

В тази статия ще разгледаме основни принципи и ползи, на които се дължи успехът на АИП. А какви са предизвикателствата пред успешното следване на протокола? Очаквай да ти разкажем повече за това в следваща статия.

Преди това – няколко думи за автоимунните заболявания

Има над 100 потвърдени автоимунни заболявания, а за много други се подозира, че имат автоимунен произход. Механизмът на протичане на всички автоимунни заболявания е един и същ: имунната ни система, която би трябвало да ни пази от микроорганизми нашественици, се обръща срещу нас и вместо това атакува собствените ни протеини, клетки и тъкани. От това кои протеини, клетки и тъкани са обект на атаката, се определя кое ще бъде автоимунното заболяване и какви ще са симптомите му.

Как помага АИП?

Автоимунният палео протокол е мощна стратегия, която разчита на храненето и стила на живот, за да регулира имунната система, и така слага край на тези атаки и дава на организма възможност да оздравее.

Действието на автоимунния палео протокол се основава на четири ключови области, за които е известно, че са важни допринасящи фактори за възникване на възпаления, имунни и автоимунни заболявания. Като се опират на заключения от над 1200 научни изследвания, тези препоръки за хранене и стил на живот са насочени по-конкретно към:

1. Хранителната плътност

За да функционира нормално, имунната система се нуждае от редица витамини, минерали, антиоксиданти, есенциални мастни киселини и аминокиселини. Дефицитите и дисбалансите на микронутриенти са основни играчи в процесите на развитие и прогресиране на автоимунните заболявания. Ако се съсредоточим върху консумацията на най-богатите на нутриенти храни, до които имаме достъп, ще създадем възможност за натрупване на синергичен излишък от микронутриенти, чрез който да коригираме както дефицитите, така и дисбалансите и да подпомогнем регулацията на имунната система, хормоналните системи, системите за детоксикация и производството на невротрансмитери. Освен това богатият на нутриенти хранителен режим осигурява градивните елементи, от които организмът се нуждае, за да излекува увредените тъкани.

2. Здравето на стомашно-чревния тракт

Чревната дисбактериоза и пропускливите черва са сред основните фактори, които улесняват развитието на автоимунни заболявания. Храните, които се препоръчват в автоимунния палео протокол, подпомагат развитието на здравословни нива и здравословно разнообразие от чревни микроорганизми. Храните, които дразнят или увреждат лигавицата на стомашно-чревния тракт, се избягват. Включват се храните, които допринасят за възстановяване на бариерната функция на червата и подпомагат излекуването.

3. Хормоналната регулация

Храните, които консумираме, честотата на хранене и количествата, които изяждаме, влияят върху най-различни хормони, взаимодействащи с имунната система. Когато фактори от начина ни на хранене (като например консумацията на прекалено много захар или твърде честото похапване вместо приема на по-голямо количество храна през по-големи интервали) нарушават регулацията на тези хормони, това оказва пряко влияние върху имунната система (в типичния случай я стимулира). Хранителният режим на автоимунния палео протокол е предназначен да подпомогне регулацията на тези хормони и по този начин да регулира и имунната система. Тези и други важни хормони, които взаимодействат с имунната система, също се влияят мощно и от това колко спим, колко време прекарваме навън, колко и какви видове физическа активност осъществяваме, а също и доколко успешно ограничаваме и контролираме стреса.

4. Регулация на имунната система

Регулацията на имунната система се постига чрез: възстановяване на здравословното многообразие и здравословните количества на чревните микроорганизми; възстановяване на бариерната функция на червата; осигуряване на достатъчни количества от микронутриентите, необходими за нормалното функциониране на имунната система; и регулиране на основните хормони, които на свой ред регулират имунната система.

Когато преминеш към прилагане на автоимунния палео протокол, при избора си на храна ще започнеш да наблягаш на приема на нутриентите, необходими за излекуването. Ще се храниш с храни, осигуряващи всичко, от което организмът ти се нуждае, за да спре да атакува сам себе си, да поправи увредените тъкани и отново да оздравее: белтъчини, въглехидрати и мазнини за поддържане на нормална обмяна на веществата, изграждане на нови тъкани и производство на хормони, важни протеини и сигнални молекули; както и пълната гама мастноразтворими и водноразтворими витамини, минерали и антиоксиданти, за да се отървеш от възпалението, да регулираш имунната система и да подкрепиш нормалното функциониране на всички системи на тялото.

Защо готварска книга по Автоимунния палео протокол?

Тази готварска книга е замислена като допълнение към първата книга на д-р Балантайн – „Автоимунен палео протокол“. Там тя обяснява подробно научните основания за всеки аспект на хранителния режим и начина на живот, които съставляват АИП. Ако искаш да разбереш защо е важно да избягваш определени храни и да консумираш по-големи количества от други, няма да откриеш тази информация в готварската книга. Също така,

  • ако искаш да научиш защо промяната в хранителния режим влияе положително или какви да бъдат приоритетите ти;
  • ако се нуждаеш от помощ за справяне с чувствителност към други храни или решаване на често срещани проблеми;
  • ако имаш нужда от напътствия: какви изследвания да си направиш; кои лекарства да приемаш или приема на кои да преустановиш; как да се ориентираш в сложния свят на хранителните добавки или как да работиш в екип с лекаря си;
  • или ако държиш да разбереш кои храни кога можеш да въведеш повторно, отговорите ще намериш в „Автоимунен палео протокол“.

В готварската си книга д-р Балантайн приема, че вече оценяваш правилността на хранителния режим по автоимунния палео протокол и само се нуждаеш от известна помощ с ежедневното му прилагане, малко вдъхновение в кухнята и някои ръководства за бърза справка, за да се организираш по-лесно. В случай че не се интересуваш от (или вече си прочела за) това “Защо да избереш автоимунния палео протокол”, тази книга въпреки това излага “Правилата за приложението на протокола”. Тук са включени кратки ръководства и списъци с храни, за да не се налага да притичваш до нощното си шкафче (или до мястото, където държиш своя екземпляр от „Автоимунен палео протокол“) всеки път, когато се запиташ дали дадена храна е разрешена за консумация. Менютата и списъците за пазаруване ще ти помогнат да не гадаеш и да се подготвиш за предстоящата седмица.

И най-важното:

Тази готварска книга ти показва как да приготвиш вкусни ястия, които отговарят на хранителния режим по автоимунния палео протокол, за да можеш да се наслаждаваш на храната си, докато лекуваш организма си.

„Остави лекарствата в хавана на аптекаря, ако можеш да излекуваш пациента с храна.“

Хипократ

2 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed