Палео диета на първопричината

paleo-diet

Продължаваме поредицата на д-р Изабела Уенц. Днес ти представяме накратко един от основните й лечебни протоколи, а именно: Палео диета на първопричината. Повече за това защо, как и кога се прилага, можеш да прочетеш в книгите на Изабела „Тиреоидит на Хашимото. Първопричината“ и „Протоколът Хашимото“. А за още рецепти за самата палео диета погледни в книгата ѝ „Хашимото: хранителна фармакология“. Разбира се, и в нашия блог. Някои от рецептите в него са маркирани като подходящи, но има и други, от които можеш да черпиш доза вдъхновение и да адаптираш спрямо своя хранителен режим.

Общ преглед

Палео диетата на Първопричината включва консумирането на храни като ядки, семена, месо, яйца, зеленчуци и плодове и изключва всички преработени и зърнени храни. Този вид хранене е насочено към намаляване на приема на храните, които предизвикват възпаление в организма, и увеличаване на консумацията на противовъзпалителните храни, включително висококачествени животински протеини, които помагат на тялото да се самовъзстановява. Палео диетата на Първопричината произлиза от традиционната палео диета, която е структурирана така, че да отразява храненето на нашите предци. Аз обаче съм направила някои стратегически промени в тази диета, за да съм сигурна, че тя удовлетворява специално нуждите на страдащите от хашимото. Например граховият протеин е спорна храна в традиционната палео диета, но е включен тук заради хипоалергенните му свойства при хората с хашимото, а и поради факта, че най-често се понася добре.

Избягвай следните храни:

paleo-dieta

Кога да се придържаш към този вид хранене

Когато храненето без глутен, без млечни продукти и без соя не е довело до изчезване на симптомите.

Най-добри практики, които да спазваш

В допълнение към насоките за стандартната палео диета, Изабела е установила, че избягването на изброените по-долу храни води до по-добри резултати при повечето хора с хашимото.

Изключи: 
  • лютите чушки (водят до пропускливост на червата);
  • всякакви млечни продукти (дори масло и гхи);
  • морски водорасли (заради съдържанието на йод и имуномодулиращия им потенциал);
В допълнение се препоръчва консумацията на повече зеленчуци, отколкото е посочено в традиционната палео диета.

Още по темата

Може би си изненадана, че препоръчваме режим на хранене, включващ месо, понеже вероятно си чувала, че консумацията на месо причинява възпаление. Това е вярно за индустриално отглежданите животни, чието месо съдържа високи нива на провъзпалителната мастна киселина омега-6. Трябва да се има предвид обаче, че месото играе важна роля при възстановяването на организма, а естествено отглежданите животни имат оптимално съотношение на противовъзпалителната мастна киселина омега-3 за човешка консумация. Стреми се да купуваш месо от пасищни, диви и свободно отглеждани животни, когато е възможно. 

Примерен хранителен план:

fritata
закуска: Фритата с бекон и броколи
pechena-riba-sas-salca
обяд: Печена бяла риба със салца от червени чушки
pile-s-sham-fastak
вечеря: Пиле с шамфъстък, лимон и аспержи

 

 

 

 

 

 

 

 

Виж как да приговиш тези вкусни рецепти в линковете по-долу:
Фритата с бекон и броколи
Печена бяла риба със салца от червени чушки
Пиле с шамфъстък, лимон и аспержи

Множество рецепти, подходящи за Палео диета на първопричината, ще откриеш и в книгата на д-р Изабела Уенц „Хашимото: хранителна фармакология“.

За още рецепти провери в блога ни тук и тук.

Източници:
Хашимото. Първопричината“; „Протоколът Хашимото“; „Хашимото: хранителна фармакология“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed