Работен лист за осъзнаване на поведение свързано с

емоционално хранене и преяждане

 

Изследванията показват, че макар, когато става въпрос за преяждане, поведението ни в повечето случаи да изглежда импровизирано и спонтанно, основата на тези епизоди се поставя няколко часа по-рано и е свързана с нашето ежедневие, навици, нагласи, страхове, стрес, автоматично мислене, травматични ситуации, взаимоотношения, детство и други.

Преяждането е просто последната брънка в една дълга верига. Ако можеш да засечеш началото и да прекъснеш веригата още в първото звено, има много по-голям шанс никога да не се стигне до последното, тоест до епизода на емоционално хранене и преяждане.

Целта на това упражнение е

Да осъзнаеш какво е общото между твоите епизоди на неконтролируемо хранене. Може би това е определено време на деня или ситуация, или вид храна, която си забраняваш или към която си пристрастен, или друг човек, или това, че най-сетне оставаш за малко сам, или някакво чувство (на празнота, самота, отхвърленост, тъга, липса на смисъл и други), или спомен, или конкретна мисъл, или няколко от посочените. Опиши възможно най-подробно какво преживяваш или си спомняш, че си преживял, на всеки етап. След това се върни и прегледай написаното. Потърси общи неща, повтарящи се елементи и очертаващи се зависимости и модели. Виж стъпките, които си предприел. Обърни внимание на своите мисли. Помисли за различни начини за справяне с емоциите, довели до епизода на преяждане и емоционално хранене.

Това помага да се изгради разбиране за процеса, което след това може да се използва, за да разрушат дисфункционалните модели. Например, ако обичайно преяждаш в кухнята си в 18 часа, когато си стресиран, измисли стратегии за справяне поне час, преди това да се случи. Помисли защо се стига дотам. Може би не ядеш достатъчно през деня, защото си улисан в работа или те е срам да се храниш пред другите, или се опитваш да спестиш калории, тъй като си свикнал да преяждаш на вечеря? Може би релаксиращ душ би помогнал да се намали напрежение, вместо да се натъпчеш с храна? Може би вечеряш твърде късно и знаейки, че има много време до вечерята, се чувстваш още по-гладен и тревожен? Може би имаш нужда от лека следобедна закуска?

Ако обичайно преди епизодите на преяждане и емоционално хранене те спохождат точно определени мисли?

   Например:
  • Пак не успях да се справя”
  • „Аз съм провал“
  • „Това ще ме накара да се почувствам по-добре“
  • „Само да се успокоя” и т.н.,

Помисли какво друго поведение би могъл да избереш в такива случаи, например обаждане на приятел, писане на дневник, разходка, тренировка, медитация и т.н.; какво може да стои в основата на твоята мисъл – комплекс за малоценност, саморазрушително поведение, наложени от диетичната култура вярвания или нещо друго. Осъзнаването, че епизодите на преяждане всъщност нямат общо с храната и че храната в тези случаи е само средство за снемане на напрежението, макар и по един неефективен и в дългосрочен план разрушителен начин, може да бъде много полезно и освобождаващо.

Попълвай този работен лист всеки път, когато имаш епизод на преяждане и емоционално хранене. Отговаряй честно и задълбочено. Колкото повече го попълваш, толкова по-ясни ще ти стават моделите на поведение. И ще ти бъде по-лесно да реагираш в ситуацията, а не да се обвиняваш след като тя е приключила.

В началото може да ти изглежда плашещо

Но с времето това ще ти помогне да опознаеш повече себе си и своите тригъри (провокиращите преяждането фактори). А също да се научиш да избираш по-здравословни мисли и поведения. Погледни го така: събираш данни, за да можеш да анализираш собствените си модели и в крайна сметка да разработиш стратегии за справяне с тях. Защото, знеш предполагам, че нищо не може да бъде подобрено, преди да бъде измерено.

Не е нужно да се съдиш и да оценяваш поведението и мислите си, нито да изпитваш вина, а само да ги забележиш и след това да се опиташ да откриеш подходящи алтернатвни мисли и поведения и начини за справяне.

Изтегли работния файл от >>>  тук.

И докато разпечатваш и попълваш този въпросник помисли над следното:

  • Не е ли време вече да се помириш с храната?
  • Не е ли време да се разделиш със страха от мазнини, въглехидрати и калории.
  • Не е ли време да започнеш да се храниш с удоволствие?
  • Да се наслаждаваш на на храната и да изпитваш удоволствие?

Хейли Помрoй обича да казва, че от вината се напълнява два пъти повече, отколкото от цяла шоколадова торта! Ние я подкрепяме на 100%. Защото сме на ясно, че здравето е на върха на нашата вилица.

Ако искаш да пробваш ефективен, работен вариант на хранителен план, който може да ти помогне в това отношение – виж книгите на Хейли Помрой. Феноменалният режим – Ключът към бързия метаболизъм. Виж и промопакета, който подготвихме за него.

А ако искаш да се справиш трайно с проблема и имаш нужда от подкрепа в контролирана, защитена среда, то ела в нашата онлайн програма за бърз метаболизъм.

Освен вкусни храни по време на програмата засягаме доста интензивно и емоционалните причини за качване на килограми. Работим с вината и търсим варианти да отработим и да се подготвим предварително за често повтарящи се изпитания в ежедневието ни.

Повече за програмата >>> виж тук <<<

Ако имаш въпроси и искаш да разбереш повече – пиши ни. Или ни се обади.

Ще се радваме да се видим в програмата.

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed