Свинско месо с естрагон на фурна

 

Днес споделяме с теб една чудесна рецепта за Свинско месо с естрагон на фурна от вдъхновяващата готварска книга на д-р Сара Балантайн. Безспорно основен елемент на вкусното готвене е умелото боравене с ароматни подправки. Това обаче е майсторство и истинско изкуство. Който е успял да се наслади на перфектен баланс и съчетание на изтънчени подправки, които надграждат вкусовете и обогатяват насладата на сетивата, знае за какво говоря. Истинско изпитание е за един непрофесионалист да овладее света на подправките, да укроти острите им нотки, да ги балансира и да ги съчетае в експлозия от вкусове.

И когато говорим за „Автоимунен палео протокол“, задачата става още по-тежка. Всеки любител и ценител на кулинарното изкуство с времето е опознал около 10-ина подправки, с които борави умело. Е, при някои арсеналът е доста по-сериозен, но в повечето случаи обичаме да сме в зоната си на комфорт и експериментираме с нова подправка само ако предварително е вписана в някоя нова рецепта. Едно от основните неудобства на АИП е, че са ограничени доста подправки почти през целия период. Затова и готвенето на вкусни, дори и познати рецепти понякога се превръща в истинско изпитание.

Тук на помощ ни идва безспорния опит на д-р Сара Балантайн, любовта ѝ към нови храни и вкусове, а също и към кулинарни експерименти. Обобщавам цялата ѝ любознателност, новаторски и експериментален дух, които е вложила в книгата си като израз на любовта към готвенето.

Точно затова казваме, че с тази книга празнуваме храната. Защото тя не е книга за ограниченията, тя е книга, която буквално ни кара да заобичаме храната. Усмивките на самата д-р Сара Балантайн, които са свидетелство за здраве, жизненост и страст към живота, са най-доброто доказателство за това.

„Автоимунен палео протокол. Готварска книга“ е готварската книга на Д-р Сара Балантайн. В нея ще откриеш:

• 416 пълноцветни страници + твърди корици.
• 200+ вкусни и питателни рецепти.
• 6 седмични менюта + списъци за пазаруване.
• 300+ вариации на рецептите.
• Безброй съвети за спестяване на време, инструкции и хитринки за кухнята.
• 500+ снимки, списъци, графики, таблици.
• Луксозно издание с твърди корици.
• Подходяща както за начинаещи, така и за опитни кулинари.
• Организиране на партидно готвене и меню с ограничен бюджет и още, и още…

Не умееш да готвите и нямаш достатъчно кулинарни познания? Няма проблем! Д-р Балантайн те запознава в детайли с основните кухненски техники – от нарязването на зеленчуци до безопасното използване на тенджера под налягане. Въоръжена с над 230 вкусни рецепти, от закуски с основни съставки до изкусителни десерти + повече от 300 вариации на включените рецепти, можеш да обърнеш хода на болестта си, докато се наслаждаваш на всяка хапка храна!

 

Всичко това ще усетиш, когато разгърнеш страниците на новата ѝ книга. А сега те оставяме с рецептата.

Свинско месо с естрагон на фурна

Естрагонът има прекрасен аромат, който наподобява този на анасона и се съчетава чудесно със свинското месо. Това печено е много вкусно с гарнитура от Пикантни сладки картофи и домашно Ябълково пюре, които също можеш да откриеш в книгата.

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене:
от 1 час и 20 минути до 1 час и 40 минути
Порции: 8 – 10

Съставки:

  • 3 супени лъжици сушен естрагон
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 парче (2 – 2,5 килограма) свинско месо за печене (бут или филе)
Специално оборудване:
  • Топлоустойчив термометър за месо
  • Мелничка за подправки или хаван и пестик

Начин на приготвяне:

  1. Включете предварително фурната на 180 °C.
  2. Сложете естрагона и солта в мелничка за подправки или хаван и смелете или счукайте на фин прах.
  3. Сложете месото в тава за печене с решетка. Подсушете го с кухненска хартия. Натрийте цялата му повърхност със сместа от естрагон и сол. Поставете топлоустойчив термометър.
  4. Печете по 20 минути на всеки 0,5 кг, докато вътрешната температура достигне минимум 63 °C.
  5. Оставете печеното да почине 10 минути, преди да го нарежете.
Варианти:
  • Със сушен естрагон ще успеете да натриете месото по-равномерно, но можете да използвате и 3 супени лъжици нарязан на ситно пресен естрагон.
  • Свинско месо на фурна с хрупкава кожа.
    Ако имате късмета да намерите месо с кожа, ето указания за приготвяне на хрупкава кожа.
  1. Направете разрези в кожата с остър нож (или помолете месаря да го направи вместо вас) под формата на решетка с размер приблизително 2,5х2,5 см.
  2. Преди да натриете месото с подправките, „надуйте“ кожата, като полеете повърхността с вряла вода (ще ви трябва цял чайник и внимавайте!).
  3. Оставете месото да се охлади за 5 минути, преди да го натриете с подправките.
  4. Когато вътрешната му температура достигне 54 °C, включете горния реотан на висока температура. Печете така 8 – 10 минути, докато кожата стане хрупкава.

Още чудесни лесни, практични рецепти можеш да намериш в книгата.

 

Хранителна информация
Порция183 г
От рецептата излизат1831 г
Калории207
Мазнини3,14 г
Мононенаситени мазнини1,25 г
Омега-30,03 г
Омега-60,48 г
Наситени мазнини0,96 г
Въглехидрати0,27 г
Фибри0,04 г
Скорбяла0 г
Фруктоза0 г
Глюкоза0 г
Захароза0 г
Белтъчини41,6 г
Аланин2,38 г
Аргинин2,68 г
Аспарагинова киселина3,88 г
Цистин0,47 г
Глутаминова киселина6,34 г
Глицин1,88 г
Хистидин1,69 г
Изолевцин1,97 г
Левцин3,42 г
Лизин3,69 г
Метионин1,14 г
Фенилаланин1,73 г
Пролин1,68 г
Серин1,73 г
Треонин1,83 г
Триптофан0,49 г
Тирозин1,65 г
Валин2,1 г
Витамини
Витамин В11,19 мг
Витамин В120,96 мкг
Витамин В20,65 мг
Витамин В51,63 мг
Витамин В61,26 мг
Холин145 мг
Фолат1,48 мкг
Витамин А1,13 мкг
Витамин С0,27 мг
Витамин D0 IU
Витамин Е0,15 мг
Витамин К0 мкг
Минерали
Калций17,6 мг
Мед0,13 мг
Желязо2,83 мг
Магнезий47,2 мг
Манган0,06 мг
Фосфор423 мг
Калий747 мг
Селен47,9 мкг
Натрий296 мг
Цинк3,74 мг
Минимално съдържание, установено чрез използване на базата данни на Министерството на земеделието на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed