Хранене за здрава и сияйна кожа

Една от най-силните мотивации да започнем да се придържаме към по-пълноценно хранене е желанието да подобрим здравето и състоянието на кожата си. Много хора от всички възрасти се борят с кожни проблеми и заболявания. Сред тях са акнето, розацеята, сухата кожа, бръчките и увреждането от слънцето, наред с други. Това може да бъде изключително разстройващо за тези, които все още не са намерили решение за проблемната си кожа.

Конвенционалните медицински специалисти често отричат връзката между състоянието на кожата и храненето, но има убедителни доказателства в подкрепа именно на това. Изборът ни на храна влияе върху здравето и жизнеността на нашата кожа. Тук ще представим как една питателна диета с пълноценни храни може да оздрави кожата при акне, бръчки и други проблемни кожни състояния.

Набавете определени витамини, минарали и полезни съединения с храната си

Набавянето на определени витамини, минерали и други полезни съединения с храната е един от най-ефективните начини за лечение на кожни заболявания. Но и без налично такова със сигурност подобряват  вида и усещането на кожата. Има няколко хранителни вещества, за които е известно, че играят роля в правилния растеж и имунитета на кожата. Също така много хора са установили, че здравето на кожата им се е подобрило драстично след целенасочени промени в храната, която консумират ежедневно.

Вярвамe, че богатата на хранителни вещества диета с пълноценни храни е мощен инструмент за лечение на кожни заболявания.  Специален акцент има върху определени витамини, минерали и други съединения. Жалко е, че много конвенционални лекари и дерматолози обикновено отричат наличието на каквато и да е връзка между режима на хранене и здравето на кожата. Затова и немалко пациенти пропускат възможността да постигнат значимо подобрение в състоянието на кожата си, като просто променят това, което ядат.

За щастие, все пак, все повече стават тези, холистични лекари и козметици, които откриват връзката с храненето. Техните пациенти могат да постигнат далеч по-добри резултати, ако приложат комплексен, холистичен подход. Ако вашият лекар или козметик не вижда връзка между кожения ви проблем (или състояние) и храненето, може би ще е добра идея да потърсите друг специалист, към който да се насочите.

В тази поредица ще разгледаме как витамините и минералите от питателна пълноценна храна могат да лекуват акне, бръчки и други проблемни кожни състояния. Надявам се, че настоящият низ от статии ще ви даде доказателствата, от които се нуждаете, за да преминете към диета, поддържаща кожата ви жизнена и здрава.

Хранителните вещества, които ще разгледаме в поредица са:

  • Витамин А
  • Цинк
  • Витамин C
  • Омега-3 мастни киселини
  • Биотин
  • Сяра
  • Силициев диоксид
  • Ниацин
  • Витамин К2
  • Пробиотици
  • Витамин Е
  • Пантотенова киселина (витамин B5)
  • Селен

Витамин А

Витамин А, или ретинол, е едно от най-широко признатите хранителни вещества за здрава кожа. Синтетичните ретиноиди се използват като ефикасно лечение на тежко акне и псориазис от 80-те години на миналия век, демонстрирайки колко полезен може да бъде витамин А при лечението на проблемна кожа. Витамин А влияе върху физиологията на кожата. Витаминът насърчава епидермалната диференциация, модулира дермалните растежни фактори, инхибира активността на мастните жлези и потиска образуването на андрогени. Тъй като стимулира обновяването на клетките в кожата, витамин А е ефективен за предотвратяване на образуването на комедони, свързани с най-честите форми на акне.

Андрогените са важни полови хормони, които съществено ни влияят в редица отношения. Можете да разберете повече за тях в нашата статия.

 

Дефицитът на витамин А води до вроговяване и лющене на кожата и потискане на секрецията на слуз. Грубата, суха кожа е често срещан признак за дефицит на витамин А. В много случаи се проявява първо като грапави изпъкнали удебелявания по горната част на ръцете. Това състояние се нарича хиперкератоза пиларис и се среща при приблизително 40% от възрастните. Според дерматолозите това, смятано за наследствено заболяване, не се лекува. Крис Кресър обаче споделя, че има много успехи при пациенти, които значително са увеличили консумацията на храни, богати на витамин А. Докато лекарите предписват синтетични ретиноиди за лечение на кожни заболявания, подобни ефекти е възможно да се постигнат с прием на естествени хранителни източници на предварително образуван витамин А.

Храни, богати на витамин А

Предварително образуваният витамин А, който се усвоява добре от тялото, може да се намери в различни традиционни храни. Най-богатите на витамин А храни са черният дроб и маслото от черен дроб на треска. Други източници включват бъбреци, сметана и масло от пасищно хранени крави и яйчени жълтъци от пасищни пилета. Препоръчвам да използвате масло от черен дроб на треска, ако желаете да попълните дефицита си. Тази храна осигурява баланс на витамин А и витамин D, което намалява риска от предозиране на витамин А. Консумацията на черен дроб веднъж или два пъти седмично е чудесна хранителна стратегия за хората, които целят намаляване и дори премахване на упорито акне.

 

Цинк

Цинкът е основен минерал, който е задължителна част от много физиологични функции. Включително участва в структурата на определени протеини и ензими и регулирането на генната експресия. Той играе роля в имунната функция, синтеза на протеини, заздравяването на рани, синтеза на ДНК и клетъчното делене.

В кожата цинкът подпомага правилната структура на протеините и клетъчните мембрани. Подобрява зарастването на рани. Има противовъзпалителен ефект и предпазва от UV радиация.

Няколко проучвания показват, че приеманият с храната цинк може да намали акнето. Това може да е дори толкова ефективно, колкото антибиотици като тетрациклини. Възможно е този ефект да се дължи на факта, че цинкът взаимодейства с витамин А като компонент на ретинол-свързващия протеин, необходим за транспортирането на витамин А в кръвта. Добавките с цинк доказано повишават значително нивото на витамин А в кръвта. Това показва взаимодействието между двете хранителни вещества, което може да обясни положителния му ефект върху акнето. Всъщност е установено, че мъжете и жените със сериозно акне имат по-ниски нива на серумен цинк в сравнение със здравите индивиди в контролна група.

Храни, богати на Цинк

Цинкът от храната се усвоява най-добре от животински източници. В тях той не е свързан с фитати, както е в растителните източници. Органи, като бъбреци и черен дроб, червено месо, като говеждо и агнешко, и морски дарове, като стриди и миди, съдържат най-много цинк сред животинските източници на цинк. Растителните храни като тиквени семки и ядки също могат да бъдат с високо съдържание на цинк. Те обаче са по-малко бионалични, тъй като цинкът в тях е свързан с фитати, ако не са правилно приготвени чрез накисване. За да си набавите най-много цинк с храната, включвайте редовно миди, органно месо и червено месо в менюто си.

 

 

Витамин C

От десетилетия е известно, че витамин С играе решаваща роля за организма ни. Тук ни интересува ключовостта му в регулирането на структурния протеин колаген, необходим за извънклетъчната стабилност на кожата. Дефицитът на витамин С причинява скорбут, проявяващ се първо като груба суха кожа и спираловиден растеж на космите. Знае се също, че недостатъчното количество витамин С допринася за развитието на често срещаното състояние хиперкератоза пиларис. Фоликулите се увреждат при нарушения в образуването на колаген.

Повишеният прием на витамин С чрез храната може да допринесе за подобряване на здравето на кожата и за по-бързото й заздравяване. Наблюдателни проучвания показват, че диетите с високо съдържание на витамин С са свързани с по-добър външен вид на кожата и по-малко бръчки. Действайки като антиоксидант, витамин С може също да помогне за предотвратяването и лечението на фотоувреждане, предизвикано от ултравиолетови (UV) лъчи. По-високият прием на витамин С с храната е свързан с по-малко суха кожа. Освен това аскорбиновата киселина може да има ефект върху трансепидермалната загуба на вода. Витамин С също така играе важна роля при заздравяването на рани и може да подобри правилното образуване на силна белезна тъкан.

Храни, богати на витамин C

Истинският дефицит на витамин С е сравнително необичаен. Възможно е обаче приемът да е неоптимален, особено при диета с ограничена консумация на плодове и зеленчуци. Най-големите източници на витамин С включват чушки, гуава, тъмнозелени листни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, киви, цитрусови плодове и ягоди. Някои пресни билки, като кориандър, див лук, мащерка, босилек и магданоз, също са с високо съдържание на витамин С. Редовната консумация на голямо разнообразие от цветни растителни храни е най-добрият начин да се набавя достатъчно витамин С с храната. Важно е да запомните, че витамин С е чувствителен към топлина! Лекото готвене на тези растителни храни или консумирането им сурови (ако е възможно) е идеално за осигуряване на максимален прием на този витамин.

 

Очаквайте още информация за останалите витамини, минерали и храни, които ще подпомогнат пълноценно здравето на вашата кожа и организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed