СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

migrena-vidove-i-kakvo-q-provokira-ins

Представете си болест, която сякаш се появява отникъде, като ви оставя уморени до отчаяние и с усещане за влошено общо състояние, слабост и депресия. Мускулите и ставите ви болят без причина, мозъкът ви сякаш е обгърнат от гъста мъгла и е невъзможно да се концентрирате. Забелязвате, че често имате главоболие и въпреки че се наспивате добре през нощта, пак се събуждате уморени.

Цикълът се повтаря ден след ден.

Отивате на лекар и ви диагностицират със синдром на хроничната умора (СХУ). Казват ви, че няма лек или известно лечение, така че ви предписват някои неща за симптомите, които ви притесняват най-много. На челните места в списъка най-вероятно стоят антидепресанти и обезболяващи, защото те могат да ви помогнат да спите малко по-добре и да облекчат част от болката.

А сега си представете сценарий, в който отивате при друг лекар за второ мнение, а той ви диагностицира с фибромиалгия. И той ви предписва някои лекарства за симптомите, които ви притесняват най-много. Отново се препоръчват антидепресанти и обезболяващи.

Звучи ли ви откачено?

Добре дошли в света на хроничната умора и фибромиалгията.

 

Да разберем хроничната умора

Наричан още болест на системната непоносимост на натоварване (systemic exertion intolerance disease – SEID) или миалгичен енцефаломиелит (МЕ), синдромът на хроничната умора вече се признава за съвсем реален медицински проблем – такъв, който причинява сериозни затруднения на жертвите. И все пак истинската причина за него още е неизвестна. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ изчислява, че това сложно инвалидизиращо заболяване засяга между 836 000 и 2,5 милиона американци.

У нас, разбира се, подобна статистика няма. А, както и в другите страни, много от засегнатите не са диагностицирани, защото това се приема за неотменна част от остаряването!

Дали това е така?

Внезапното начало на болестта понякога идва след стомашно-чревна, респираторна или друг вид остра вирусна инфекция. При някои хора състоянието възниква след емоционална и/или физическа травма, като сериозна злополука, тежка загуба или операция. Други случаи обаче се развиват по-бавно и без очевидни отключващи фактори.

Тъй като е било известно, че се наблюдава след грип или други подобни заболявания, някога се е смятало, че СХУ се предизвиква от вируса на Епщайн-Бар, който причинява мононуклеоза. Днес обаче медицинските експерти и учените смятат, че СХУ не се дължи на една-единствена причина, а може да е резултат от комбинация от вирусни инфекции, алергии, хормонален дисбаланс и психологически фактори, които едновременно влияят на имунната система.

И както често повтаряме във „Вдъхновения“, необходима е комбинация от фактори, за да се развие „перфектната буря“.

Към момента за жените е четири пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани със СХУ, отколкото за мъжете, макар че болестта може да развият и двата пола, както и децата. При все това хората на възраст от 40 до 49 години са диагностицирани по-често със заболяването.

Както и при фибромиалгията, в момента няма медицински изследвания, които да потвърдят, че изобщо имаме хронична умора. Диагностицирането на СХУ се базира на симптомите, които са подобни на тези при много други заболявания и състояния, затова често нещата опират до преценката на лекаря. Технически погледнато, за да бъдем диагностицирани със СХУ, трябва да сме страдали от нова и продължаваща умора поне шест месеца. При това лекарят трябва да отхвърли наличието на каквото и да било друго заболяване, инфекция, злокачественост или състояние, което може да предизвика сходни симптоми, както и употребата на наркотици, медикаменти или химикали. Необходимо е също така да имаме осем от следващите симптоми от поне шест месеца:

  • леко повишена температура или треска;
  • възпалено гърло;
  • болезнени лимфни възли (като жлезите отстрани на шията);
  • необяснима слабост на цялото тяло;
  • дискомфорт или болка в мускулите;
  • необичайно главоболие;
  • проблеми със съня;
  • болки, които се местят от става на става;
  • умора в продължение на 24 часа или повече след упражнения, които преди сте понасяли добре;
  • което и да е от следните оплаквания: разсеяност, прекомерна раздразнителност, объркване, затруднено мислене, неспособност да се концентрирате, депресия.

 

Ароматерапевтичният подход

към хроничната умора и фибромиалгията

Въпреки че няма определен „лек“ или лечение за СХУ и фибромиалгия, понякога се предписват медикаменти като антидепресанти, болкоуспокояващи и стимуланти, но само в опит да се повлияят симптомите. Много пациенти обаче не реагират задоволително на тези лекарства или страдат от ужасните им странични ефекти. Ето защо контролът на хроничната умора и болката остава предизвикателство както за лекарите, така и за пациентите. За щастие, етеричните масла може да помогнат и да донесат облекчение и усещане за нормалност в ежедневието.

Какво обаче можем да направим? Има ли нещо, което да зависи от нас? Особено ако не искаме да прибягваме до лекарствени продукти с тежки странични ефекти.

Както често ще ни чуеш да казваме, необходим е комплексен подход! Препоръчително в комбинация от няколко холистични метода!

Ето тук можеш да прочетеш за силата на храната и кои са топ 20-те храни, които могат да са от полза за това състояние. Препоръката е на Хейли Помрой – клиничен нутрициолог и диетолог. Многото случаи от практиката ѝ доказват как силата на храната може да бъде наш мощен съюзник. Препоръките ѝ накратко може да прочетеш тук.

 

А ето какво споделят и д-р Ерик Зелински и Сабрина Ан Зелински по темата. Разбира се, техният подход се основава на употребата на етеричните масла. Чудесното в случая е, че двата комплексни метода могат да се допълнят, за да сме сигурни, че можем да се справим по естествен начин.

 

Представят и списък със симптоми, които да търсим, и с етеричните масла, които действат най-добре на всеки от тях. Препоръчват ни да започнем с разреждане от 2% на всяко масло или бленд, които да нанасяме върху проблемните участъци или по гърдите и врата, ако умората е основното ви оплакване.

В новата книга на д-р Ерик и Сабрина Ан Зелински – „Етеричната аптека“ има и таблици за разреждане. Намират се на страници 45 – 47.

  • Сутрешна скованост: арника, джинджифил, лавандула, мента, немска лайка.
  • Нарушения на съня: лавандула, римска лайка.
  • Гъделичкане или изтръпване на ръцете и краката: дъхаво мушкато, евкалипт, лавандула, тамян.
  • Главоболие, включително мигрена: дафинов лист, евкалипт, копайба.
  • Синдром на раздразненото дебело черво: джоджен, кориандър (семена), маточина, мента.
  • Проблеми с мисленето и паметта: ветивер, кедър.
  • Болезнен менструален цикъл: майорана, меча стъпка, резене.
  • Други синдроми, свързани с болка: немска лайка, полегнала голтерия, портокал.

Облекчаването на тези симптоми може допълнително да забави цикъла на болка и умора, което помага на хората, страдащи от СХУ и фибромиалгия, да станат по-подвижни и да спят по-добре. Това на свой ред може да ограничи по-нататъшната умора и болка. В книгата „Етерична аптека“ ще откриеш още някои стратегии, които може да помогнат. А също и протоколи за справяне със състоянието.

В идеалния случай препоръчваме да комбинираш протоколите на семейство Зи с етерични масла, хранителната рецепта на Хейли Помрой и разбира се, да си осигуриш почивка. Толкова, колкото е възможно спрямо личния ти график. И 5 минути на ден са по-добре от 0, нали?

 

 

2 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed