Кои са основните съставки и носители в натуралната парфюмерия?

 

Все повече се говори за натурална, естествена и чиста козметика. За натурални, функционални, чисти, био и истински храни. За мое огромно съжаление, тези думички все повече девалвират и губят смисъл. Или поне чистия си първоначален смисъл, защото често се злоупотребява с употребата им. Имаме статии за функционалните храни и за целите храни с висока хранителна плътност. Но когато говорим за козметика и по-специално за парфюмерия, защото знаеш, че предстои да излезе най-новата ни книга по темата – „Тайните на натуралната парфюмерия“. Кои точно са основните, натурални съставки в парфюмерията?

И за да не те отегчим прекалено много ще ги разгледаме много набързо, а някой от тях само ще споменем. Имай предвид, че не всички влизат в съставките на рецептите, които авторите на „Тайните на натуралната парфюмерия“ д-р Елена Маркова и Весела Филева са подбрали. Но няма как да говорим за натурална парфюмерия, без да споменем всички тях, защото не бихме разбрали процеса.

Ако ти е интересно да разбереш повече защо е важно да ползваме натурална козметика и как да я подбираме (когато я купуваме или изработваме у дома), присъедини се на уебинара ни следващата седмица. Той ще се състои на 10.10.2023 от 18 часа. Онлайн. Ако искаш да се включиш, пиши ни на vzemi@vdahnovenia.bg

А сега по същество:

Кои са основните съставки в натуралната парфюмерия? Всеки натурален парфюм съдържа три основни типа съставки. Това са ароматните вещества, фиксаторите на аромата и носителите на парфюма.

Растителни ароматни вещества

Ароматите са органични вещества и съединения, най-често с приятен мирис, които се използват в натуралната парфюмерия, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Натуралните ароматни вещества от растителен произход, които се влагат най-често в парфюмерията, са:

  • етерични масла,
  • конкрети, абсолюта, CO2 екстракти, тинктури, настойки, хидрозоли и други.

Няма да се спираме на всички, но ще споменем само по няколко думи за най-интересните от тях.

Етерични масла

Предполагам се досещаш, че етеричните масла са най-използваните съставки в натуралната парфюмерия. Някои от тях се извличат чрез парна или водна дестилация, а други, каквито са цитрусовите масла, се извличат чрез студено пресоване.

Съставът на етеричните масла варира според реколтата, мястото на отглеждане на суровината и частта на растението, от която са добити. Ароматът, от своя страна, много често се различава от аромата на свежото растение заради високата концентрация на ароматните вещества.

Повече за това как се добиват и употребяват в ежедневието с оглед на безопасността, можеш да прочетеш в книгата на д-р Ерик Зелински „Лечебната сила на етеричните масла“.

Поради високата цена на производството им повечето етерични масла са обект на опити за фалшификация. Не е необичайно да попаднете на неестествено евтини (но не задължително) продукти, които в крайна сметка не са чисти етерични масла и не носят ползите, които очаквате от тях. Повече за това как да разпознаете фалшивите продукти ще откриете в книгата „Тайната на натуралната парфюмерия“.

Конкрети

Конкретът е твърда восъкоподобна маса, която се извлича от свеж материал с разтворител без нагряване, като най-често се използват цветя (роза, жасмин, тубероза, нарцис, мимоза и други), но също и лавандула, лавандин, здравец, тютюн, теменужка, дъбов мъх и други. Поради тежките съединения конкретите се разтварят частично в алкохол и употребата им в парфюмерията е ограничена. Например конкретът от българска роза (Rosa damascena) е восъкоподобно вещество, добито от цветовете на розата по метода на екстракция с хексан. Използва се предимно за направа на абсолю.

Един килограм розов конкрет се получава от 400 килограма розов цвят.

Хидрозоли (флорални води)

Известни още като хидролати, дестилати или флорални води, хидрозолите съдържат водоразтворимите компоненти от дестилираните растения, както и минимални количества етерични масла. Те са много безопасни за употреба и вършат чудесна работа под формата на спрейове за освежаване на въздуха или за продукти за тяло. В парфюмерията не са толкова употребявани, тъй като етеричните масла не се разтварят във вода. Често срещани примери за хидрозоли на пазара днес са лавандула, маточнина, нероли, римска лайка и роза.

Фиксатори на аромата

Фиксаторът е вещество, което поради своята химическа структура „улавя“ летливите молекули на етеричните масла и забавя тяхното изпаряване. В допълнение някои фиксатори придават на ароматите по-добра структура и завършеност, дори осигуряват техния специфичен мирис, като по този начин обогатяват крайния продукт. Фиксаторите може да бъдат растителни, животински или синтетични.

 

Растителни фиксатори

Балсамите и смолите са много добри фиксатори на аромата поради веществата с ниска летливост, на които са много богати. Към групата на тези материали спадат бензоената смола, смолата от перуански балсам, резиноидът от копайба, смолата от смирна и опопонакс и всички видове тамян.

Фиксатори от животински произход

Редица вещества, добивани от животни, имат силни фиксиращи свойства и са били широко използвани в парфюмерийната индустрия в миналото. В наши дни, поради хуманни съображения, тяхната употреба все повече намалява, а някои са дори забранени. Но те биват:

  • Мускуси
  • Кастореум
  • Цивет
  • Амбра

Предполагам се досещаш, че в „Тайните на натуралната парфюмерия“ използваме само растителни фиксатори. Кои са те – ще откриеш в книгата.

Парфюмни носители

За да се получи парфюм, ароматната композиция от етерични масла, абсолюта, смоли и балсами трябва да бъде разтворена в носител в определен процент. Затова в зависимост от носителя, парфюмите биват:

  • алкохолни (най-разпространени днес)
  • маслени
  • восъчни

Алкохол

Етиловият алкохол е основен носител в съвременната парфюмерия, защото има дезодориращо и дезинфектиращо действие. Той е неблагоприятна среда за развитието на вредни микроорганизми, което значително увеличава трайността на парфюмите, създадени с него. Освен това, разтворени в етилов алкохол, ароматите се усещат силно и ярко.

Базови масла

Базовите масла са основният носител на аромат в маслените парфюми. Познати още като фиксирани масла, те съдържат мастни киселини и фитохимикали, сред които витамини, минерали и много други. За разлика от етеричните масла фиксираните масла не се изпаряват (оставят петна върху абсорбиращи повърхности) и затова не може да бъдат дестилирани. Добивани чрез студено пресоване или екстракция, фиксираните масла имат различна консистенция в зависимост от температурата и може да бъдат твърди, полутвърди или течни.

В парфюмерията най-често се използват маслото от жожоба и фракционираното кокосово масло поради дългия им срок на годност и защото не влияят на аромата на парфюмната композиция.

Восъци

Восъците също са много добри носители на аромати и им придават по-интимен и приглушен вид. Най-често за восъчните парфюми се използва обезмирисен пчелен восък, разреден с базови масла, за да се олекоти нанасянето му върху кожата. Но може да се използват и някой други, по-екзотични растителни восъци.

Маслените и восъчните парфюми са по-често индивидуални или в малки серии, защото са много лични и загадъчни. Видовете парфюми според носещата им база са разгледани по-подробно в книгата на д-р Елена Маркова и Весела Филева „Тайните на натуралната парфюмерия“.

А ето как изглежда и една от най-кратките рецепти в книгата. Виж я тук.

За още рецепти, поръчай книгата. В нея ще намериш още 50+ рецепти с подробно опсание на технологията. А също и история и технология на натуралната парфюмерия, както и състав на топ 10 най-популярни дамски и мъжки парфюми.

Поръчай сега с подарък „Работна тетрадка на парфюмериста“. Поръчай сега! Количествата са ограничени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed