Фалшифициране на етеричните масла

В статията за основни съставки в натуралната парфюмерия споменахме за фалшифициране на етеричните масла.  През годините тук, в блога на ,,Вдъхновения”, както и в книгите ни често сме засягали темата. И все пак, нека разгледаме малко по-подробно как се случва това фалшифициране. Защото колкото и да сме платили за шишенце с етерично масло, все пак бихме искали, то да отговаря, на това, което производителя е написал на етикета, нали!? Съвсем друг е момента, че ако решим да използваме това масло с терапевтични цели, то не бихме постигнали желания резултат.

Как да използваме етеричните масла с терапевтична цел и максимум резултат при хронични състояния, разбери в книгата „Етеричната аптека“ на д-р Ерик Зелински.

Фалшифициране наричаме понижаването или влошаването на качеството на продукта чрез добавяне на повече евтини и/или нискокачествени компоненти с цел печалба.

Методи за фалшифициране

Най-често срещаните методи за фалшифициране на етерични масла, известни в литературата, са следните:

Добавяне на единични суровини

Тази проста форма на фалшифициране може да бъде разделена на две групи:

  • Добавяне на невидими суровини невидими са онези материали, които не се откриват при газова хроматография. Газовата хроматография е аналитична техника, използвана за разделяне на химичните компоненти на изследваната смес и след това определяне на тяхното присъствие или отсъствие, или доколко те присъстват в даден материал. Тези химични компоненти обикновено са органични молекули или газове. Пример за такъв вид фалшифициране е добавянето на растителни или минерални масла, като рапично или слънчогледово олио, към етеричните масла.
  • Добавяне на видими суровини видими са онези материали, които обикновено се откриват от газовата хроматография.

За да направят етеричните масла по-евтини, някои доставчици имат практика да ги разреждат с базови масла, като бадемово, кокосово и т.н., или чрез добавяне на алкохол, или чрез добавяне на повърхностно активни вещества и емулгатор. Ако едно масло е разредено с базово масло, можете да го познаете по мазното усещане върху кожата. Чистото етерично масло няма да остави мазен филм върху кожата, защото след няколко минути то ще се е изпарило.

Направете тест, като капнете етеричното масло върху хартия. Чистото етерично масло няма да остави мазна следа, когато се изпари.

Прост тест за откриване на емулгатор в маслото е чрез капване на капка във вода. Чистото етерично масло ще плува отгоре, докато емулгираните смеси ще се разтварят във вода и ще наподобяват мляко или непрозрачни разтвори.

Различните разредители, добавяни за подправяне на етеричните масла, са: абитол, бензилов алкохол, бензилов бензоат, дипропилен гликол, карбитол, херколин D, изопар, изопропил миристат, триацетин, диетил фталат и други.

Тези добавки НЕ променят миризмата на етеричните масла и добавянето на 10 – 15% може да остане незабелязано дори от трениран нос. Тези примеси могат да бъдат разкрити чрез тестове за разтворимост в алкохол, а наличието им може допълнително да бъде установено чрез използване на различни газхроматографски анализи или чрез дериватизация. Дериватизацията е метод в химията, който определя структурата на химичните съединения.

Добавяне на по-евтини етерични масла от същото растение, но от друга държава (добавки)

Смесването с по-евтини масла, за да се постигне по-ниска цена или да се реализират допълнителни печалби, е обичайна практика в търговията с етерични масла. Най-често използваните добавки за фалшифициране на различните етерични масла са описани по-долу:

Добавяне на евтини (идентични на природата) синтетични вещества, изолирани от други масла

Към етеричните масла нерядко се добавят синтетични вещества, които вече присъстват в тях. Забележителните примери са:

 

Добавяне на изолати или естествени компоненти към етеричните масла

Пример е добавянето на чист натурален евкалиптол от масло от Eucalyptus globulus към масло от розмарин или ректифицирано масло от камфорово дърво (с много високо съдържание на линалол) към масло от лавандула или бергамот.

 

Добавяне на основи или възстановено етерично масло (RCO*) към оригинални масла/абсолюта

Класическият пример за този трик са розовото масло, маслото от индрише, абсолюто от жасмин и маслото от сандалово дърво.

*RCO са етерични масла от растения, които не се отглеждат в естествената им биологична среда. Най-често те са с по-ниско качество поради неблагоприятните за растението условия. – Бел.авт.

 

Добавяне на отделни неестествени компоненти към масла и ароматни суровини

Абсолюто от липов цвят може да съдържа хидрокси цитронелал или абсолюто от гардения да съдържа добавен стиралил ацетат. Някои от флоралните абсолюта също съдържат основи на Шиф.

 

Продаване на едно етерично масло като друго

Ето някои примери за този вид търговия – масло от китайска кайсия и масло от цейлонска канела.

  • Смесване с по-евтини етерични масла от същото растение, но извлечени от различна част на растението

Примерите са подмяна на масло от пъпки на карамфил с масло от листа на карамфил, масло от кора на канела с масло от листа на канела и масло от корен на ангелика с масло от листа на ангелика.

Критични фалшификации на висококачествени масла

Розово масло

Най-скъпото от всички етерични масла е това от роза (Rosa × damascena). Смята се, че има над 300 съставки, които изграждат етеричното масло от роза, а това прави сравнително лесно заместването на един или повече от неговите химични компоненти. Етеричното масло от индрише (Pelargonium roseum) и маслото от палмароза (Cymbopogon martinii) са два от най-често срещаните заместители на розовото масло.

Масло от маточина

Маточината (Melissa officinalis) също е много скъпа и често подправяна суровина. Обикновено при фалшифициране съдържа масло от лимон (Citrus limon), лимонова трева (Cymbopogon citratus) или цитронела (Cymbopogon nardus).

Цитрусови масла

Една от най-честите фалшификации на цитрусови масла като мандарина, бергамот, горчив портокал и лимон е добавянето на евтино масло от лайм или портокал. Маслата от сладък портокал или терпените от масло от сладък портокал се характеризират с наличието на около 0,1% делта-3-карен. Този монотерпенов въглеводород или липсва, или присъства само като следи следи в други цитрусови масла. Друг монотерпенов въглеводород е камфенът, който практически липсва в маслата от сладък портокал или терпените, но присъства в по-голямо количество в лимоновото масло (0,06%). Съотношението делта-3-карен/камфен е особено полезно за откриване на възможно добавяне на масло от сладък портокал или терпени от портокалово масло.

Откриване на фалшифициране в етеричните масла

За да разберем в домашни условия дали етеричното масло е чисто и неразредено, можем да направим следното:

  • Да капнем една капка масло върху салфетка и да изчакваме 10 минути. Ако след 10 минути, когато маслото се изпари, няма мазно петно по салфетката, то това масло е чисто.
  • Да капнем едно капка етерично масло върху бял лист хартия. Ако капката е с форма на правилен кръг, маслото е чисто. Фалшифицираните масла оставят неравни очертания.
  • Да капнем една капка етерично масло във вода. Чистото етерично масло ще плува отгоре, докато емулгираните смеси ще се разтварят във вода и ще наподобяват мляко или непрозрачни разтвори.

Повече за фалшифицирането на етерични масла и как да ги разпознаем, разбери в новата книга на издателство „Вдъхновения“ – „Тайните на натуралната пафюмерия“.

 

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed