Френска селска торта в здравословна версия

 

 

Рецептата е от семейния тефтер на майка ми. Най най-първата и версия беше с праскови от компот. Рецептата дойде в семейството ми от един много любим човек, който за съжаление вече не е сред нас. Това беше моята любима кръстница Дима. И по стара традиция се записваше като „Торта Дима“. Тоест по името на човека, от когото си взел рецептата. Била съм може би около 10 годишна. От тогава тази „Торта Дима“, която всъщност е вариация на френска селска торта е присъствала на много семейни празници. В оригиналната рецепта, разбира се е с бяло брашно и бяла захар.

 

Предполагам, се досещаш, че през годините с майка ми сме модифицирали тази рецепта до неузнаваемост. Като сме я правили с пресни плодове – често мандарини и портокали през зимата. А дори и в комбинация цитруси + банан.
С ягоди през пролетта, свежи праскови, през лятото и т.н. Можеш да я пробваш с любимите си плодове – пресни, замразени или от компот. Ти избираш. Ако ще добавяш сладко, препоръчам то да е версия без захар.

Домашно сладко без захар

 

По интересното е, че от повече от 10 години я правим само с безглутенови брашна и си става чудна! Като пак сме пробвали вариации най-различни. Но от скоро я правя с еритритол или ксилитол. Внимавай с тези подсладители, защото те правят печивата с по-особена структура. В случая с тази торта трябва да се работи доста бързо, защото тестото става доста сбито.
Но важното е, че крайният резултат си го бива J

 

В повечето, претендиращи за оригиналност, на френска селска торта рецепти блатовете се мажат и със сладко от боровинки. Аз лично не препоръчвам да се добавя сладко, защото има много блатове и става прекалено сладко.

 

За мен тази торта е лека и свежа, със силно плодово присъствие. И е добре да си остане такава.

Никога не съм си падала по особено сладките и особено сиропирани сладкиши. Но ако харесваш по-сладък вкус, по желание добави и малко сладко. По оригинална рецепта е от боровинки. Ти можеш да избереш от ягоди и да направиш тортата само с ягоди. В момента са в сезон.

Необходими продукти за блата:

  • 3 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица сода за хляб
  • 1 чаена чаша еритритол или ксилитол
  • 3 яйца
  • 1 килограм безглутеново брашно

Необходими продукти за крема:

  • 2 кофички (по 400 грама всяка) заквасена сметана
  • 1 чаена чаша ксилитол

Или:
Вместо заквасена сметана: 3 кена по 400 милилитра кокосова сметана. Или домашната им версия.

Внимавай с размера на парчетата, защото това си става истинска калорийна бомба!

За украса и за вкус между блатовете:

Много и най-различни плодове. Обикновено около 500 грама са достатъчни. Но предвиди малко повече, защото докато украсяваш тортата (особено ако го правиш в компания) има доста фира 😉
Аз добавих и малко захарни цветя. Тези в центъра на снимката са захарни. Ти може да използваш естествени или да замениш с плодове.

Начин на приготвяне:

Това е най-нездравословната част на рецептата, но не съм експериментирала с модификации. Сложи меда да заври. Добави и содата за хляб. Разбъркай. Остави сместа да изстине.

Добави 1 чаена чаша еритритол. Както стана ясно в оригиналната рецепта всъщност е захар. Може да използваш и кокосова, ако предпочиташ.

Добави яйцата и разбъркай. Добавяй по малко от брашното и замеси леко твърдо тесто. Остави си малко от брашното за разточване.

Навий тестото на руло и го раздели на 8 равни части. От всяка от частите разточи тънка кора. Може да използваш и хартия за печене. Аз обикновено с трудни за разточване теста разточвам между два пласта хартия за печене. Понеже тестото е по-твърдо и ако използваш безглутенови брашна и еритритол, това ще направи трудно разточването, най-вероятно блата ще се цепи на места. Спокойно можеш да си добавиш малко парче тесто отгоре и да разточиш отново. Изрежи , като поставиш чиния върху разточения блат и минеш по ръба и с много тънък и остър нож. Печи в предварително загрята (на 180 градуса) фурна за около 10-на минути. Извади и повтори със следващия блат.

Подготовка на крема:

 

Важно ако използваш заквасена сметана:  Смеси сметаната и ксилитола с вилица. В никакъв случай не разбивай с миксер, защото сметаната става течна и няма да имаме хубав плътен крем. Това няма да се отрази на вкуса, но вида на тортата ще е по-малко професионален.

 

Важно ако използваш кокосов крем: най-добре е да е на стайна температура, а не от хладилник, защото ще стегне и няма да се смеси добре. Отново разбъркай с вилица!

 

Сглобяване на тортата:

 

  • Най-добре е да използваш форма за торта с падащи стени.
  • Постави на дъното един блат. Намажи го обилно с крем. Постави малко (или повече) плодове и постави следващия блат. Повтори процедурата с всички блатове.
  • Прибери в хладилника и остави блатовете да поемат крема за около 10-12 или повече часове.
    Извади от хладилника и украси по вкус, желание и за разкош.

 

Да ти е сладко!
И весел празник от мен 🙂

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed